![]() |
Wymiana Biosu z płyty głównej
Proszę powiedzccie jaki programik użyć do wymiany biosu na płycie głównej Intel 810 i skąd go wziąć.
Pozdrawiam |
Czy Twoja płyta pracuje źle, czy czegoś nie obsługuje? Jeśli odpowiedź brzmi nie, to nic nie zmieniaj.
Jeśli chcesz zmienić bios, to musisz znać producenta płyty, dokładne jej oznaczenie, datę i oznaczenie aktualnie posiadanego biosu. Wtedy można poszukać na stronie producenta aktualizacji biosu. Tam też znajdziesz stosowny program do tego działania - i to odpowiedni dla Twojej płyty. Jesli chodzi dobrze, to wiele nie zyskasz, a stracić możesz dużo. |
W zasadzie to wszystko jest OK. Ale teraz używam win2000 i problem jest tego typu że kamerka internetowa nie działa. Czy może to być wina biosu? Sciągałem sterowniki do tej kamerki dla win2000 i nic nie pomogło. Może wymiana biosu pomoże.
|
Zajrzyj na www.bios.pl. Są najlepsi w tym temacie.
|
Dzięki za pomoc.
|
zalezy czy masz bios awarda czy ami
|
Biosa mam AWARD. Może ma ktoś aktualny bios do płyty głównej I810-DD-6A69MD40C-00. Byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam |
Rzeczywiscie podales to co ci wyskakuje na dole na starcie, ale podaj producenta tej plyty to bedzie latwiej znalezc ten bios.
|
Szkoda że nie podałeś pełnego oznaczenia biosu z datą i tym, co jest napisane u góry ekranu.
Ale znalazłem to: http://sj.dfi.com.tw/frame.asp wybierz Support, potem Download. Wybierz bios dla modelu PW35-E Sprawdź, czy w podanej tabeli widnieje bios ten, który masz (sprawdź datę). Jeśli tak, to znaczy że jest to prawidłowo wybrany model płyty. Wtedy ściągnij najświeższy bios. Najlepiej będzie, jeśli otworzysz komputer i spiszesz oznaczenie płyty głównej, wtedy nie będzie wątpliwości. |
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam |
sciag sobie program ctbios uruchom pod dosem dowiesz sie wiecej na temat modelu plyty producenta i wersji biosa odwiedz strone producenta plyty przeczytaj co nowego w nowszej wersji biosa i wtedy dopiero sie decyduj czy chcesz zmieniac czy niejest to potrzebne
z doswiadczenia wiem ze wgrywanie nowego firmware do i810 bezposrednio na plycie bez programatora jest bardziej ryzykowne niz w innych chipach plyt jak juz bedziesz pewien ze chcesz zmieniac daj znac |
Całą potrzebną Ci "mądrość" i wiedzę (i odpowiedzi na nurtujące Ciebie pytania) znajdziesz na www.bois.pl.
Polecam. |
Cytat:
www.bios.pl |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:31. |