Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   AUDIO CD - Nagrywanie bez przerw na poważnie. (https://forum.cdrinfo.pl/f2/audio-cd-nagrywanie-bez-przerw-powaznie-51511/)

Nawrot12 25.04.2005 00:36

Też próbowałem w NERO nagrać bez przerw i się nie udało. Używam WinOnCD 5 i nie ma problemu z nagrywaniem bez przerw między utworami.

Arepo 24.04.2005 23:51

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Dzięki serdeczne, ziomku z Trójmiasta :mruga: zassam sobie Audition i przez 30 dni powalczę a potem się zobaczy. :>

no problemo ... ;)

joujoujou 24.04.2005 23:35

Dzięki serdeczne, ziomku z Trójmiasta :mruga: zassam sobie Audition i przez 30 dni powalczę a potem się zobaczy. :>

Arepo 24.04.2005 23:31

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Czy Adobe poradzi sobie z plikami .wma czy trzeba je przekonwertować?
No i czy trzeba za niego płacić, a jeśli tak, to ile?

Format wma jest obsługiwany przez Adobe-a, jednak sytuacja wygląda identycznie jak w przypadku mp3. Bez wcześniejszego rozpakowania nie można ich edytować czyli np.: zmieniać głośności, dodawać efektów, filtrów itp. Wymaga to operacji na bajtach odwzorowujących rzeczywisty sygnał dźwiękowy.

Audition jest w wersji tryout, która działa przez 30 dni. Fajne jest to, że przez ten czas odblokowane są wszystkie funkcje i można sobie zrobić co się chce. Pełna wersja kosztuje 299 USD, nie jest to kwota mała, ale moim zdaniem program jest tego wart.

joujoujou 24.04.2005 20:14

Czy Adobe poradzi sobie z plikami .wma czy trzeba je przekonwertować?
No i czy trzeba za niego płacić, a jeśli tak, to ile?

Arepo 24.04.2005 20:08

Cytat:

Napisany przez joujoujou

dziękuję :)
Cytat:

Napisany przez joujoujou
Czy można w podobny sposób stworzyć sobie płytkę z mp3 bez przerw?
Wszak coraz więcej odtwarzaczy CD świetnie radzi sobie z mp3.

Można, jednak trzeba się liczyć z tym, iż używając Adobe-a nie obędzie się bez rekompresji plików mp3. Aby możliwa była ich edycja muszą być zamienione na wav-y. Po dokonaniu niezbędnych poprawek należy całość powtórnie skompresować. Wiąże się to naturalnie z pewną utratą jakości.

Istnieją jednak inne programy, gdzie pliki mp3 bez dekompresowania można łączyć i przycinać np.: Rzeźnik MPEGów. Nie mają one jednak graficznego interfejsu i takich możliwości edycyjnych jak Adobe dlatego dokładne połączenie utworów może być trudne do zrobienia.

joujoujou 24.04.2005 18:40

Znakomity poradnik! :spoko: http://forum.cdrinfo.pl/images/pl/bu...reputation.gif
Czy można w podobny sposób stworzyć sobie płytkę z mp3 bez przerw?
Wszak coraz więcej odtwarzaczy CD świetnie radzi sobie z mp3.

Arepo 24.04.2005 18:28

Uwaga

Wprowadziłem bardzo poważną korektę do punktu drugiego poradnika czyli - Tworzymy główny track i ustawiamy przerwy.

Baaaaardzo przyspiesza to tworzenie całego projektu.

Zapraszam więc ponownie : http://www.teoma.neostrada.pl/1/Art.html

pozdrawiam

radoslav111 24.04.2005 17:33

Sprawdziłem funkcję Crossfade with previous track w Nero z ustawieniem 0 frames,niestety przerwy między utworami są słyszalne dość wyrażnie,na tyle,że dla mnie nie do zaakceptowania.Miałem nadzieję,że uniknę grzebania się w programach do edycji audio typu SoundForge i analogicznych :smutny: .
Ciężka sprawa z tymi przerwami.Pliki mp3 miałem dobre,od dobrego teamu ripującego.Zamierzam teraz przetestować wspomniany Adobe Audition,byleby nie był zbyt wysofistykowany,ehhh... :| .

Yarozelsky 24.04.2005 15:41

Cytat:

Napisany przez Arepo
Użycie funkcji Cross-fade z czasem trwania 0, da identyczny efekt jak zwykłe ustawienie przerwy między ścieżkami na 0. Nie jest powiedziane, że tak nagrane pliki nie połączą się prawidłowo . Zależy to od dokładności zgrania ścieżek z płyty źródłowej. Jeśli byłeś zadowolony z efektu to znaczy, że trafiłeś po prostu na dobrze przygotowane pliki mp3. Oznacza to, że nie trzeba było wcale ustawiać Cross-fade, a zwykłą przerwę o długości 0 ramek i efekt byłby identyczny. Jeśli jednak odsłuchując kawałki np.: w winampie, przy przejściu utworów słychać wyraźny trzask, albo kawałek ciszy tam gdzie nie powinno go być, to nic nie da wybranie tej opcji, gdyż na wypalonej płytce usłyszysz dokładnie to samo :taktak: .

hmm.. zaraz zabieram sie do testow jak to jest z tym crossfadem a utawieniem 0 ramki w odtepie miedzy sciezkami,mam pare plytek ktore w orginale sa bez przerw. ;)

edit
czego to sie czlowiek jeszcze w zyciu dowie :idea: ! niby jest tak jak mowisz pzryznaje bo wypalalem audio cd na hdd i niema roznicy miedzy crossfadem a ustawieniem 0 ramki . ;) ale bede kombinował...
pozdrowienia :piwo:

mensir67pl 24.04.2005 15:35

Ilość załączników: 1
W furio zaznaczasz tracki i ustawienia jesli mp3 lub wave sa OKI

Arepo 24.04.2005 15:35

Cytat:

Napisany przez Yarozelsky
niezgodze sie z toba bo w nero po zaznaczeniu funkcji cross fade mam domyslnie ustawione 0 sekund,i po nagraniu takiej plyty niemam przerw tracki nienakladaja sie .nagralem sporo audio z cross fadem i wszystkie sa ok
pozdrawiam :piwo:

Użycie funkcji Cross-fade z czasem trwania 0, da identyczny efekt jak zwykłe ustawienie przerwy między ścieżkami na 0. Nie jest powiedziane, że tak nagrane pliki nie połączą się prawidłowo . Zależy to od dokładności zgrania ścieżek z płyty źródłowej. Jeśli byłeś zadowolony z efektu to znaczy, że trafiłeś po prostu na dobrze przygotowane pliki mp3. Oznacza to, że nie trzeba było wcale ustawiać Cross-fade, a zwykłą przerwę o długości 0 ramek i efekt byłby identyczny. Jeśli jednak odsłuchując kawałki np.: w winampie, przy przejściu utworów słychać wyraźny trzask, albo kawałek ciszy tam gdzie nie powinno go być, to nic nie da wybranie tej opcji, gdyż na wypalonej płytce usłyszysz dokładnie to samo :taktak: .

Yarozelsky 24.04.2005 13:43

Cytat:

Napisany przez Arepo
Witam :piwo:

Ponieważ ten temat powraca jak bumerang, coś mnie ruszyło i postanowiłem napisałem krótki poradnik dotyczący możliwie najdokładniejszego łączenia plików audio przy pomocy programu Adobe Audition 1.5. Od razu napiszę, że jest to metoda najlepsza z możliwych i nie zastąpi jej nigdy soft Nero podobny.

Zapraszam wszystkich na moją stronę http://www.arepo.republika.pl/1/Art.html

Na razie jest to wersja beta i może zawierać błędy. Liczę na pomoc i uwagi z waszej strony.

Co do funkcji Cross-fade to nie jest ona dobrym rozwiązaniem, gdyż nie łączy ona tracków tak jak miało to miejsce w oryginale. W czasie ustalonym w Nero (np.: 3 sekund) następuje wyciszenie odgrywanej ścieżki podczas gdy leci już kolejny utwór (nachodzą na siebie). Ma to niby symulować płynne przejście, ale czasem wychodzi wręcz tragicznie. Jeśli np.: nałożą się na siebie słowa wychodzi totalny bełkot :). Jedyny plus to to, że rzeczywiście nie ma żadnej przerwy.

niezgodze sie z toba bo w nero po zaznaczeniu funkcji cross fade mam domyslnie ustawione 0 sekund,i po nagraniu takiej plyty niemam przerw tracki nienakladaja sie .nagralem sporo audio z cross fadem i wszystkie sa ok
pozdrawiam :piwo:

Arepo 24.04.2005 10:09

Witam :piwo:

Ponieważ ten temat powraca jak bumerang, coś mnie ruszyło i postanowiłem napisałem krótki poradnik dotyczący możliwie najdokładniejszego łączenia plików audio przy pomocy programu Adobe Audition 1.5. Od razu napiszę, że jest to metoda najlepsza z możliwych i nie zastąpi jej nigdy soft Nero podobny.

Zapraszam wszystkich na moją stronę http://www.teoma.neostrada.pl/1/Art.html

Na razie jest to wersja beta i może zawierać błędy. Liczę na pomoc i uwagi z waszej strony.

Co do funkcji Cross-fade to nie jest ona dobrym rozwiązaniem, gdyż nie łączy ona tracków tak jak miało to miejsce w oryginale. W czasie ustalonym w Nero (np.: 3 sekund) następuje wyciszenie odgrywanej ścieżki podczas gdy leci już kolejny utwór (nachodzą na siebie). Ma to niby symulować płynne przejście, ale czasem wychodzi wręcz tragicznie. Jeśli np.: nałożą się na siebie słowa wychodzi totalny bełkot :). Jedyny plus to to, że rzeczywiście nie ma żadnej przerwy.

peterka 23.04.2005 23:51

W Roxio Easy Media Creator 7 , dokładniej w Creator Classic po wybraniu projektu Audio CD i przeciągnięciu plików mp3 jest opcja edit track transitions,tutaj możesz wykasować przerwy między utworami,wykonać płynne przejścia itp. przed nagraniem można "sprawdzić" efekt i ewentualnie poprawić.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:45.