![]() |
LiteOn SOHW-1653SX (USB) pod Win98 SE ??
Od niedawna jestem szczęśliwym właścicielem przegrywarki DVD LiteOn SOHW-1653SX (zewnętrzna - kabel USB).
No i niestety mam problema. Próbowałem odpalic ów sprzęt pod Win 98 SE, lecz niestety za jasną ciasną mi się to nie udaje... Win 98 jakby nie widział tej nagrywarki (w ogóle jakby nie wiedział co to jest) Próbowałem różnie - i nijak nie działa. (( Czy jest jakiś sposób na odpalenie tego cuda pod Winem 98 SE ?? Bo sie zachlastam :P Zyły se podetne jak mi nie pomożecie xE Byłbym wdzięczny za wszelaką pomoc oraz różne ciekawe sugestie. |
Witam.
Troche dawno juz nie uzywałem Win 98 ale: po pierwsze one nie wykrywaja urzadzeń pnp tak jak XP więc musisz miec sterowniki do tej nagrywarki (nawet do Memory Pen'a pod 98 trzeba zainstalowac sterowniki- poszukaj na płytach dodanych do napedu) Po drugie Win 98 w ogóle nie obsługuje USB 2 więc nagrywarka bedzie działac jako USB 1 czyli za szybko nie nagrywaj jak juz sie uda. Generalnie musisz miec sterownik. |
Cytat:
Zgadzam się z powyższą wypowiedzią - z tego co wiem, przy Win98, żeby cokolwiek działało pod USB, trzeba koniecznie zainstalować sterowniki - i to przed podłączeniem tego urządzenia do komputera - bo może być problem gdy podłączy się najpierw to urządzenie bez zaistalowanych sterowników ! Sterowniki powinny być jak wspomniano na płytach dołączonych do napędu, a jeśli nie to chyba w Internecie Powodzenia :) ro29 |
Nie wiem czy z tym usb to prawda ale jeżeli @downloads ma racje i spawara będzie chodzić pod USB 1.1 to możesz się pożegnać z nagrywaniem płytek :D
Największa prędkośc jaką uda Ci się uzyskać będzie x4 dla płyt cdr.... a chyba nie o to chodzi? PS Z odczytem będzie ciut lepiej, może dojść nawet do x6. Moim zdaniem nie warto :) |
Kurcze...
Domowy mój to XPq, ale w mojej kawiarence są 98, a potrzebuje nagrywarki głównie tam :/ ps - przy nagrywarce nie ma żadnych sterowników (płyty z nimi) |
Cytat:
Skoro płyty nie było - to polecam poszukiwanie w otchłani Internetu - na początek wpisz nazwę nagrywarki w Google - na pewno coś znajdziesz Powodzenia ro29 |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:23. |