![]() |
POMOCY! CDRW ARTEK 20x10x40!!!
Kupilem nieszczesliwie (chyba) w Niemczech (w markecie PROMARKT) nagrywarke ktora sie zwie ARTEC 20x10x40. Niestety wywalilem rachunek i po ptokach. I mam teraz problem. Plytki CDRW wypala bez zajakniecia ale problem jest z plytkami CDR. Pierwsze 3 plytki wypalila bez problemu. Po kilku dniach nieuzywania komputera chcialem wypalic nastepna CDR (muzyczna). Pierwsze 3 piosenki sa ok., 4 i 5 z coraz wiekszymi trzaskami a nastepne juz wogole sie nie odtwarzaja. Bylo to zreszta widac podczas nagrywania ze cos jest nie tak poniewaz od 4 i 5 sciezki nagrywanie bardzo spowolnilo a przy 6 jakby nagrywanie sie zawiesilo. Probowalem pozniej wielu roznych kombinacji - nagrywania, przegrywania plikow z lotu z dysku z imagem i nic. Plyt CDR nie chce ruszyc. W Nero wywala komunikat "medium speed error". Albo jeszcze lepszy - po uprzednim przetestowaniu plytki "to nie jest plyta cdrw wloz plyte cdrw". Czy mam jakiekolwiek szanse na naprawienie tego? Czy to kwestia ustawienia lasera? Rozregulowania? Czy ktos robi takie rzeczy? I ile moze to kosztowac? Yasper (yasper77@interia.pl).
|
po pierwsze nie PANIKUJ !!!
napisz jakim programem to robiłeś i czy program poprawnie rozpoznał Twoją nagrywarkę (czy są dostępne wszystkie prędkości nagrywania) "medium spped error" oznacza ze za szybko chcesz nagrywać na tej płytce ...proponuje zmniejszyć prędkość nagrywania lub kupić płyty dla predkości 20x i cdrw ze znaczkiem HS..jesli tak jest to zmień program do nagrywania .. i spróbuj..nie panikuj przedewszystkim spokuj ! pozdro 6 |
Program byl razem z nagrywarka w pudelku (Nero 5). Predkosci rozpoznaje. Czy 20 czy 4 - jest to samo. Tak jak pisalem. Z CDRW jest wszystko ok. Ale z CDR(probowalem na TDK i EMTEC - 650,700) niestety klapa (tylko 3 pierwsze wypalenia sie powiodly). Acha, i jeszcze moze to istotna uwaga - nagrywarka ta jest z Just Linkiem. Yasper.
|
skoro piszesz ze dobrze rozpoznaje... i że program był z pudełkiem...
justlink ..spoko pomocna rzecz...ale w tym przypadku to nie oniego chodzi...EMtec czyli BASF rozumiem... a moze spróbuj na innych płytach ...dlatego tak moowie bo ten błąd "medium..." swiadczy o tym co pisałem wyżej...kup paścia jednego .. i spróbuj na nim nagrać nie bede sie rozpisywał o TDK'ach ale może własnie z nimi Twoja nagrywarka ma kłopoty.. albo trefna partia bo uszkodzenie mi to nie wygląda... na razie tyle... skoro nic nie zmieniałes w ustawieniach... pozdro 6 |
Dzieki Obar!!
Czy jest ktos jeszcze kto moglby zaradzic???? Yasper (yasper77@interia.pl) :(( |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:39. |