Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   nagrywrka niby dobra a psuje... (https://forum.cdrinfo.pl/f2/nagrywrka-niby-dobra-psuje-51675/)

studnia_nieczys 28.04.2005 03:50

nagrywrka niby dobra a psuje...

Witam. Posiadam nagrywarke LITE-ON CD-RW SOHR-5238S, jest jeszcze na gwarancji do pazdziernika.do niedawna sporadycznie wypalałem na niej płytki, moze z jedną na miesiąc, i w komunikatach nie było problemów, niby wszystko ok. Teraz okazało sie, że płytki nagrane przez ten sprzet w pewnym momencie podprostu stoją w miejscu!! mryga tylko ta dioda i nic wiecej, dojdzie do 99% i zonk. moge sobie tak czekac do usr**** smierci.

W zeszłym tygodniu, wyjątkowo nagrałem 25 płytek z grami, czesc przez clone cd, a czesc przez nero 6.6.0.3 okazało sie, że wiecej niz połowa poprostu w któryms momencie sie zawiesza (głownie pod sam koniec)
Dzisiaj próbowałem nagrac fotki (jpg) na płytke i niby sie spoko nagrało ale jak dojde do jakiegs momentu w przeglądaniu z płytki to poprostu znowu sie zawiesza i program nie odpowiada!!
z filmami jest podobnie, poprostu nie mozna ich czasami odczytac po uprzednim nagraniu.

po zakonczeniu nagrywania zawsze pojawia sie komunikat , że wszystko ok!!
robiłem tez jakies testy w nero i było tez ok!

sprawdzałem na drogich i tanich płytkach,

z rózną predkoscia zapisu!!

chetnie zaniose to do reklamacji ale nie wiem czy to aby na pewno wina liteona, moze cos nie tak robie. Jesli zaniose ją do reklamacji to z pewnoscią przyjdzie z powrotem do mnie adnotacją w pełni sprawna i bede musial zapłacic 25 zł w sklepie ( a problem znowu pozostanie, bo jej nie naprawią)

co z tego, że przechodzi testy skoro zle nagrywa, sprawdzałem te wypalone płytki u innych i w efekcje albo równiez sie zawieszają albo wieszają całego windowsa, a zdarzyło sie tez czasami , u niektórych , (ale sporadycznie), ze zostału odczytane (ale nie wszystkie)

Wszystko w zaleznosci u kogo testowałem

odrazu mówie!! nie pojawia sie błąd kopiowania czy odczytu! poprostu najnormalniej w swiecie sobie nagrywa, wszystko niby ok a jak jąchce odczytac to na jakims procencie poprostu naped ucicha i nic sie nie dzieje, no chyba, że praacuje on wtedy z predkością odczytu ponizej 0,0001kb

ratujcie co mam zrobic! niby sprawny a nie..., nie pokazuje sie , żaden zły komunikat i to jest najgorsze.

wina na pewno lezy w nagrywaniu bo inne płyty odczytuje bez problemu!!

kodziu 28.04.2005 17:43

Cytat:

Napisany przez studnia_nieczys
Witam. Posiadam nagrywarke LITE-ON CD-RW SOHR-5238S

To jakoś dla słabszych napisałeś czy co? Chyba sobie zartujesz.... :/
Albo nie było większej czcionki.

Profilaktycznie wgraj Force Aspi 1.7 a przede wszystkim zmień płyty na inne bo przypuszczam ze nagrywasz na jakiś śmietkach :D

Dorian 28.04.2005 18:37

I sprawdź czy nie masz w ustawieniach kanału IDE dot nagrywarki czy nie ma Multi Word DMA, jesli jest to usun podstawowy i pomocniczy kanał IDE, reset i po bólu.

studnia_nieczys 01.05.2005 12:43

Profilaktycznie wgraj Force Aspi 1.7 a przede wszystkim zmień płyty na inne bo przypuszczam ze nagrywasz na jakiś śmietkach :D[/QUOTE]

Te smiecie to verbatimki, ale na tdk tez sprawdzałem

esem 02.05.2005 17:04

Cytat:

Profilaktycznie wgraj Force Aspi 1.7 a przede wszystkim zmień płyty na inne bo przypuszczam ze nagrywasz na jakiś śmietkach :D

Te smiecie to verbatimki, ale na tdk tez sprawdzałem[/QUOTE]

Sprawdź nagrywarkę na innym komputerze.
Jak jest to samo > serwis
Jak jest dobrze > stery do IDE zainstaluj właściwe dla Twojej MoBo
Jak nie pomoże > odezwij sie ponownie. 8 )

studnia_nieczys 14.05.2005 21:16

nagrywarka działa u innych. u mnie nie przechodzi weryfikacji, nagrywarka działa jako master, wgrałem aspi, najnowsze firmware i dalej nic,jak wyłaczyc te multi word dma czy jakos tak??

esem 14.05.2005 23:02

Cytat:

nagrywarka działa u innych. u mnie nie przechodzi weryfikacji, nagrywarka działa jako master, wgrałem aspi, najnowsze firmware i dalej nic,jak wyłaczyc te multi word dma czy jakos tak??

Jednak odeślę Ciebie do opcji SZUKAJ, sorry.
Jest też taki topic przyklejony na wierzchu: Podstawy podpinania napędów.... 8 )

Dorian 15.05.2005 02:57

Cytat:

Jeśli masz jednak to Multi Word DMA, to odinstaluj oba kanały IDE, reset i powinno być ok.

esem 15.05.2005 09:48

Cytat:

Napisany przez Dorian
Jeśli masz jednak to Multi Word DMA, to odinstaluj oba kanały IDE, reset i powinno być ok.

Ja świadomie wymuszam MW2 bo tylko wtedy Teac w540e jest O.K.
Dla UDMA 2 jest full shitt: pisałem o tym jakiś czas temu... 8 )

Dorian 15.05.2005 18:28

Cytat:

Napisany przez esem
Ja świadomie wymuszam MW2 bo tylko wtedy Teac w540e jest O.K.
Dla UDMA 2 jest full shitt: pisałem o tym jakiś czas temu... 8 )

A to nie wiedziałem:) Kiedyś miałem combo LG i mi 700 mb płytę nagrywało ponad 6 min....było na Multi Word DMA. Zmieniłem na Ultra i czas wypalania spadł o połowę.

esem 15.05.2005 18:37

Cytat:

Napisany przez Dorian
A to nie wiedziałem:) Kiedyś miałem combo LG i mi 700 mb płytę nagrywało ponad 6 min....było na Multi Word DMA. Zmieniłem na Ultra i czas wypalania spadł o połowę.

O połowę ???
Chyba przesadziłeś... Żaden napęd optyczny nie wykorzysta transferu z UDMA 2, tak naprawdę PIO4 jest w sam raz.
Natomiast jest bardzo ważne aby było włączone DMA zarówno dla UDMA, MW i PIO.
U mnie jest inny problem i związany jest on z konfliktem między nForce 2 i chipem w TEACu: transfery w UDMA powodują błędy w spawaniu: wyjściem jest przejście na MW lub PIO: zero błędów. A różnicy w szybkości wypalania nie zauważyłem: inna sprawa, że nigdy w życiu nie wypalałem na maxa... 8 )

Dorian 15.05.2005 18:40

Cytat:

Napisany przez esem
O połowę ???
Chyba przesadziłeś... Żaden napęd optyczny nie wykorzysta transferu z UDMA 2, tak naprawdę PIO4 jest w sam raz.
Natomiast jest bardzo ważne aby było włączone DMA zarówno dla UDMA, MW i PIO.
U mnie jest inny problem i związany jest on z konfliktem między nForce 2 i chipem w TEACu: transfery w UDMA powodują błędy w spawaniu: wyjściem jest przejście na MW lub PIO: zero błędów. A różnicy w szybkości wypalania nie zauważyłem: inna sprawa, że nigdy w życiu nie wypalałem na maxa... 8 )

Naprawdę o połowę:) Właśnie o maxie mówię - dla sprawdzenia nie było praktycznie żadnej różnicy między x52 a np. x 16. Oba przypadki - czas wypalania ok. 6 min. I naprawdę pomogło mi odinstalowanie kanałów IDE i przejście na Ultra DMA 2 - w przypadku tego combo . Po zmianie na UDMA2 o ile pamiętam ( comba dużo ponad rok już nie mam ) było to ok. 3m15s dla 700mb o ile mnie pamięć nie myli.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:02.