![]() |
No i poszło. Po 3 tygodniach boju z liteonem (1673-padaka i 1693-padaka) wymieniłem na LG i problemy zniknęły!! Z taką seryjną produkcją to Liteon powinien się zabrać za produkcję młotków a nie sprzętu komputerowego. Może będą mieli mniej reklamacji!
|
Dzieki za odpowiedź, ale niestety nic nie pomaga. Ustawienia mam dobre, program do nagrywania tylko jeden. Na razie przełożyłem nagrywarke do obudowy zewnętrznej i tak z niej korzystam, a za pare dni oddaje całą skrzynkę do sprawdzenia. Według opinii innych fachowców zamęt w sprzęcie może siać płyta główna lub wadliwie działający zasilacz bo moc ma odpowiednią. A 'litka' i tak oddaję i zamówiłem LG. Za dużo ludzi ma problemy z tymi litkami no i na testach też wypada nie najlepiej.
|
damian3000, rozumiem, że sterowniki ASPI masz prawidłowe ( jest instrukcja i sterowniki na CDRlab.pl). Typ transferu ustawiony na ULTRA DMA a nie na PIO. Urządzenie na taśmie podpięte jest jako MASTER, zworka w nagrywarce też na MASTER. Zasilacz masz prawidłowej mocy i stabilny. Jeżeli ustawienia tak wyglądają to przyczyną mogą być jakiś FILTRY, KODEKI, lub innego rodzaju oprogramowanie ( np ROXIO), które konfliktuje się z NERO. Masz trzy rozwiązania. Po pierwsze przeanalizować powyższe. Możesz nastepnie odinstalować jakies zdublowane programy do nagrywania i te inne. Na początek możesz zastosować metodę temporyzacji ( czasami daje dobry wynik, choć nie jest rozwiazaniem problemu). Polega to na tym aby po nacisnieciu każdego klawisza, zakładki, ( przy próbie nagrania) czy innego polecenia w programie na ekranie, odczekać chwilkę aż polecenie sie zaloguje ( dioda w obudowie komp. zgaśnie, twardziel jeżeli się kręcił szybko to chociaż zwolni) i dopiero nacisnąć następne polecenie. Płytę do napędu włozyć dopiero gdy program o to poprosi ( najlepiej czystą, jeżeli RW to skasowaną ) . Jak napisałem nie jest to rozwiązanie ale może doraźnie pozwoli Ci nagrać płytę. Napisz jak ci poszło. Pozdrawiam janulek_jr
|
Witam wszystkich.
Ja przedstawię wam mój problem z 'litkiem' 1673. 2 tygodnietemu pewien fachowiec złożył mi porządny sprzęt z nagrywarką liteon 1653. Wszystko chulało u niego cały dzień, wziąłem sprzęt do domu i po 1 dniu nagrywarka zaczęła świrować. Po włożeniu jakiejkolwiek płyty komputer zdążył wyświetlić tylko jej tytuł po czym wieszał się tak, że pomagał tylko twardy reset. Przełożyłem nagryware do obudowy przenośnej z wbudowanym zasilaniem (działa pod USB) i o dziwo nagrywara działała :wow: . Dla przykładu skopiowałem jedną płytę DVD. Przełożyłem ją spowrotem do kompa i oddałem sprzęt. Fachowiec stwierdził że to jednak wina nagrywary i w ramach rekompensaty wymienił ją na litka 1673. Wszystko działało znowu przez 2 dni i znowu kupa. Nagrywara przestała działać. Te same objawy. Proszę poradźcie mi co mam zrobić, czy oddać litka i dać sobie spokój z tą firmą. Nagrywara u mnie będzie często wykorzystywana i zależy mi żeby płyty na niej wypalone działały na wszystkich odtwarzaczach stacjonarnych. |
dodam jeszcze , że płytki te na szpindlu kosztują ok 2 zl, a w op od 2.43 do ok 3 zl, niestety nie zawsze można je kupić. Pozdrawaiam janukek_jr
|
palenie DVD
ja mam Litka 832 i jestem bardzo zadowolony. Zanim doszedłem do tego że odtwarza mi sie każde nagranie w każdym stacjonarnym DVD zrobiłem kilkadziesiąt prób. Po pierwsze żadne Book Type - część stacjonarek nie czyta tego (dotyczy ocz. '+' ). Następne wnioski to takie aby oprogramowanie wewnętrzne nagrywarki było najświeższe, czyli tzw FW - najnowszy. Ktoś pisał, że jak mu nagrywa dobrze to nic nie robi z FW. Nowe FW usuwa zauważone błędy i wprowadza nowe nośniki i nowe strategie nagrywania do pamięci nagrywarki. Ktoś nawet napisał taką bzdurę, że firma która często aktualizuje WF przyznaje się że robi błędy w porogramowaniu. Próby swoje robiłem w ten sposób że nagrałem ok 50 różnych płyt w różny sposób i latałem z nimi po sklepach i znajomych, i sprawdzałem. Zwrócę uwagę na to, że w sklepach były DVD ogólnie nowszego typu, tzw z dolnej półki i z górnej. U przyjaciół miałem z koleji możliwość kontroli odtwarzania na starych DVD, takich z przed 10 lat, które nic poza tłoczonym DVD nie czytają ( czytają jeszcze VCD ). Wnioski sa takie : format nagrania - MINUS, producent płyty - SONY, prędkość nagrania - dla płyt pomarańczowych( kolor opakowania) - DWUKROTNA, dla płyt niebieskich - OŚMIOKROTNA, format dzwięku - MPEG2. Oprócz tego praktycznie wszystkie płyty " + RW " były czytane, oczywiście bez Book Type ( bez zmiany znacznika na DVD-Rom). Koledzy którzy nie mają problemów z nagranymi przez siebie płytami DVD, rzecz jasna niech pozostaną przy sprawdzonych przez siebie metodach. Koledzy którym ręce opadają i mówią nigdy wiecej L_I_T_K_A , nich skorzystaja z moich doświadczeń. A nuż się uda. Płytki nagrywam zawsze w najświeższej wersji Nero 6. Pewnie wszyscy wiedzą ale przypomnę, że tryb zgodności z formatem DVD ma wiele ograniczeń. Jednym z tych ograniczeń jest konieczność zamknięcia sesji. Pozdrawiam wszystkich Zapaleńców i Eksperymentatorów. janulek_jr
|
na dole jest zarzadzanie plikami
max 50kB i wielkosc 640x480 |
Jak się wkłada obrazki?
Mam kilka wykresów a tu kupa! Pozdrawiam |
:haha: idę o zakład że prezesi firmy LiteOn używają nagrywarek firm konkurencyjnych ^_^ :rotfl:
|
Nagrywarka Liteon
W zeszlym roku kupilem nagrywarke Liteona 1633.Wypalilem nia ponad 50 plyt tylko Verbatim i Tdk.Przeczytalem wszystko o niej na forum.Zastosowalem prawie wszystkie porady innych kolegow.I okazalo sie ze ta nagrywarka to kicha.Dalem ja synowi ale i on jej sie pozbyl.Kupilem jakies trzy miesiace temu Neca-3520A ,podlaczylem,nic nie ustawialem sama sie zainstalowala i uwazam ze jest to jedna z lepszych nagrywarek.0 problemow z wypalaniem.Nagrywa idealnie.Nie zepsula mi zadnej plyty i na stacjonarnym dvd wszystkie plyty nia wypalone chodza super i moge wam powiedziec ze zadna plyta wypalona Liteonem nie chodzila idealnie,wszystkie sie rwaly.Pozdrawiam.Majonez44
|
Kup sobie NEC 3520. Nie powinno byc problemów.
Pali dobrze na każdym nośniku. Pozdr. |
A ja stwierdzam że 1673 to wstrętna qpa :-( Liteon też na pewno idzie w tej chwili na ilość a nie na jakość, chociaż chyba taka tendencja teraz...)
OD ZAWSZE byłem fanem "lajtona", w początkowym okresie, gdy rozwijało się CDRW miałem szajsunga (moja 1-wsza nagrywara - SW206 bodajże - kosztowała qpe kasy z 9 stów) i potem z 3 razy złożyłem qmplom kompa z TEAC-em, gdy nastała dla mnie epoka LiteOn. Od tego czasu wkładałem w kompy które montowałem tylko LiteOna (chyba że ktoś WYRAŹNIE życzył sobie coś innego) W czasie ostatniego roku wymieniłem gwarancyjnie z 3 szt (Liteonów oczywiście). Cóż - każdemu się zdarzy, nawet najlepszym (w swojej klasie cenowej oczywiście) - myślę. No ale czarka się przebrała jak qpiłem 1673, który kilka dni temu po wielokrotnych testach (a to XP a to 98 a to NForce a to VIA) dołączył do "sprawnych inaczej". Pierwotna konfiguracja : gigabyte K8NS na NForce3 i XP (reszta komponentów nie może raczej wpływać na nagrywarę - RAM WYKLUCZAM, chodzi raczej tylko o chipset/BIOS płyty głównej) System instaluje się ok, (jedynie napęd B.WOLNO podnosi się do prędkości umożliwiającej odczyt katalogów). Generalnie cała instalka (sys, sterowniki NForce, grafika itd. użytki, winDVD4 - kończy się powodzeniem) Napęd poprawnie odzczytuje CDR-Y (chociaż jak pisałem wcześniej b. wooolno się rozkręca - ale taki już jego urok - myślę) Wrzucam płytkę z filmem DVD (tłoczona) i..... tnie się jak cholera !!! Przejście z początku do końca filmu zajmuje ok20-30 sek !!!!! Dodatkowo po tej próbie odtworzenia filmu, transfer z płyr CDR spadł do poziomu FDD :[. Reboot - nie pomaga. Po testach z ustawieniami (DMA włącz-wyłącz, ustaw na sztywno UDMA2 a tak dla ciekawostki sterownik IDE (więc BIOS MB wcześniej) NForce'a widzi ten napęd jako UDMA4 Jedyne co pomogło to odinstalowanie drivera IDE NForce-a i (tego nie wiem na pewno bo zrobiłem te dwie czymności naraz) instlacja windvd5 - testowy film DVD zachowuje się teraz poprawnie tzn. nic się nie tnie i przeskok z początku do końca filmu zajmuje z 0,5 sek. No to mam cię - myślę sobie, po czym wrzucam czystą CDR do spalenia. (ostatnie Nero) -chcę rozpocząć płytkę aby nagrać kilka plików. Daję komendę PAL! i ......... echo nawet nie odpowiada. Napęd startuje, zaczyna "mieszać" prędkością i tak miesza w nieskończoność (progres 8% cały czas). Jedyne co pozostaje to kilnąć nero (dłuuugo się potem xpek podnosi) lub użyć jedynego 100% pewnie działającego przycisku w blaszaku - RESET. Po pozbieraniu się wind do kupy i przejrzeniu płytki - nawet Leadin się nie nagrał !!! Dodam że Liteon miał FW w wersji 02. Rzuciłem się też w wir aktualizacji Biosów płyty głównej, Liteona do v 07 - niestety klapa. MB ma wprawdzie SATA, ale powyłączałem to dziadostwo bo HDD też mam na ATA. Konkluzja: Liteon robił KIEDYŚ dobre napędy - teraz experymentuje na userach. Wystarczy popatrzeć na versję FW : ostatnia oznaczona nr 07 - SIEDEM razy ją poprawiali ???? eech szkoda słów. Szczerze powiedziawszy nie wiem co teraz kupić (oczywiście mam szczerze dosyć liteona). Plex trochę drogawy ale jak ma działać a nie udawać że działa to wolę dołożyć jednak trochę kasy i mieć mniej nerwów zszarganych. A liteon podejrzewam i tak ma to w d..ie bo sprzedaje bankowo więcej napędów niż plex i woli przerzucić dokładne testowanie sprzętu na użytkowników (taa zaraz ktoś napisze: jakbyś miał chipset intela i proc intela toby ci działało ok) Tyle że z taką polityką daleko nie zajdzie. qrde ale się rozpisałem... |
1. Zapodaj jakiś wykres z Kprobe, płytki nagranej przez Ciebie i kumpla, tylko przy odczycie płyty pamiętaj, żeby nastawić odczyt na x 4.
2. Jak nagrywa Ci dobrze na Verbatimach to nagrywaj na tych płytach. Na pewno wyjdzie to na zdrowie stacjonarce, nagrywarce i Twoim nerwom, no i płyta posłuży Ci bardzo długo. Dla przykładu - chyba rok temu nagrałem na Litku mojemu synowi film. Jak to dzieciak całą płytę porysował, rzucał itp. Pomimo to chodzi bez ścinek w stacjonarce. TDK z tego okersu, podobnie męczona już się krzaczy. 3. TDK miało kilka wpadek i wypuściło nieco zwalonych płyt, może też trafiłeś na taką partię. 4. Na DVD+RW na Litku zawsze nagra Ci się idealnie, nawet na badziewiu typu Esperanza (jak miałem Litka, to na RW zawsze nagrywał idealnie, a na zwykłych płytach w stacjonarce się krzaczyło i skakało). 5. Wolniej nie znaczy lepiej. Icemac pisał o tym wielokrotnie na forum i w pełni się z tym zgadzam. Dla przykładu na Litku SOHW 832s nagrałem dwie płyty TDK DVD-R. Jedna z prędkością x 4 - wyszły 173 błędy PI, a druga x 2 - wyszło ponad 900 PI. Jak widzisz istotna różnica Pozdr. P.S. Popatrz na test Twojego Litka na cdrfreaks. Po teście chyba bedziesz mógł dobrać odpowiednie nośniki do Twojej palarki: http://www.cdfreaks.com/article/194 |
Gdyby był to problem sterowników to wolniej by sie nagrywało - wiem bo przerabiałem.
Reinstalacja windy problem długiego palenia wyjaśniła ale nic poza tym. Co zrobić aby palić ta nagrywarka płyty z prędkościami mniejszymi niż maksymalne? Pozdrawiam. |
Ja bym niosem się zainteresował nowszym 07 - popatrz co inni na forum chwalą najbardziej.
Z własnej autopsji dodam. U mnie wszystko chodziło dobrze, po nowej instalce windy długo nic nie paliłem i jak zapuściłem to mi wyleciało. Myślałem z początku że to bios a okazało się że nie miałem na DMA i zainstalowanych ASPI (w moim przypadku zmiana biosu i tak nic nie dała) Sprawdź u siebie czy spełniasz te 2 warunki :) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:42. |