Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Siłaczka - Stefan Żeromski (https://forum.cdrinfo.pl/f5/silaczka-stefan-zeromski-51693/)

kizio 28.04.2005 15:00

Siłaczka - Stefan Żeromski

Potrzebuje e-book'a
Stefan Żeromski - Siłaczka. Czy ktoś posiada lub wie skad mozna ściągnąć lub gdzie znaleźć?

.::piotrek::. 28.04.2005 16:34

Heh, nie wiem czy ci pomoze, ale tutaj jest "Siłaczka "...

kizio 28.04.2005 16:52

Cytat:

Napisany przez .::piotrek::.
Heh, nie wiem czy ci pomoze, ale tutaj jest "Siłaczka "...

Dzieki lecz wcześniej z mułka ściagnałem

.::piotrek::. 28.04.2005 17:04

Ja jak zawsze potrzebuje jakiejs ksiazki, a juz jej nie ma w bibliotece to wchodze sobie na strone Polskiej Biblioteki Internetowej i tam przewaznie znajduje potrzebna mi ksiazke ;p

Smartek 28.04.2005 21:11

to Ty dopiero silaczke masz kizio? ja juz zdazylem omowic Silaczke, [jakas mniejsza - nie pamietam tytylu :P], Krzyzakow i teraz Zemste mam czytac.. nie chce mi sie :|
pozdro ;)

kizio 28.04.2005 21:21

zanim ja dobrne do konca materialu z Polskiego to mina wieki (egzamin na koniec gimnazjum to ja napisze na 10 pkt chyba taka mam nauczycielke od polaka)

.::piotrek::. 28.04.2005 21:27

A tak wogule to jaka jest wasza ulubiona lektura szkolna?? Bo moja to sa Krzyzacy i oczywiscie Kamienie na szaniec, a najbardziej mi sie spodobal ten cytat z "Testamentu" co go mam w podpisie ;)

shuma02 28.04.2005 22:11

Krzyzakow nigdy nie przeczytalem, choc lezy ksiazka w pokoju, moze sie kiedys do niej zabiore. Zaczalem czytac kiedys Quo Vadis, po angielsku z 'nowym' tlumaczeniem, hehe, ale tez nie skonczylem. Moja ulubiona lektura szkolna to The Great Gatsby... :)

ed hunter 28.04.2005 22:13

ja mogę napisać jaka lektura szkolna o mały włos mnie nie zabiła.

była to powieść Elizy Orzeszkowej "Nad Niemnem"

nawet ją znalazłem, aby sprawdzić czy po latach nadal mnie to tak nudzi? :\

http://monika.univ.gda.pl/~literat/niemen/

edit: o Boże :\ te opisy przyrody

"Hardo głowę podnosił, usta wydął i gdy silnymi, namiętnymi ruchami[...] uspokojonymi już i prawie rytmicznymi[..]zrywał się ptak spłoszony i przelęknionym lotem przerznąwszy powietrze[...]niekiedy wznosił się i w powietrzu igrał[...] wpatrywał się on w Justynę z takim wytężeniem, że aż głowę podawał naprzód, a na białe czoło wystąpiła mu znowu gruba, poprzeczna fałda[...]Justyna[...]Uważnie, ciekawie przypatrywała się ruchom pracującego przed nią[...]Nagle[...]namiętnym niepokojem zadrgały rysy[...] wyprostował się i przed nią stanął. Nie wydawał się wcale zdziwionym[...]Od ziemi oblanej wonią świeżej słomy i okrytej ścierniskiem wyhaftowanym w drobne kwiaty Justyna podniosła twarz, zbladłą nieco, zesztywniałą, przez kilka minut postarzałą o lat kilka, ze źrenicami przygasłymi, które wilgocią zachodziły. Z dziwnym zmieszaniem, jakby nagle uczuła się w tym miejscu gościem natrętnym, istotą obcą i niepotrzebną, chwastem w kłosy wplątanym, uczyniła ruch do powstania.[...] Nie darmo dawny jej kochanek wspominał o jej dawnych marzeniach i zapałach. Była do nich skłonną i teraz, bo pochylona[...] Usiadła jednak znowu i zmieszane, niespokojne spojrzenia rzucała dokoła siebie.[...]Wstyd mi! Taki wstyd!... Poszłabym sobie, ale i w domu także nic...nic...

:jezyk:

.::piotrek::. 28.04.2005 22:16

Taaa teraz to widac od razu, pytanie o ulubione lektury szkolne i glucho sie zrobilo ;p A to moze jakie sa wasze ulubione ogolnie ksiazki, bo ja naprzyklad uwielbiam fantasy, a przede wszystkim cala serie o Wiedzminie i potem Wladcy Pierscieni... ;)

shuma02 28.04.2005 22:27

Fantasy mnie szczerze troche nudzi, a nawet bardzo. Nie widzialem jeszcze ani jednego "Lord of the Rings" i jak sie domyslacie ksiazek tez nie czytalem.
...zaczalem ogladac pierwszy film z tej serii i jak narazie przez tydzien czasu mam za soba pol godziny, mysle ze jeszcze w tym miesiacu bede mial pierwsza czesc za soba hehe.

za soba mam za to wszystkie ksiazki Roberta Lodluma, czyli Tozsamosc Bourna i tym podobne, Dan'a Brown'a (Anioly i Demony, Kod...), Stephena Coonts, i podobnych. Czyli chyba lubie sensacje...

.::piotrek::. 28.04.2005 22:47

No, ja musze niedlugo mojego "Podwodnego Zabojce" Clive'a Cussler'a, a potem jak jzu skoncze z cala moja lista fantasy to sie chyba zabiore za czytanie ksiazek Stevena Kinga... ;p Tak wogule to Wladce Pierscieni obejrzalem w sumie kolo 7 razy, bo tlyko ta postac mialaem dostepna na kasecie, a reszte to tak po 2 razy kazda, ale najbardziej i tak podobaly mi sie filmowe bitwy ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:28.