Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jak rozładować akumulator? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jak-rozladowac-akumulator-51715/)

stivi 28.04.2005 22:46

Jak rozładować akumulator?

Mam mały problem.
Posiadam kamerę cyfrową Panasonic NV-GS15.
Przewertowałem instrukcję i nie znalazłem jak wcześniej rozładować w niej
akumulator (np. jeżeli jest rozładowany do połowy, to chcem go szybciej rozładować aby go ponownie naładować cały).
Jak wyciągnę kasetę to ustawię w tryb pauzy nagrywania i po 6-ciu minutach
kamera się wyłańcza gdyż jest zabezpieczenie przed rozładowaniem akumulatora. To i dobrze, ale w takim razie jak szybciej go rozładować.
W kamerze analogowej wyciągnąć trzeba kasetę, włączyć kamerę i już można rozładowywać akumulator.
Może ktoś posiada taką kamerę lub inny model kamery miniDV i zna odpowiedź
to będę wdzięczny.

Eliasz 28.04.2005 22:51

Może jak masz jakąś nagraną kasete to przewiń ją do początku i wlącz odtwarzanie na wyświetlaczu LCD.

rembrant 28.04.2005 23:05

Wlacz odtwarzanie tak jak mowi Eliasz, wtedy kamerka sie nie wylaczy najlepiej w trybie Lp o oczywiscie z wyswietlaczem lcd pobiera wiecej energii. Nie ma innego sposobu, a kasetka nie musi byc nagrana

joujoujou 28.04.2005 23:16

Albo po chamsku:
Wyjmij baterię i podłącz do niej żarówkę.
:taktak:

Patrix 28.04.2005 23:21

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Albo po chamsku:

eee no nie wiem czy to dobry pomysł
np. baterie do tel. komórkowych potrafia szaleć z pojemnością po takich zabiegach krytycznego rozładowywania....

joujoujou 28.04.2005 23:33

Cytat:

Napisany przez Patrix
eee no nie wiem czy to dobry pomysł
np. baterie do tel. komórkowych potrafia szaleć z pojemnością po takich zabiegach krytycznego rozładowywania....

Co fakt to fakt. :taktak:
Jest to ryzykowne, ale jeśli ktoś wie jak obciążyć żeby nie przesadzić, no i przy jakim napięciu przestać rozładowywać to IMO nic się nie stanie.
Także @stivi jeśli nie jesteś pewien jak to zrobić tą metodą to zapomnij o niej. :)

Eliasz 28.04.2005 23:38

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Albo po chamsku:

eeeee tam, po chamsku to by było gdyby połączyć plus z minusem :D heheh,

Żeby potem nie było to oczywiście ja tego nie polecam :P

MariuszV 29.04.2005 00:42

Cytat:

Napisany przez Eliasz
eeeee tam, po chamsku to by było gdyby połączyć plus z minusem :D heheh,

Żeby potem nie było to oczywiście ja tego nie polecam :P

Dokladnie to mialem napisac jak zobaczylem temat :)

REi 29.04.2005 00:57

Jezeli kamera zapobiega rozladowaniu to znaczy ze jet to bateria Litowa (lit-ion / polymer) a takich nie wolno rozladowywac! one nie maja efektu pamieciowego wiec mozna je ladowac w dowolnym momencie. Calkowite jej rozladowanie skraca jej zywotnosc moze doprowadzic do zadzialania obwodu zabezpieczajacego ktory uniemozliwi jej ponowne naladowanie.

polecam lekture: http://www.batteryuniversity.com/parttwo-34.htm

Cytat:

Avoid frequent full discharges because this puts additional strain on the battery. Several partial discharges with frequent recharges are better for lithium-ion than one deep one. Recharging a partially charged lithium-ion does not cause harm because there is no memory. (In this respect, lithium-ion differs from nickel-based batteries.) Short battery life in a laptop is mainly cause by heat rather than charge / discharge patterns.

Matievoo 29.04.2005 10:14

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Albo po chamsku:

Dobry sposób ;)

ZiP 29.04.2005 11:02

Odradzam rozładowywanie baterii do zera przez podłączenie obciążenia. W kamerze już nie będzie działać zabezpieczenie przed rozładowaniem, ponieważ akumulatory (NiCD i NiMH) "zapamiętują" do jakiego poziomu zostały ostatnio rozładowane i naładowane. Kamera wykrywa ten poziom rozładowania i na tej podstawie zarządza o zabezpieczeniu przed całkowitym rozładowaniem. Tyle tylko, że jeżeli bateria będzie "pamiętała", że została rozładowana do zera, to kamera tego nie wykryje, bo po prostu zabraknie prądu i wcześniej się wyłączy.

Poza tym możesz tej baterii już nigdy potem nie naładować, ponieważ ładowarka (procesorowa) uzna, że bateria jest uszkodzona. Jeżeli nie masz ładowarki z funkcją kontrolowanego rozładowania to naprawdę daruj sobie rozładowywanie żarówką. Przed procesem ładowania ogniwa baterii powinny być rozładowane maksymalnie do napięcia około 0,9V. Czyli przykładowo jeżeli bateria ma normalnie napięcie 4,8V - 4 ogniwa po 1,2V - to po rozładowaniu nie może mieć mniej niż 3,6V (0,9V na jedno ogniwo). Zazwyczaj stosuje się rozładowywanie prądem 200mA.

Nie napisałeś co to za typ akumulatora. Powinno się rozładowywać jedynie akumulatory NiCd, natomiast najpopularniejsze NiMH jedynie raz na kilkanaście cykli ładowania. Li-Ion nie wymagają rozładowywania. Jeżeli chcesz koniecznie wyładować baterię NiMH nie mając odpowiedniej ładowarki - zostaw ją na jakiś czas w spokoju, sama się wyładuje.

prometeusz 29.04.2005 11:30

a myślałem ze chodzi o samochodowy ^_^ powinieneś napisać akumulatorek ;)

Matievoo 29.04.2005 11:35

Cytat:

Napisany przez ZiP
Odradzam rozładowywanie baterii do zera przez podłączenie obciążenia. W kamerze już nie będzie działać zabezpieczenie przed rozładowaniem, ponieważ akumulatory (NiCD i NiMH) "zapamiętują" do jakiego poziomu zostały ostatnio rozładowane i naładowane. Kamera wykrywa ten poziom rozładowania i na tej podstawie zarządza o zabezpieczeniu przed całkowitym rozładowaniem. Tyle tylko, że jeżeli bateria będzie "pamiętała", że została rozładowana do zera, to kamera tego nie wykryje, bo po prostu zabraknie prądu i wcześniej się wyłączy.

Poza tym możesz tej baterii już nigdy potem nie naładować, ponieważ ładowarka (procesorowa) uzna, że bateria jest uszkodzona. Jeżeli nie masz ładowarki z funkcją kontrolowanego rozładowania to naprawdę daruj sobie rozładowywanie żarówką. Przed procesem ładowania ogniwa baterii powinny być rozładowane maksymalnie do napięcia około 0,9V. Czyli przykładowo jeżeli bateria ma normalnie napięcie 4,8V - 4 ogniwa po 1,2V - to po rozładowaniu nie może mieć mniej niż 3,6V (0,9V na jedno ogniwo). Zazwyczaj stosuje się rozładowywanie prądem 200mA.

Nie napisałeś co to za typ akumulatora. Powinno się rozładowywać jedynie akumulatory NiCd, natomiast najpopularniejsze NiMH jedynie raz na kilkanaście cykli ładowania. Li-Ion nie wymagają rozładowywania. Jeżeli chcesz koniecznie wyładować baterię NiMH nie mając odpowiedniej ładowarki - zostaw ją na jakiś czas w spokoju, sama się wyładuje.

Ja miałem podobny przypadek ,zapomniałem naładować baterie w kamerze,a nie wiele jej pozostało do życia.
Bateria w kamerze siedziała pół roku bez nie ruszania i całkiem siadła .
Ale to była stara kamera i nie wiem gdzie dokupie do nień baterie :(
Jest to kamera marki " JVC " MODEL NO. GR-AX5BKU "
DC INPUNT:6V
Dokupie gdzieś taką bateriee ?

prometeusz 29.04.2005 11:43

Cytat:

Napisany przez Mati.p
Ja miałem podobny przypadek ,zapomniałem naładować baterie w kamerze,a nie wiele jej pozostało do życia.

nietsty nie ma tu twojego modelu, a może po kodzie bateryjki
http://www.gpbattery.com.pl/gp.php?section=zamienniki

ZiP 29.04.2005 17:05

Cytat:

Napisany przez Mati.p

Jeżeli to możliwe to możesz rozebrać baterię i wymienić ogniwa. Ciężko kupić nowe ogniwa, ale jak będziesz miał szczęście to będą jakieś typowe w kształcie np. paluszków AA lub AAA. Ja np. tak zrobiłem z baterią od Ericssona GF788: 4 ogniwa po 1,2V, na szczęście idealnie pasowały tam paluszki NiMH typ AAA, każdy również po 1,2V.

Ewentualnie jeżeli bateria jest dobra, ale tylko wyładowana do zera i ładowarka jej nie chce ruszyć, to podładuj ją zasilaczem stabilizowanym.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:54.