Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Naloty na prywatne mieszkania użytkowników sieci P2P (https://forum.cdrinfo.pl/f5/naloty-prywatne-mieszkania-uzytkownikow-sieci-p2p-51721/)

mello 29.04.2005 07:18

Naloty na prywatne mieszkania użytkowników sieci P2P

Bydgoscy policjanci zrobili nalot na mieszkania osób ściągających programy, filmy i gry z Internetu - informuje "Express Bydgoski". To nie koniec takich działań, ostrzegają stróże prawa, którzy niestety, jak już się kilka razy okazało, sami święci nie są. Natomiast dostawcy internetu muszą na żądanie dzielić się z policją informacjami na temat sposobu użytkowania sieci przez ich klientów.

Zdaniem "EB" to pierwsza tak zmasowana akcja skierowana przeciwko domowym piratom komputerowym, którzy korzystając z sieci internetowej ściągają i rozpowszechniają filmy chronione prawami autorskimi, utwory muzyczne mp3 oraz gry.

Podczas sprawdzania zawartości komputerów okazało się, że sprawcy użytkują nielegalne oprogramowanie Windows, a każdy z nich miał nielegalnie skopiowane programy użytkowe, filmy i muzykę - powiedziała Ewa Przybylińska, rzeczniczka prasowa komendanta miejskiego policji w Bydgoszczy.

Stróże prawa zabezpieczyli u mężczyzn w wieku 19-24 lata dziesięć komputerów i blisko półtora tysiąca płyt CD i CD-R z nielegalnie skopiowanymi programami.

Po wtorkowej akcji policja postawiła zarzuty dwóm mężczyznom. Ale na tym nie koniec. - Sprawa jest rozwojowa. Z pewnością odwiedzimy też inne domy - zapowiadają policjanci.

Nie jest tajemnicą, że zdecydowana większość domowych użytkowników komputerów w Inowrocławiu również posługuje się nielegalnym oprogramowaniem. Zgodnie z powiedzeniem "po nitce do kłębka" zatrzymanie "piratów" w jednej części województwa może więc szybko przenieść się na inne części regionu, w tym również do stolicy Kujaw zachodnich - zapowiada "Express Bydgoski".

Tym bardziej, że firmy, które dostarczają Internet do mieszkań, na żądanie policji muszą podzielić się z nią informacjami na temat użytkowników oraz tego, jak często przebywają w sieci i czego w niej szukają.

Źródło: di.com.pl i p2p.info.pl

Ziele 29.04.2005 10:47

lepiej by poszli na giełde rtv w Krakowie a nie nękali ludzi po domach.

Smartek 29.04.2005 10:49

Ja jestem ciekaw co sie dzieje z zabranymi cd'kami :P.. pewnie policjanci biora sobie do domciu...
no, ale robi sie nieciekawie, cale szczescie, ze powoli przekonuje sie do pingwinka ;-)
kto sie boi - rowniez polecam, system juz bardzo podobny funkcjonalnoscia do windowsow [prawie kazdy soft windowsowy ma odpowiednika linuksowego], a stabilnosc i bezpieczenstwo nie zastapione :)
pozdro ;)

ed hunter 29.04.2005 10:54

dziwne, że takich akcji nie robią (no czasami na pokaz) w Warszawie na Wolumenie rządzonym przez jednego bandziora i W. Giełdzie Komputerowej rządzonej przez innego.

o stadionie lepiej nie mówić.

edit: oczywiście piszę o rządach handlem piratami.

loki7777 29.04.2005 10:59

Plytki kazde spisuje.A ja zalatwiam winde 2003 triala -180 dni wiec i tak bedzie super:).Opera kupiona, wellget, no troche softu dociagne z netu darmowego i moga przychodzic:)

smolik 29.04.2005 11:03

Cytat:

Napisany przez Smartek
Ja jestem ciekaw co sie dzieje z zabranymi cd'kami :P.. pewnie policjanci biora sobie do domciu...
no, ale robi sie nieciekawie, cale szczescie, ze powoli przekonuje sie do pingwinka ;-)
kto sie boi - rowniez polecam, system juz bardzo podobny funkcjonalnoscia do windowsow [prawie kazdy soft windowsowy ma odpowiednika linuksowego], a stabilnosc i bezpieczenstwo nie zastapione :)
pozdro ;)

No ja juz mysle od jakiegoś czasu nad tym, ale jakos nie moge sie zdo tego zabrać. Jaka dystrybucję wybrałes??

mgit 29.04.2005 11:07

Cytat:

Napisany przez Smartek
pozdro ;)

Ja też się do Linuxa przekonałem :) Jak wchodze na Winde to aż tak jakoś dziko :P
Linux Mandrake 10.1 + Legalna Opera i mogą se kontrolowac ile chcą :P

PIOTR34 29.04.2005 11:40

Cytat:

Napisany przez Ziele
lepiej by poszli na giełde rtv w Krakowie a nie nękali ludzi po domach.

Jak jest pusto na giełdzie, to wiadomo że nalot.

Smartek 29.04.2005 12:45

Cytat:

Napisany przez smolik
No ja juz mysle od jakiegoś czasu nad tym, ale jakos nie moge sie zdo tego zabrać. Jaka dystrybucję wybrałes??

wybralem? hmm.. mozna tak powiedziec..
mandrake 10.0 [chociaz nie wiem czy nie lepiej zaciagnac 10.1 lub mandriva - bo mandrake zmienil nazwe po polaczeniu sie z connectiva na mandriva..].
Sciagnalem juz slackware'a 10.1 , nie jest juz taki prosty jak mandrake, brak "klikanych" konfiguratorow, ale chce sie na serio zaglebic w linuksy..
pozdro ;)

Yarozelsky 29.04.2005 13:00

mam takie pytanko, jak oni namierzaja takich ludzi? np ja mam neo mieszkam w 1 pietrowym bloku niema zadnej siesi osiedlowej jak mnie moga namierzyc.

ed hunter 29.04.2005 13:12

poznają Cię po mundurze ||

a na serio telekomuna Cię wyda :D

Yarozelsky 29.04.2005 13:15

Cytat:

Napisany przez ed hunter
poznają Cię po mundurze ||

a na serio telekomuna Cię wyda :D

ale jak co?dlaczego?po co?czemu? a tak na serio to co przychodza policjanci do tpsa i dostaja liste osob posiadajacych neo?

ed hunter 29.04.2005 13:17

nie Słyszałeś nigdy o monitorowaniu/podsłuchiwaniu sieci?

qguar 29.04.2005 13:19

Swego czasu pracowałem u kolesia w sklepie komputerowym a ten miał brata policjanta, zgadnijcie gdzie lądowały zarekwirowane na rynku płytki.
Pewnie się domyślacie, później szefo sprzedawał kopie z pod lady zaufanym odbiorcą.

Yarozelsky 29.04.2005 13:22

Cytat:

Napisany przez ed hunter
nie Słyszałeś nigdy o monitorowaniu/podsłuchiwaniu sieci?

nie ! ciemny jestem w tych sprawach neta mam dopiero 6 miesiecy
edit:
wyjasnij mi to jak mozesz i czy mozna sie jakos przed tym inwigilowaniem netu uchronic!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:22.