Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   XP, lan i internet (https://forum.cdrinfo.pl/f5/xp-lan-internet-51754/)

DreamCrusher 30.04.2005 08:29

XP, lan i internet

Witam!
Sytacja jest taka - udostepniam swojej siostrze net z mojego kompa.
problem jest taki: dzialal sobie net przez kilka dni. Gdy siedzialem sobie przy drugim kompie i cos szukalem w necie jak znlazlem to zamknalem opere, po czym wrocilem po 5 minutach i gdy znowu chcialem wejsc do neta to juz go nie bylo. nie wiem co to moze byc - kompy widza sie bez pobelmu mozna wejsc z jednego na drugi tylko net nagle siadl na drugim.
Jakies sugestie?

ZiP 30.04.2005 10:26

Taka drobna sugestia... na kompie serwerze musi być włączony ALG.EXE, czyli Application Layer Gateway Service, który zapewnia działanie dzielenia połączenia internetowego.

namor 30.04.2005 10:31

Ilość załączników: 1
na drugim kompie zrób takie ustawienia jak na załączniku
a na pierwszym tym który udostępnia połączenie zmień tylko adres IP na 192.168.0.1
pole bramki domyślnej wyczyść a reszta bez zmian i powinno śmigać

Matievoo 30.04.2005 10:43

Dziwne bo ja w ostatnim polu "Alternatywny serwer DNS" nic nie mam wpisanie i śmiga mi net ;)

Smartek 30.04.2005 10:43

na linuksie mialem ladnego kreatora i 0 problemow... z windowsem zawsze jest cos nie tak :|
pozdro ;)

-edit-
mati bo wystarczy tylko jeden DNS, drugi jak sama nazwa wskazuje jest "alternatywny" :)
pozdro ;)

DreamCrusher 30.04.2005 14:22

@ZiP i @namor:
niestety nie dziala :( jak ktos ma jeszcze jakies pomysly to chetnie poslucham bo nie usmiecha mi sie reinstalacja windy po tygodniu od instalacji :/

Patrix 30.04.2005 17:30

Cytat:

Napisany przez zuk4u
@ZiP i @namor:
nie usmiecha mi sie reinstalacja windy po tygodniu od instalacji :/

to jeszcze nie jest źle... :)
mnie jak sie kontroler sypał to mało ****** nie dostałem hehe

Kris 30.04.2005 17:44

firewall???????

DreamCrusher 30.04.2005 19:54

Cytat:

Napisany przez Kristoferros
firewall???????

ani na jednym ani na drugim nie ma

DreamCrusher 13.05.2005 16:42

odswiezam - czesto na drugim kompie jest tak ze przy probie wejscia na strone wyswietla ze nie ma strony i dopiero wcisniecie przycisku odswiez pomaga.
pomozcie cos bo to jest irytujace

MQs 13.05.2005 19:40

Zdaje sie że DNS na drugim kompie powinien być taki jak w bramie domyslnej - czyli I.P. kompa przekazującego połączenie - 192.168.0.1 (jeżeli na głównym jest potrzebny inny - to zdaje sie można zmienic po udostępnieniu neta, ale na drugim zostaje ten)
jak nie pomoże to sprawdź czy (Właściwości TCP/IP>Zaawansowane>) jest zaznaczone: włącz system netBios przez TCP/IP

Jak nie pomaga to napisz z kąd bierzesz neta (neo/dsl/inny LAN?)

zorg 13.05.2005 19:41

Lekarstwo to zastosowanie routera !

DreamCrusher 13.05.2005 22:15

Cytat:

Napisany przez MQs
Zdaje sie że DNS na drugim kompie powinien być taki jak w bramie domyslnej - czyli I.P. kompa przekazującego połączenie - 192.168.0.1 (jeżeli na głównym jest potrzebny inny - to zdaje sie można zmienic po udostępnieniu neta, ale na drugim zostaje ten)
jak nie pomoże to sprawdź czy (Właściwości TCP/IP>Zaawansowane>) jest zaznaczone: włącz system netBios przez TCP/IP

Jak nie pomaga to napisz z kąd bierzesz neta (neo/dsl/inny LAN?)

nie dziala niestety, net z kablowki

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:22.