Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Płyta DVD-ROM (Booktype: DVD+R). Co to jest? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/plyta-dvd-rom-booktype-dvd-r-co-jest-51808/)

norbitek 01.05.2005 19:55

Płyta DVD-ROM (Booktype: DVD+R). Co to jest?

Raz już pisałem o tym w wątku o NECU-3500, ale nikt nie odpisał, więc postanowiłem stworzyć nowy wątek. A było tak:

"U mnie sytuacja jest przedziwna.
Płyty kupuję vakoss dvd+r jednowarstwowe. Nowym biosem jeszcze nie nagrywałem, ale na starym na tych płytach mam taką sytuację, że nero cd-dvd speed w informacji o nośniku, w typie dysku pokazuje mi DVD+R, Booktype nie ustawiony, I że płyta nagrana jest przez tę nagrywarkę.
Czyli tak jak się można było spodziewać.

Mam także stary czytnik dvd pioneer 106s z biosem 1.22
Czytnik ten nie obsługuje żadnych plusów. Przynajmniej w dokumentacji nic o tym nie ma i każdy program, którego używałem pokazywał, że nie obsługuje.
Gdy tak nagraną płytę włożę do tego napędu i potraktuję ją powyższym programem. to w typie dysku mam dvd-rom, booktype dvd+r

Nie muszę dodawać, że taka płyta oczywiście bez problemu chodzi w powyższym napędzie. Kiedyś na innym forum czytałem post gostka, który ma tę samą kombinację napędów i pisał, że pioneer płyt + nie czyta.

Z tego chyba wynika, że to zależy od płyty.
Inna sprawa, że wychodzi na to, że w zależności od tego w jakim napędzie testowałem to inne informacje otrzymywałem. A na koniec zauważyłem, że nero infotool pokazuje, że to jest + niezależnie od napędu

Jak to wyjaśnić?"

Dziś kupiłem płytę TDK DVD+R i sytuacja się powtórzyła (już na biosie 2.19). Nurtuje mnie pytanie czy taką płytę odtworzyłyby stacjonarne odtwarzacze nieobsługujące plusów. Czy ta płyta będzie widziana jako DVD-ROM?
Niestety nie mam mozliwości sprawdzenia.

Dziwna sprawa. Jak to wyjaśnić?

bart_3d 01.05.2005 22:34

To, że pionek czyta ci +R to normalka, jeżeli płytka jest dobrze nagrana. Niektóre stacjonarki nieobsługujące +/-R też czytają dobrze nagrane płytki.
Co do reszty to prawdopodobnie pionekowi po prostu wydaje się, że skoro jest w nim jakaś płytka DVD, to jest to DVD-ROM. Po co ma sprawdzać jej typ, skoro natywnie nie obsługuje płyt zapisywalnych?
Jeżeli ustawisz Booktyp na -ROM, to twój pionek będzie czytał płytki szybciej, albo przestanie je czytać (po system korekcji może nie poradzić sobie z natłokiem błędów spowodowanych nieprzystosowaną optyką). U mnie tak było w przypadku jednej płytki Mediastore. Po prostu rozpędzeła się i zwalniała i czytnik nie mógł jej przeczytać. Ale w przypadku lepszych płyt booktype powinien pomóc w odczycie na pionku.

Mirek-1977 01.05.2005 23:24

Cytat:

Napisany przez norbitek
...A na koniec zauważyłem, że nero infotool pokazuje, że to jest + niezależnie od napędu...

nie sugeruj się tym co wskazuje Nero InfoTool
bez względu na to czy nagrasz płytę DVD+R ze zmianą bitsettingu na DVD-ROM czy też nie
to choćby byk na byka lazł Nero InfoTool zawsze wskaże że jest to DVD+R
a nie DVD-ROM

w tej kwestii musisz posłużyć się innym narzędziem
DVD Info Pro
lub darmowym DVD Identifier

jeśli Twój pionek rzeczywiście nie czyta DVD+R a wypalone przez Ciebie "plusy"
się na nim odtwarzają to może to być solidny dowód na to że jest to DVD-ROM (DVD+R z pomyślnie zmienionym bitsettingiem)

norbitek 02.05.2005 10:16

Sprawdziłem. DVDInfoPro wskazuje, że jest to DVD+R. także jedynie CD-DVD Speed pokazuje inaczej. Wygląda mi na to, że ten pioneer odtwarza plusy, choć w specyfikacji tego nie ma, i żaden program tego nie pokazuje. Dziwi mnie zatem tylko jedna rzecz. Tak jak wspomniałem w pierwszym poście. Na formu CDRLab był wątek o booktypie i gostek mający tę samą kombinację napędów. W pioneerze nie mógł uruchomić nagranych przez siebie plusów.

Boger 02.05.2005 10:51

Tez mam pionka 106s i bez problemu lyka wszystkie dvdr :taktak:

Niewazne czy nagrane z booktype'm rom czy bez.

Po co wiec te filozoficzne rozwazania???

:>

Mirek-1977 02.05.2005 23:39

Ilość załączników: 1
film wypalony na DVD+R ze zmianą bitsettingu na DVD-ROM w DVD InfoPro widziany jako DVD-ROM (BookType)
a skoro u ciebie widnieje DVD+R to zmiany bitsettingu nie przeprowadziłeś
i skoro czyta to Twój pionek to chyba lepiej niż miałby nie czytać

karel48 03.05.2005 07:07

Norbitek - ja też jadę na Pionku 116 z tym samym biosem 1.22 - ten napęd również według specyfikacji nie powinien czytać plusów a czyta- nie zastanawiam się czy to kwestia biosu czy też samego sprzętu, ale napewno nie jest to kwestia ustawienia book type.
Jedyna jego przypadłość to dość niska prędkość odczytu.

norbitek 03.05.2005 11:09

Mi ta jego prędkość nie przeszkadza. U mnie jest on ustawiony na tryb 'Quiet Mode' dzięki czemu jak oglądam filmy to nie słyszę napędu. I to mi się podoba

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:09.