![]() |
Linux , neostrada,siec
Witam mam kilka pytan odnosnie neostrady,linuxa i sieci komputerowej
Powiedzmy ze mam podlaczony modem neostrady USB na komputerze A gdzie jest linux mandrake 10.1 ,i czy dalo by rade zrobic polaczenie sieciowe do komputera B na ktorym jest windows zyby byl na nim internet ? |
no oczywiscie bez problemu.
Poprostu udostepniasz polaczenie. ps.ale i tak jestem za kupnem Routera jakiegos taniego np. ASMAXa i wtedy bedzie niezalezny dostep do internetu "niezalezny" - zeby komp.B mial dostep do internetu, komp.A nie musi byc wlaczony |
no wlasnie mam router asmax ar 701u ale chodzi o to ze router musi stac przy komputerze A a nie B
pod ten router nie ma sterownikow na linuxa <chodzi o USB> |
Router i sterowniki do niego :|
Coś komuś się chyba pomyliło Jakiś qpa ten router tylko jeden RJ :). Jak nie znajdziesz sterów to kup sobie Switha i po kłopocie |
no chyba ze do sie zrobic kable usb o dlugosci powiedzmy z 10 m ?
|
ale po co USB...
Ja mam AR 701u - starcza bez problemu Bo mialem w domu HUBa wiec nie musialem nic kupowac Takie rozwiazanie jest dobre, a sam router jest wystarczajacy...jak ktos ma huba. W routerze podlaczasz jednym kablem sieciowym do huba, podlaczasz do niego linię...do huba podlaczasz kompy (na ktorych wlaczasz DHCP) i automatycznie wykryją net. A nie bawic sie w jakies USB - jak chcesz robic pod USB to wez modem Sagema bo wtedy router nie spelnia swojej roli |
a Switch tez moze byc ?:>
ale i tak najprosciej bylo by podlaczyc pod komputer A modem neo i koblem sieciowym od komputera A do komputera B polaczyc internet ...? |
tzn nie powiedzialem ze router asmaxa ktory masz juz nie bedzie potrzebny tylko nie spelnia swojej roli. On ma rozdzielac net, a nie byc jako zwykly modem (taka funkcje ma, ale jak ktos nie ma sieci)
Moze byc switch - nawet lepiej bo jest lepszy od huba zwyklego przez udostepnianie przez usb modem...Bedzie prosciej bo masz o jeden 2 kable mniej i bez switcha ale musisz sie bawic w konfuguracje i udostepnianie , i musisz miec zawsze wlaczonego kompa. |
po co jedno i drugie? albo router na kompie albo sprzetowy......
|
jezeli do mnie to jest...to mi chodzi zeby zastosowal router.
A jezeli koniecznie chce USB to moze bedzie prosciej ale mnej funkcjonalnie |
no , a teraz konfiguracja...wie ktos jak to zrobic prosil bym o dokladne wytlumaczenie krok po kroku..
pozdrawiam chyba jednak Switch ...bo pozyczylem koledze modem od neo i go juz chyba nie odzyskam <!@$!@#$@#%>... (( prosze od okladny opis router + switch... |
ale jakiego sposobu?
Jak łączysz w koncu tą sieć |
Kasprzak nie do ciebie :)
|
witam wszystkich :D wlasnie siedze na linuxie cos tam 2005 :P
podlaczylem modem neo pod usb , a teraz prosil bym o instrukcje jak podlaczyc kabel sieciowy zeby komputer B na ktorym jest widowz mial neta Pozdrawiam |
pomoze mi ktos....?
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:27. |