Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Komunikat co oznacza? (https://forum.cdrinfo.pl/f2/komunikat-co-oznacza-51903/)

olpiter 04.05.2005 17:18

Komunikat co oznacza?

Podczas odpalania kompa pokazuje mi sie taki komunikat -no drive attached to fasttrack controller the bios is not installed.
Znalazłem cos na ten temat ale po angielsku i tak nie wiem o co chodzi ???
Płyta to P4P800-e Deluxe , mam jeden dysk podpięty pod sata ta szeroką taśma.Myśle ze coś w biosie jest nie tak ale dla mnie to czarna magia :)

mello 04.05.2005 18:09

zaden dysk nie jest podlaczony do "fasttrack controller" bios nie jest zainstalowany

olpiter 04.05.2005 18:18

Cytat:

Napisany przez mello
zaden dysk nie jest podlaczony do "fasttrack controller" bios nie jest zainstalowany

Ale wszystko działa tylko komunikat taki jest podczas uruchamiania
Dziwne ??? Dzieki za przetłumaczenie

piterst 04.05.2005 18:22

musisz podlaczyc dysk do szybszego portu, tak mysle:D

olpiter 04.05.2005 18:39

Cytat:

Napisany przez piterst
musisz podlaczyc dysk do szybszego portu, tak mysle:D

tylko do jakiego? :)

downloads 04.05.2005 19:51

Cytat:

Napisany przez olpiter
Podczas odpalania kompa pokazuje mi sie taki komunikat -no drive attached to fasttrack controller the bios is not installed.
Znalazłem cos na ten temat ale po angielsku i tak nie wiem o co chodzi ???
Płyta to P4P800-e Deluxe , mam jeden dysk podpięty pod sata ta szeroką taśma.Myśle ze coś w biosie jest nie tak ale dla mnie to czarna magia :)

A ja nie kapuję. Jaką "szeroka taśmą" pod SATA? Jest jakaś szeroka? Przecież SATA ma własnie wąską ??? Może musisz przemapować SATA na jakis port IDE.

olpiter 04.05.2005 20:21

Cytat:

Napisany przez downloads
A ja nie kapuję. Jaką "szeroka taśmą" pod SATA? Jest jakaś szeroka? Przecież SATA ma własnie wąską ??? Może musisz przemapować SATA na jakis port IDE.

Pomyłka IDE (sorki).

Znalazłem coś stronie asusa na ten temat, ale nie jestem pewien
nie chce nic poprzestawiać w biosie

Why does it show "No Drive Attached To Fasttrack Controller, BIOS Not Installed" at system boot up?

This is a normal situation related to Promise FastTrack 20378 controller. If you do not plug any hard disk in Promise hard disk port, the screen will show " No Drive Attached To Fasttrack Controller- Bios Not Installed" after BIOS POST, then, continue to boot. If you do not wish to plug any hard disk in Promise port nor want to see the message, you may disable this item in BIOS: Advanced-->Onboard Devices Configuration-->Onboard Promise Controller.

downloads 04.05.2005 20:40

No to wszystko jasne. Masz dwa kontrolery i ten drugi czuje sie opuszczony. Możesz to olać ale lepiej go wyłaczyc w BIOSie. Zawsze lepiej nie trzymać nieużywanych urzadzeń na chodzie. Winda sie ucieszy ;)

olpiter 04.05.2005 21:04

Cytat:

Napisany przez downloads
No to wszystko jasne. Masz dwa kontrolery i ten drugi czuje sie opuszczony. Możesz to olać ale lepiej go wyłaczyc w BIOSie. Zawsze lepiej nie trzymać nieużywanych urzadzeń na chodzie. Winda sie ucieszy ;)

oki dzieki

olpiter 04.05.2005 22:49

Cytat:

Napisany przez downloads

Juz wszystko jest ok dzieki ale po co sa 2 kontrolery?

downloads 05.05.2005 00:04

Cytat:

Napisany przez olpiter
Juz wszystko jest ok dzieki ale po co sa 2 kontrolery?

Dwa kontrolery- jeden standardowy w mostku południowym (ICH5R)i drugi z nastawieniem na bardziej zaawansowany RAID (0+1 poza zwykłym JBOD ,0 i 1)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:29.