![]() |
Żywotność płyt DVD ...
Mam takie pytanie: czy istnieją jakieś płyty DVD które nie kosztują 1 czy 2 zł tylko o wiele więcej, ale mają (oczywiście przy zachowaniu odpowiednich warunków przechowywania) pewność utrzymania danych ?
Przecież to jest paranoja, że nagrywam na płytce np. Verbatima, sięgam do niej za pół roku ... i już nie daje się jej odczytać. Jestem bezpośrednio przed przegraniem kaset rodzinnych z VHS na DVD i chciałbym żeby nie było tak, że sięgam po nie za 2-3 lata a tu nic nie daje się z niej odczytać. |
Od piętnastu lat nagrywam na płytkach DVD Verbatima :O
Najczęściej DVD+R x8 I przez wszystkie te lata trzymają się superowo :taktak: || |
ja mam nawet film wojenny z lat 50 nagrany na Verbatimie i jest :spoko:
|
Cytat:
Film przy odtwarzaniu z Verbatima jest kolorowy Przy odtwarzaniu z Dupsonica jest czarno-biały :taktak: :D |
Ilość załączników: 1
Polecam lekturę w załączniku.
Podziękowania dla Kowanski :piwo: |
Cytat:
|
Cytat:
:> :piwo: for you |
Z verbami to tez jest loteria, z tego co widac tu i a cdfreaks.com, to jak ktos dobrze trafi, to moze sie powiesic z tymi plytami:)
|
ja mam Verbatimki i Platinumki (CD) nagrane na LG 8/4/32 wczesniej na firmowym Philipsie 2/2/6 i czytaja sie pieknie...maja po pare lat z 5-6.
DVD wypalam tylko 4x i tez jest pieknie kiedys sie polaszczylem i wypalilem 8x to stracilem pare GB bo nie zrobilem weryfikacji |
Ale plytki cd to nie dvd. I wielka szkoda:(
|
Dzięki za artykuł.
Ogolnie czy wiecie, że są wogóle jakieś drogie płyty na rynku ? Przecież to jakaś masakra ... czy nadal mam trzymać rodzinne filmy na VHS ?? :\ |
Nie drogi a dobre:)
|
Tak sobie myślę ... a może kupić dysk 80GB i tam trzymać te wszystkie rzeczy ? Nagrać i schować w szafie, a jak padnie jakaś płytka to poprostu jeszcze raz nagrać ... no nie, to jest chore :-)
|
A jak padnie dysk, nieuzywane miesnie zanikaja:)
|
... nie, ja nie żartuję - przyszedłem tutaj po radę :-)
Jeszcze jedno pytanie: skoro jest mowa o nośnikach typu "bussines to bussines" to macie może jakieś szczegółowe informacje na ich temat ? Może jakaś firma w Polsce tym handluje ? :-D |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:32. |