Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LiteOn SOHW-1653S "przycina" płyty (https://forum.cdrinfo.pl/f15/liteon-sohw-1653s-przycina-plyty-51930/)

raven66 05.05.2005 19:34

LiteOn SOHW-1653S "przycina" płyty

witam :jupi:

taki mały problem mam... problem czy nie problem, jest to jednak dość uciążliwa [dla mnie] przypadłość sprzętu i nie wiem co dalej z tym
czynić :|

tytułem wstępu - szukałem na Szukaju, ale ??? znalazłem jedynie: klik1 klik2 klik3 klik4 żaden z tych tematów nie zbliża się do mojego "problemiku" ((

otóż - zaposiadam sobie palnik LiteOn'a - tak jak w temacie - SOHW-1653S ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony, nie narzekam, fajnie pali, fajnie czyta, fajnie wygląda... ogólnie jest miły i przyjemny, jednakże pojawia się czasami [rzadko ale jednak] pewien malutki zgrzycik :(

bywa tak, że po włożeniu płyty do napędu palnik jakby nie mógł "zatrybić", tzn. wydaje dźwięki takie :fiu: "trzaskopodobne" - rozpędza płytę i nagle "trzask" [taki cichutki] i znowu rozpędza i znowu trzask i tak kilkakrotnie

nie ma to większego znaczenia, poza tym, że przy np. oglądaniu DivXa z takiej "źle włożonej" płytki co kilka minut film się przycina - co jest strasznie denerwujące

ciekawostką jest to, że po wysunięciu tacki i zasunięciu jej na nowo czyta dalej płytkę bez żadnego problemu

drugą ciekawostką jest fakt, że poprzednio miałem napęd CD [zwykły czytnik] również Litka [nie pamiętam modelu] i zachowywał się podobnie, tzn. miał tendencję do "przycinania" płyt - problem znikał po powtórnym włożeniu tej samej płytki

no i co? czy jest to w takim razie wada fabryczna Litków? czy może jakiś feler tych moich konkretnych egzemplarzy? czy powinienem reklamować palnik [póki jeszcze na gwarancji]? czy może raczej odpuścić sobie, bo to norma? bardzo bym był wdzięczny za odpowiedzi, szczególnie posiadaczy tego sprzętu :D

pozdrawiam wszystkich :piwo:

ed hunter 05.05.2005 20:00

hymm... w moim litku 812s mocno zniszczona płyta DVD potrafi zaskoczyć po ponownym włożeniu (czasami 3,5 itd.) ale jak już załapie to idzie. w 52327s nic podobnego nigdy nie miało miejsca - nawet masakry CD czyta. (no oczywiście do pewnego stopnia masakry :D )

raven66 05.05.2005 20:06

no ale widzisz, mi się to zdarza nawet w momencie jak włożę płytkę "nówkę-nieśmiganą" to nie zależy od nośnika - potrafi się tak zdarzyć nawet na 1-dniowym Verbie, chodzi o to, że czasami jakby "nie łapie" tej płytki od samego początku...

ed hunter 05.05.2005 20:12

a jak wychodzą testy KProbe?

może oczko się zapaprało (w dwóch też możliwe)

a może komp coś odstawia?

może procek się dławi?

może... :)

raven66 05.05.2005 20:23

KProbe na Verbie daje 0,00-0,02 max
procek się nie dławi
komp w porzo
Litek nówka, kilka miesięcy ma, więc raczej nie zabrudzenie...

VIZZARD 05.05.2005 22:12

A może to niedopracowane zabezpieczenie antypirackie :>

Niedopracowane - bo za drugim razem zaskakuje :mruga:

:D

ed hunter 05.05.2005 22:42

ja myślę, że ten litek się jąka i to wszystko tłumaczy :P

VIZZARD 05.05.2005 22:45

Cytat:

Napisany przez ed hunter
ja myślę, że ten litek się jąka i to wszystko tłumaczy :P

No pewnie!

I jeszcze ma dysleksję i dysgrafię :D

:mruga:

ed hunter 05.05.2005 22:48

ja nie mogę jeszcze nie piszemy w śmietmiku.... :D

Mac śpi czy co??? :P

ale pewnie polecimy z gruchotem ^_^

VIZZARD 05.05.2005 23:08

Mod MacGyver mocno śpi ... :spie:

Mod MacGyver mocno śpi ... :spie:

My się go boimy

W keyboard nie walimy :nie:

Jak się zbudzi to nas zje :jem:

bie ...:niepow:

:czar:

knydel 05.05.2005 23:33

@raven66
Miałem taki motyw na CD Philipsa - na szczęście sie juz go pozbyłem i teraz na Litku 1633 wszystko jest ok jak do tej pory.

melag 06.05.2005 08:47

Miałem podobny problem z moim dvd-rom rozwiązaniem było zmiana taśmy 40 na 80 żyłową. 8 )

raven66 06.05.2005 09:18

mam od początku taśmę 80 żyłową, choć szczerze mówiąc to nie wiem jakie to mogłoby mieć znaczenie

VIZZARD 06.05.2005 09:44

Spróbuj jeszcze zarzucić jakiś teścik w kProbe lub Nero CD/DVD Speed :taktak:

Takie pykanie może też być spowodowane złą jakością nagranej płyty

Czytnik się wtedy męczy próbując skorygować błędy

Stąd mogą być te spowolnienia, przycinania, pykania

Kto wie, kto wie ... :idea:

alf_red 06.05.2005 10:08

ja proponuję 2 rzeczy:
1. sprawdzenie jak zachowuje się liteon na osobnej taśmie jako master (o ile tak nie masz) i czy napewno pracuje w dma66. Domyślam się, że tryb dma sprawdziłeś więc to tak pro forma.
2. aktualizacje firmware`u ...
u mnie po zmianie z orginalnego cso2 na wyższy nie ma już tego trzasku.

PS. mój liteon 1653 jest zgrubsza wszystko-żerny, za 2 wyjątkami:
1. płytki cd-rwx10 Mediastore (czyta i zapisuje ale ma problem z zatrybieniem i wydaje na wstępie dziwne odgłosy. Czasem dopiero 3 włożenie do napędu pomaga. Problem narasta, gdy płytka była wielokrotnie nagrywana w "obcych" napędach i kasowana na szybko) Mam takie 3, czekam aż padną ;-) Ale to pewnie kwestia wspomnianego Mediastore...
2. Dvd-rwx2 Esperanza. Jak palę u siebie to wszyscy znajomi mogą to odczytać, jak pali ktoś znajomy to zazwyczaj wszyscy oprócz mnie... :-) U mnie (zależnie od wersji fw albo trzaski i potem komunikat że dysk jest pusty i jest na nim 0MB wolnego, albo w nowym csom- coś o nieprawidłowej funkcji...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:58.