![]() |
nooo i masz racje :) nowy bios i wszytsko dziala jak powinno (na razie) :-) dzieki za pomoc!
|
Cytat:
|
Witam ! dzieki za wszystkie uwagi ! przydaly sie na pewno...
po odinstalowaniu pomocniczego kanalu IDE - teraz buffer daje czadu 99% i nie skacze natomiast jest dalej klopot z pokzywaniem predkosci plyt... mam nowe plyty *8 nagrywaka rzecz jasna tez moze nagrywac *8 ale NERO pokazuje mi ze na maxa moge *4 inne programy podobnie... co z tym fantem ? z gory dzieki za uwagi i jeszcze raz dzieki za wczesniejsza pomoc :) |
Prościej odinstalować podstawowy(primary) lub pomocniczy(slave) kanał IDE-po restarcie powinno być ok ;)
Ps. Ale info o rejestrze ciekawe :piwo: |
Karel48 dobrze prawi :piwo: po szcześciu nieudanych próbach przesyłania danych do jednego z napędów IDE przełącza go do pracy w PIO. Jak w menadżerze urządzeń mamy tryb transferu PIO i jest on zablokowany to należy w rejestrze, w kluczu: HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Control/Class{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} i tam otwieramy dany kontroler np. 0001 i kasujemy tam wartości MasterIdDataChceckSum oraz SlaveIdDataChecksum. Potem zamykamy rejestr i restartujemy kompa. Po Ponownym uruchmieniu jest UltraDMA.
Pozdrawiam |
Cytat:
mendżer urządzeń - kontrolery IDE ATA/ATAPI -podstawowy i pomocniczy kanał ide - zakladka "ustawienia zaawansowane" i tam sprawdzasz czy dostępny tryb DMA i jaki. Oczywiście interesuje Cię ten kanał na którym pracuje napęd ( przy okazji sprawdź dma pozostałych) Ścieżkę podałem dla WinXP. :) |
...np.mało miejsca na dysku systemowym... .Pozdrawiam
|
menedzer urzadzen.... urzadzenia systemowe...... kontroler DMA ... <--- jesli o tym mowisz to mam to wlaczone :> wiec to z czym innym klopot chyba :> tylko z czym :>
|
Może wyłączyłeś przypadkiem tryb DMA. Sprawdz to w menedzerze urzadzen.
|
wolno nagrywa...
Witam... nie wiem czemu ale nagle zaczelo mi sie wolno nagrywac plyty DVD... skacze buffer od 0% do 99% nie wiem czego to jest przyczyną... wczesniej wszytsko dobrze dzialalo... teraz tez nie widzi odpowiednich predkosci plyt bo np plyta ma *8 a on mi pokazuje ze na maxa *4 w 3 programach to sprawdzalem... nero itd... ktos mowil ze to moze byc wina dysku - prawda to?
jak ktos mial podobny klopot i poradzil sobie znim prosze o info z gory dzieki! nagrywarka liteON |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:33. |