Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Obchody 60lecia ZAKONCZENIA II wojny... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/obchody-60lecia-zakonczenia-ii-wojny-52052/)

bOObi 09.05.2005 21:02

Obchody 60lecia ZAKONCZENIA II wojny...

Witam was serdecznie!

Co wy myslicie o tej calej sprawie, o paradzie na Placu Czerwonym i do stosunku Rosji do tego wszystkiego. Aspektow sprawy jest na prawde wiele i mysle ze jest o czym podyskutowac na forum.
Z mojej strony to na razie przychodzi mi do glowy tylko kilka rzecz (ale z czasm dopisze jeszcze troche). Nie wiem czy jest tak jak mowia w telewizji ze Rosja upada i caly ten ceremonial sluzyl potrzymaniu opinii imperium Rosyjskiego. Polityka sie specjalnie nie interesuje, moze to wynika wlasnie z tego. Pierwsza sprawa ktora mnie dosc bardzo zdenerwowala delikatnie mowiac jest ten caly pomnik koalicjantow... Dlaczego tam nie ma POLSKIEGO ZOLNIERZA, przeciez to my zostalismy pierwsi napadnieci przez Niemcow, przeciez nasza armia byla 4 co do wielkosci wystawionych w wojnie, przeciez to my walczylismy na wszystkich frontach na wszystkich kontynentach. Kolejna sprawa jest to, ze Rosja ramy czasowe wojny okreslila na 1941-1945, a co do ch*** z atakiem na NAS ktory mial miejsce 01.09.1939. Nastepna rzecz ktora mnie poruszyla to uhonorowanie gen. Jaruzelskiego, zagorzalego komunisty i pionka komunistycznego aparatu rosyjskiego. No ale jak wiadomo bylismy pod okupacja rosyjska, za ta cala Żelazna KURTNA ktora oddzielala nas od reszty swiata i dajaca nam statut panstwa satelickiego. Jednak na wschodzie nie ma takiego slowa jak okupacja, czypolski czy to pnastw baltyckich i innych, ale mowi sie o wielkim wyzwoleniu, uratowaniu wielu narodow. Tylko jak to powiedzieli w telewizji wojska wyzwolencze po "zbawieniu" nas, jakos dlugo nie chcialy opuscic naszych terenow... ale to jest kolejny fakt ktory sie omija szerokim lukiem, z reszta jak cala prawde historyczna. Propaganda Rosyjska jedym slowem dziala teraz (z reszta dziala tak juz od wielu wielu lat) jak propaganda niemiecka w czasie wojny kierowana przez... (ucieklo mi nazwisko ministra propagandy III rzeszy niemieckiej). A pominiecie paktu Ribbentrop-Mołotow jest szczegolnym wyrazem lekcewarzenia historii, prawdy i przede wszystim Polski. Przeciez to byl 5 rozbior polski (dla tych ktorzy nie uwarzaja Kongresu Wiedenskiego z 1814r za rozbior niech bedzie i 4). O tym tez sie nie wspomina. Na dodatek Ci wszyscy ludzie, ktorzy zostali zeslani na Syberie i pracowali tam w niehumanitarnych strasznych ponizajacych ludzka godnosc i nieludzich warunkach przez wiele jeszcze lat po zakonczeniu wojny.
Podsumowujac, to cale spotkanie to tylko kolejny wyraz rosyjskiego imperializmy, nieliczenia sie z interesami wielu panstw ktore ucierpialy i braku szacunku dla nas Polakow, i nie ylko nas. Cale to zajscie i wszysto co tam sie wydarzylo utwierdzilo mnie w przekonaniu ze nie trzeba bylo tam naszego prezydenta wysylac, niby nieobecni nie maja racji, ale w tym wypadku nawet nasza obecnosc nic nie zdziala. Jedym slowem zostalismy pominieci, zdeptani i az brak mi slow na okreslenie tej calej sytuacji. Gdyby polska miala bomby atomowe to moze by sie z nami liczyli...

To nie byly obhody zakonczenia II wojny swiatowej, a zwyciestwa w niej Zwiazku radzieckiego. Tyle z mojej strony.

Pozdrawiam serdecznie, bOObi :)

Predi 09.05.2005 22:12

Cytat:

Napisany przez bOObi
Podsumowujac, to cale spotkanie to tylko kolejny wyraz rosyjskiego imperializmy, nieliczenia sie z interesami wielu panstw ktore ucierpialy i braku szacunku dla nas Polakow, i nie ylko nas. Cale to zajscie i wszysto co tam sie wydarzylo utwierdzilo mnie w przekonaniu ze nie trzeba bylo tam naszego prezydenta wysylac, niby nieobecni nie maja racji, ale w tym wypadku nawet nasza obecnosc nic nie zdziala. Jedym slowem zostalismy pominieci, zdeptani i az brak mi slow na okreslenie tej calej sytuacji. Gdyby polska miala bomby atomowe to moze by sie z nami liczyli...

to fakt, ale co nas obchodza ruscy..... USA i Europa wie jaka jest historia i sie do niej dzis odniosly.... a co tam sobie ruscy gadaja..... wszystkim lata kolo dupy poki nie zagraza zakrecenia kurka gazu lub atomowka

mam w dupie ruskich wiec sie nie przejalem, grunt ze reszta swiata jest "OK"

michal_zb 09.05.2005 22:30

najbardziej mnie dobija fakt, że wszędzie wspomina się o francuzach i o ich 'wkładzie' w wojnę... żabojadów nie lubiłem, a teraz nie lubię jeszcze bardziej... przecież Niemcy ich w miesiąc otumanili, a potem kwitło tam kolaboractwo itp, bo siłą sobie nie mogli poradzić...

Apropo szeroko pojętej "Rosji" - po prostu byli w tej wojnie agresorami, a gdyby "Hitlerowi nie zechciało się wyruch** sowietów" (text z jakiegoś forum) to wojnę by wygrał nazizm 'przeplatany' komunizmem...

Stalin, jak i cała Rosja, popełnił w tej wojnie wiele błędów, nie był wcale lepszy od Hitlera a teraz jego pogrobowcy nie chcą się do tych błędów przyznać i tyle... zbyt bardzo by 'upadli' gdyby powiedzieli prawdę o obozach itp. i gdyby przyznali się do tego co robili...

no ale cóż... '60 lat minęło'... oby to się więcej nie powtórzyło... i... żyjmy dalej (srając ze wschodnim wiatrem... - nie mogłem się powstrzymać :) )

knydel 09.05.2005 22:34

Cytat:

Napisany przez Predi
to fakt, ale co nas obchodza ruscy..... USA i Europa wie jaka jest historia i sie do niej dzis odniosly.... a co tam sobie ruscy gadaja..... wszystkim lata kolo dupy poki nie zagraza zakrecenia kurka gazu lub atomowka

mam w dupie ruskich wiec sie nie przejalem, grunt ze reszta swiata jest "OK"

USA ?? Przecież to oni napisali, że obozy koncetracyjne były Polskie :bicz:, a 50% młodzieży niemieckiej nie wie co to był holokaust. To kto tu jest wporządku ?. Niedługo wyjdzie, że to wszystko wina Polski :/

ed hunter 09.05.2005 22:45

wiecie co to co się dzieje za sprawą "cara" Putina to jest takie radzieckie dno, że się tylko rzygać chce.

ale jedno mnie pociesza - psychopatycznemu kagiebowcowi wszystko się z rąk wyślizguje :D

Państwa Bałtyckie, teraz Ukraina... służby specjalne robią co mogą, żeby poróżnić narody naszej części europy, ale to się nie uda, proces ruszył i psychopacie zaraz Rosja pęknie a on myśli o odbudowie związku radzieckiego ^_^

żałosny, durny, kagiebista psychopata.

sherrif 09.05.2005 23:00

Cytat:

Napisany przez ed hunter
...żałosny, durny, kagiebista psychopata.

uwazaj co mowisz bo bedziesz miec twarz jak Wiktor Juszczenko ;]

Loczek 09.05.2005 23:12

Każdy chyba zna odpowiedź na pytanie, czym tak naprawdę była walka z faszyzmem - to była walka z Polskością i innymi nacjami. To była tylko przykrywka, alibi Stalina, który mógł zajmowac kolejne państwa. Stalin był sprytnym człowiekiem. Wiedział jak ma wykorzystać lud, wiedział jak wykorzystać potencjał drzemiacy w swoich rodakach. Rzucając gołosłowne obietnice, zastrzaszając, zmobilizował i tknął do życia machinę, która jak pokazuje historia zatrzymała się gdzieś za Odrą.

Jak mozna nazwać przekroczenie granic państwa przez wojsko innego kraju ? - najazd, napad, atak ?

Niech każdy pamieta ta date "17.09.1939r." i niech pamięta że Rosja to kraj głupców, rewolucjonistów i ludzi zadufanych w sobie, niepotrafiących stanać twarz w twarz prawdzie.

Mam nadzieję że to nigdy sie już nie powtórzy. Ale nawet gdyby... mamy przecież NATO, tylko czy to nie kolejne papierowe małżeństwo ? Czy współpraca nie zakończy się tak jak to miało miejsce 1.09.1939r, kiedy to zaatakowana Polska mogla liczyć na siebie, bo paktem z francuzami i anglikami, można było sobie pupe podetrzeć ?

PS.

Żałosna jest tylko postawa Prezydenta. To tu ludzie walczyli, wylewali krew żeby ta łajza mogła sobie teraz siedzieć w Warszawie. A On do Moskwy pojechał włazić w dupe ruskim.

pykson 09.05.2005 23:51

Cytat:

Napisany przez Loczek
(...) A On do Moskwy pojechał włazić w dupe ruskim.

dokladnie, tylko ze chcial rodakom w polszczy pokazac, ze jak wlazi w dupe ruskom to moskali niby boli
sciemnial, bo wie dobrze ze ruscy nie takie rzeczy w dupie mieli, wiec bolec nie moglo, wrecz przeciwnie

eh, dobrze, ze jestem jeszcze dosyc mlody, moze sie doczekam jak to cale czerwone plugastwo wymrze

ed hunter 09.05.2005 23:52

Cytat:

Napisany przez sherrif

nie jadam barszczu ||

edit: oczywiście u moskali. 8 )

joujoujou 10.05.2005 00:18

Cytat:

Napisany przez sherrif

ed już ma taką twarz, popatrz na avatar. ^_^ :haha:

Pierwszy 10.05.2005 01:27

Cytat:

Napisany przez bOObi
(...) Pierwsza sprawa ktora mnie dosc bardzo zdenerwowala delikatnie mowiac jest ten caly pomnik koalicjantow... Dlaczego tam nie ma POLSKIEGO ZOLNIERZA, przeciez to my zostalismy pierwsi napadnieci przez Niemcow(...)

prawdopodobnie dlatego, że my także "wypięliśmy" się na rosjan. My w obchodach zakończenia/wygrania wojny obecnie nie wspominamy o znaczącej roli rosji w wygraniu tej wojny, "wyzwoleniu" naszego kraju... Rosjanie w tej chwili świętują swoje i tylko swoje zwycięstwo w II wś i nikt temu nie może zaprzeczyć. To oni wygrali tą wojnę!
Cytat:

Napisany przez bOObi
przeciez nasza armia byla 4 co do wielkosci wystawionych w wojnie, przeciez to my walczylismy na wszystkich frontach na wszystkich kontynentach.

Ich armia była numerem jeden - dlaczego mieli wspominać o amii numer 4??? Pozatym jak napisałem wyżej świętują swoje zwycięstwo, a nie nasz wkład w ich zwycięstwo... Wspomnieli grzecznie o walczącej koalicji europejskiej (ogólnie) do której pewnie nas zaliczyli i to wszystko.
Cytat:

Napisany przez bOObi
Kolejna sprawa jest to, ze Rosja ramy czasowe wojny okreslila na 1941-1945, a co do ch*** z atakiem na NAS ktory mial miejsce 01.09.1939. Nastepna rzecz ktora mnie poruszyla to uhonorowanie gen. Jaruzelskiego, zagorzalego komunisty i pionka komunistycznego aparatu rosyjskiego. No ale jak wiadomo bylismy pod okupacja rosyjska, za ta cala Żelazna KURTNA ktora oddzielala nas od reszty swiata i dajaca nam statut panstwa satelickiego. Jednak na wschodzie nie ma takiego slowa jak okupacja, czypolski czy to pnastw baltyckich i innych, ale mowi sie o wielkim wyzwoleniu, uratowaniu wielu narodow.

1941 to wypowiedzenie wojny rosjanom przez niemców...
Co do jaruzelskiego to rosjanie tesknią za "starymi dobrymi czasami". Jak to powiedział ostanio putin, że "rozpad zsrr i europy socjalistycznej była największą tragedią XX wieku" - czy jakoś tak...
A co do okupacji rosyjskiej... w tej chwili można sobie tylko pogdybać - co było gdyby nie rosja i niemcy wygrałyby IIwś ??
Ano miało byc tak, że niemcy mieli bardzo dokładne plany co do całej europy i "zagospodarowania słowiańskim zasobem ludzkim";).m.in. Mieli plany budowy setek miast, w których słowianie pracowaliby niewolniczo, podczas gdy niemcy nie mieli się tknąć żadnej pracy przez ~40 lat świętując przez ten czas (40 LAT!) zwycięstwo III rzeszy - to tak w ogólnym skrócie.
Poza tym w jałcie nasi sprzymierzeńcy "sprzedali nas za paczke fajek", także pretensje o "rosyjską okupacje" można kierować pod kilka adresów.
Cytat:

Napisany przez bOObi
Tylko jak to powiedzieli w telewizji (ciach)

no i już mi się niechce - może jutro coś jeszcze napiszę :)

ps.
Cytat:

Napisany przez bOObi
To nie byly obhody zakonczenia II wojny swiatowej, a zwyciestwa w niej Zwiazku radzieckiego.

jak najbardziej

47 10.05.2005 02:13

Tak naprawdę to dla nas wojna zakończyła sie dopiero 04 06 1989r kiedy to Solidarność wygrała wybory. A stało sie to dzięki ludziom takim jak Wałęsa. Boli mnie to ze takie wypłochy jak Giertych i nawiedzony Rydzyk opluwają takiego człowiek. Sami nic nie zrobili w tej sprawie a teraz jak pieknie mówią że umacniają Polską niepodległość.
A co do obecności Kwaśniewskiego na obchodach w Moskwie to nie nam o tym sądzić. Polityka nigdy nie kierowała sie żadnymi zasadami moralnymi i unoszenie sie honorem tu nic nie da.
Naszym zadaniem jest pielęgnowanie prawdy o 1939r i wydarzeniach, jakie nastąpiły później. Nie wolno nam zapomnieć 1 wrzesnia kiedy to naziści zatakowali Polskę, 17 września i ataku sowietów na nasze wschodnie granice, nie wolno zapomnieć tragedii holokaustu, ludobójstwa w Katyniu, wywiezionych na Syberię, nie wolno nam zapomnieć o sprzedaży Polski w Jałcie.
Pozdrawiam

ed hunter 10.05.2005 06:28

Cytat:

Napisany przez joujoujou
ed już ma taką twarz, popatrz na avatar. ^_^ :haha:

ale mi kości jescze nie zzieleniały :jezyk: ^_^

Loczek 10.05.2005 13:57

Jak na to patrze i patrze i patrze to, aż mi zwieracze puszczaja.

Wg. Putina 17.09.1939r. rozpoczęły się wspólne ćwiczenia sprzymierzonych armii rosyjskiej i niemieckiej. Polska była tylko "wielkiem poligonem". Traf chciał że potem sie poklocili.

Teraz ci którzy głosowali kiedyś na Kwaśniaka niech sie zastanowią. Tak wygąda prezydent ? Głowa narodu, zwierzchnik sił zbrojnych ? Kim on jest ? Z tego co widac jest popychadłem Rosji. Kłamca, oszust i kolaborant !!

Medal dla Jaluzerskiego ? za co ? za to, że kierował machiną zdolną jedynie szykanowac ludzi ? Za to że pozwolił aby naród cierpieł, głodował i poniżał sie przed Rosją ? A juz wiem za co dostał ten medal, on też dobrze wchodził w dupe ruskim !! A jak mówi przysłowie "historia kołem sie toczy", za pare lat Kwaśniak dostanie też medal.

nowygiena 10.05.2005 14:32

Witam.
W którymś poście przeczytałem,że Polska była wolna po 1989 r.
Tak była wolna ! ! 1 ALE tylko 1 dzień (sobota).Bo w piątek opuścił ostatni sowiecki żołnierz Polskę ,a w niedzielę przedstawiciel sowieckiego okupanta Aleksander Kwaśniewski wygrał wybory prezydenckie ! ! !
nowygiena

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:30.