Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Visual Basic ?? Makra w Excel ?? help... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/visual-basic-makra-excel-help-52055/)

Zelea 09.05.2005 21:39

Visual Basic ?? Makra w Excel ?? help...

Ilość załączników: 1
witam

mam maly problem

w zasadzie to nie znam sie na visual basic'u ani na makrach w excel. chociaz makra to w miare prosta niby sprawa...

mam plik txt ktory jest obrabiany wlasnie przez excel ale zmienil sie program i teraz liczy troche blednie...

nie wiem dlaczego...

zalanczam 2 pliki jeden to z excela z makrem u mnie na win XP w domu musze uruchomic je z edycji visual basic'a inaczej nie chce sie uruchomic...

i drugi plik to plik tekstowy ktory jest obrabiany za pomoca tego makra...

plik tekstowy musi byc w katalogu D:\Stat\i.txt bo tak to jest wpisane w makrze...

a plik z excela nie wazne gdzie bedzie

do tego na win XP jak podgladam plik tekstowy to sie caly rozlazi ale wylaczylem zawijanie wierszy i juz okej...

na samym dole pliku tekstowego jest suma... nie zgadza sie ona potem z suma jaka sobie policze z poszczegolnych kolumn po przerobieniu pliku przez makro...

nie mam pojecia dlaczego tak jest... prosze Was o pomoc... jest mi to bardzo potrzebne... :(

nie moze byc to zrobione na sztywno...

bo w tym pliku akurat jest tylko nieco ponad 800 pozycji a normalnie robie i takie po 20 000...

jak Tu nie znajde pomocy to juz nie wiem...

jeszcze raz wielka prosba... o jakas analize albo nie wiem moze ktos potrafi napisac to jakos tak zeby dzialalo...

:help: :'(

pykson 09.05.2005 23:43

nie bardzo wiem gdzie jest ta suma i co sie nie zgadza
podaj wartosci albo nr komorku, bo nie da sie polapac w tym co napisales, a w tym pliku tekstowym tez jest namieszane

Zelea 10.05.2005 08:17

zrobilem teraz 2 screeny powinno byc jasne...

suma w pliku tekstowym zaznaczona i takze policzona suma z kolumny D po obrobionym tym pliku...

jak widac nie zgadzaja sie one a powinny... :(

no i wiadomo ze reszta kolumn na prawo tez juz sie nie zgadza tylko nie wiem dlaczego... :|

MQs 10.05.2005 13:58

Makro kasowało pierwszą linię (nadpisywało nagłówkiem) - poprawiony plik w załączniku.

Mimo to dwie kolumny (sumy) się nie zgadzają - pierwsza i chyba przedostatnia, ale moim zdaniem to błąd w notatniku.

Zelea 10.05.2005 16:49

Cytat:

Napisany przez MQs
Makro kasowało pierwszą linię (nadpisywało nagłówkiem) - poprawiony plik w załączniku.

Mimo to dwie kolumny (sumy) się nie zgadzają - pierwsza i chyba przedostatnia, ale moim zdaniem to błąd w notatniku.

dziekuje Ci bardzo bardzo...

faktycznie cos nie liczy dokladnie ale mozliwe ze wlasnie tak jak mowisz...

przetestuje na kilku innych tekstowych plikach jutro i zobaczymy...

ale wyglada dobrze...

jestem niezmiernie wdzieczny :)

:piwo: :piwo: :piwo: :piwo: :piwo:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:55.