Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Pioneer 109D i Asus 1608P nie radza sobie z plusami . (https://forum.cdrinfo.pl/f15/pioneer-109d-asus-1608p-nie-radza-sobie-plusami-52233/)

Bueno 13.05.2005 23:45

Pioneer 109D i Asus 1608P nie radza sobie z plusami .

Testowalem kilka dni temu te dwie nagrywarki i sa tragiczne, jezeli chodzi o wypalanie DVD+R . Testowalem m.in. Platinum 8x Philips 8x Verbatim 16x . Wlasnie na tych trzech nosnikach nagrywaly tragicznie. Platinum nagr. 8x nie do odczytu , Philips nagr. 8x nie do odczytu , Verbatim nagr. 16x ledwo co sie czyta . Plyty testowane byly na odczyt w kilku napedach ... Co o tym myslicie ...

maniek997 14.05.2005 11:00

Cytat:

Napisany przez Bueno
Testowalem kilka dni temu te dwie nagrywarki i sa tragiczne, jezeli chodzi o wypalanie DVD+R . Testowalem m.in. Platinum 8x Philips 8x Verbatim 16x . Wlasnie na tych trzech nosnikach nagrywaly tragicznie. Platinum nagr. 8x nie do odczytu , Philips nagr. 8x nie do odczytu , Verbatim nagr. 16x ledwo co sie czyta . Plyty testowane byly na odczyt w kilku napedach ... Co o tym myslicie ...

A jak z minusami?
maniek

demek 14.05.2005 11:23

hehehe allbo robisz konkretna antyreklame albo masz dupiate modele lub stary bios bo "plusy" z mojego pioneera czytaja sie bardzo dobrze

namor 14.05.2005 11:54

Cytat:

Napisany przez demek
hehehe allbo robisz konkretna antyreklame albo masz dupiate modele lub stary bios bo "plusy" z mojego pioneera czytaja sie bardzo dobrze

zobacz co Bueno ma w podpisie a wszystko będzie jasne

grzes07 14.05.2005 11:54

Cytat:

Napisany przez Bueno

wítam

tragiczne?, dla mnie zaden test nie jest wykladnikiem swiadczacym o jakosci nagrywarki i twoj test rowniez(bez obrazy). Dla mnie jest wazny nie test ale jak nagrywarki sprawuja sie w praktyce a z tej Pioneery wychodza obronna reka sprawuja sie bez zarzutu.
Moja pierwsza nagrywarke DVD byl Pioneer DVR 103 ktora kupilem w koncu 2001 roku, od tamtego czasu "przewinelo" sie wiele nagrywarek przez "moje palce" byly to nagrywarki Plextory i Pioneery, i z zadna nie mialem najmniejszych problemow, dzisiaj posiadam dwa Pioneery (nie dawno sprzedalem Plextora). Plyt nagralem mnostow gry PC, PS2, DVD i wszystkie 1A mialem rowniez kilka wpadek ale to byl moj ewidentny blad.
Od dluzszego czasu nagrywam na plytach Ricoh+ Gold (klania sie Platinium) i moge powiedziec tylko jedno wszystkie plytki sprawuje sie 1A tak samo u mnie jak u innych osob ktorym nagrywalem. I na koniec chce jeszcze jedno powiedziec ze to jak nagrywarka sie sprawuje rowniez zalezy od nas samych.

pozdrawiam

slawekj 14.05.2005 12:23

Jak zawsze. Dużo pisania... i nic. :taktak:
Kolega @Bueno napisał o konkretnych nośnikach nagranych na opisanych napędach.
Nie ma podstaw nie wierzyć Koledze.
Zadał pytanie i jakie odpowiedzi ?
Cytat: "antyreklama", "zobacz co Bueno ma w podpisie a wszystko będzie jasne"

W podpisie Kolega @Bueno podaje BenQ 1620. Więc może sprawdzić i testować nagrane płytki tak jak na to pozwalają warunki domowe.
Innej metody nie znam.

A Koledzy jak sprawdzają nagrane płytki.
Przez odczyt na różnych napędach. O czym to świadczy ?
A o tym że zostały dane odczytane i nic więcej.
Testy pokazują błędy a więc jakość nagranej płytki. I po to one są.
Nikt nie mówi, że wymienione napędy są złe.
Ale jak nagrywają można tylko ocenić robiąc testy nagranych płytek.
Prośba do Kolegów o takie testy.
A wszystko stanie się jasne.... i przejrzyste. :spoko:

:)

demek 14.05.2005 12:34

nie interesuja mnie testy tylko to ze potem napedy nie maja najmniejszych problemow z odczytem tego co nagralem a takze to ze stacjonara LG kolegi z tego forum (max666) nie mialo problemow z odczytem plyty "+" a z innych nagrywarek juz cielo (na kazdym nosniku) - wirze w to co widze a nie w to co uslysze/przeczytam

slawekj 14.05.2005 12:40

Cytat:

Napisany przez demek
nie interesuja mnie testy tylko to ze potem napedy nie maja najmniejszych problemow z odczytem tego co nagralem a takze to ze stacjonara LG kolegi z tego forum (max666) nie mialo problemow z odczytem plyty "+" a z innych nagrywarek juz cielo (na kazdym nosniku) - wirze w to co widze a nie w to co uslysze/przeczytam

I dalej to samo.
"nie interesują mnie testy" ... a powinny.
A dlaczego? Najlepiej to pytanie zadać twórcom Nero Disc Quality, DVDInfopro, KProbe i Plextools.
Prośba o poważne traktowanie problemu. :taktak:
:czytaj:
http://www.ecma-international.org/
I nie odbieram nikomu prawa do własnego zdania. :nie:

demek 14.05.2005 12:49

na mojej testy wychodza jak idz z tad i nie wracaj:) ot dlaczego mnie testy nie interesuja (a testowane potem na kprobe na litku sa duzo lepsze niz u mnie) :) mam nadzieje ze teraz rozumiesz o czym mowie:)

grzes07 14.05.2005 15:08

witam

jak dla mnie testy to tylko "zabawa" bo z tym to roznie bywa i nie tylko z nagrywarkami (dam taki maly przyklad troche odbiegajacy od nagrywarek ale.. nie dawno w niemczech firma ADAC podala ze Mercedey to najlepsze samochody pod wzgledem bezawaryjnosci w roznych klasach nie bede juz wchodzil w szczegoly, a kilka dni wczesniej ta sama firma Mercede oglosila ze wzywa do warsztatow bagatela 1,3 ml. swoich samochodow wyprodukowanych w latach 2001-2004 w roznych klasach z powodu wykrytch wad rowniez swoj oslawiony model "A" - ktory w ADAC zajal 1 miejsce, na wyspach brytyjskich i w usa te same modele mercedesa zajely odlegle miejsca, to komu mamy teraz wierzyc?, w duzej mierze to wyglada tak ze na czyje zlecenie zostaly dane testy wykonane i kto je sponsoruje taki jest niestety ten swiat.
Wiem ze to co napisalem odbiega troche od tematu ale chcialem tylko troche to naswietlic jak wygladaja testy i dlaczego podchodze do tego tak a nie inaczej ale kazdy moze miec inny poglad i rowniez to szanuje.
A co do nosnikow to plyty Platinium pochodza od producenta Ricoh z ktorych sam korzystam Ricoh+ Gold i jak napisalem wczesniej plyty sprawuja sie idealnie rowniez gry na kosole PS2 a pamietajmy ze laser tek konsoli jest bardzo "kaprysny" na nosniki.

pozdrawiam

VIZZARD 14.05.2005 15:28

Cytat:

Napisany przez grzes07
jak dla mnie testy to tylko "zabawa"

No to bawmy się dalej ... :mysz:

:fala:

:D

TucoRamirez 14.05.2005 17:20

Ja mam Asusa 1608p, i u mnie płyty Platinium DVD+R 8x działaja bardzo dobrze.Zarówno w nagrywarce jak i w drugim napędzie DVD-rom LiteOn 165H Jeszcze nie spotkałem płyty która by nie działała na tej nagrywarce, chociaż LiteOn 165H (z ostatnim firmware sprzed prawie 2 lat (( ), czasami nie chce czytać płyt nagranych na Asusie np.TDK DVD-RW x2,Superartec DVD-R x4,Emtec DVD-R x4. Tak samo napędy Samsunga coś nie lubią płyt nagrywanych na tej nagrywarce.

slawekj 14.05.2005 17:29

Testy i jeszcze raz testy. Czytać to się wszystko czyta. Zależy od korekcji napędu i odtwarzacza. :spoko:
Przykład:
Test Pioneer'a 109.

DVD-RW.

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20799&stc=1

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20800&stc=1

LG 4163B

http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...id=20801&stc=1

Wszystkie płytki są czytane.
Ale tylko płytka na LG została nagrana prawidłowo. :taktak:

Płytki na Pioneer'ze mimo oceny 97/100 mają błędy Jitter powyżej dopuszczalnego max 12%.

Pomijam wartości pozostałych błędów PI/PIF, które są znacznie wyższe od płytki nagranej na LG.

I właśnie po to są testy. :spoko:
Dodatkowy plus takich testów i porównań to różnice w jakości przy zastosowaniu różnych biosów.

A na potwierdzenie prawidłowości testów proszę zwrócić uwagę na końcową prędkość testowania.
Jednakowe płytki i pliki (plik testowy Nero).
Najniższa dla pierwszego wykresu 8.34x -8.35x i LG 8.39x.
Dlaczego takie różnice? Korekcja przy większych błędach zwalnia prędkość odczytu.
Najmniejsze błędy - najwyższa prędkość. Najlepiej nagrana płytka. :taktak:

demek 14.05.2005 21:13

@slawekj
przeczytaj jeszcze raz co napisalem:) tym razem uwazniej:)

Bueno 15.05.2005 17:16

Modele nie byly dupiate

Cytat:

Napisany przez demek

a biosy byly najnowsze 1.50 dla obu napedow . Pewnie na platinum x8 nagrywales x4 wiec ci sie czytaly a ja tu pisalem o zapisie x8 Platinum i Philips oraz x16 Verbatim...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:06.