Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   nagrywanie płyt Verbatim DVD-R (https://forum.cdrinfo.pl/f15/nagrywanie-plyt-verbatim-dvd-r-52273/)

Bobb71 15.05.2005 10:36

nagrywanie płyt Verbatim DVD-R

Ilość załączników: 2
Witam,
miałem ostatnio dosyć dziwne problemy z nagrywaniem różnych nośników, więc nabyłem sprawdzone płytki Verbatim i próbowałem je wypalić x4 na swoich wypalarkach, co dziwne LiteOn LDW 451 wykazał średnią wart. błędów PI ok. 5, natomiast teoretycznie lepszy Pioneer DVR-106 (z firmware 1.07) wykazał średnią ilość błędów PI ok 100 !!!
Co dziwne wypalanie x 2 daje jeszcze gorsze wyniki.

Mam pytanko, jak można zmusić Pioneera do współpracy z Verbatimem, może napęd jest uszkodzony, ale z kolei płytki Memorex i AXE wypalają się super z pomijalną wartością błędów.
Poza tym chciałbym poznać opinie użytkowników tej wypalarki jakie nośniki sprawdzają się w tym napędzie.

Pozdrawiam
Bobb

devil-80 17.05.2005 23:46

wniosek prosty te 2 nagrywarki nie lubią płyt - Verbatim,spróbuj z + lub nie używaj Verbatimów zastąp je np.Platinum:)

zene_k 18.05.2005 09:28

Cytat:

Napisany przez devil-80
wniosek prosty te 2 nagrywarki nie lubią płyt - Verbatim,spróbuj z + lub nie używaj Verbatimów zastąp je np.Platinum:)

Zaraz, zaraz, przecież na Litku ta płytka jest wypalona bardzo dobrze.

ed hunter 18.05.2005 09:34

to pionek robi jajecznicę.

litek ok.

devil-80 18.05.2005 10:03

no fakt coś źle przeczytałem a na wykresy nie spojrzałem:)

Bobb71 18.05.2005 10:52

Dziękuję za zainteresowanie moim problemem i wszystkie odpowiedzi, ale chodzi mi raczej nie tyle o stwierdzenie oczywistych faktów co receptę na to jakich sprawdzonych nośników używać, jeśli ktoś ma Pionka 106D lub Litka 451S to prosiłbym o sugestię jakie płytki palą one najlepiej.

Dzięki i pozdrawiam :))

madmax2 18.05.2005 17:04

Litek to TDK, Platinum i przede wszyskim Verbatimy "plusy".
Pal x 4 - to prędkość optymalna i nie będziesz miał problemów z odczytem płyt.
Pozdr.

janulek 19.05.2005 18:41

po co plusy , jezeli część stacjonarek ma z tym problemy. Ja palę na minus sony, 832-ą przerobioną z 812. Sony, niebieskie opakowanie, x8 . Zero problemów. Pamiętaj o jednym: aby testy ( a następnie porównania) były zawsze robione w tych samych warunkach. Pozdrawiam

madmax2 19.05.2005 21:21

Też miałem SOHW 832 s przerobioną z 451 s i na plusach paliła lepiej niż na minusach.
Przykładowo TDK DVD+R x1-x8 wypaliła z błedami PI w ilości około 15, a DVD-R z około 200.
To dosyć istotna różnica.
Poza tym plusy nagrane na Litku testowałem na stacjonarnym DVD LG DT 585 NY, które czytało mało co z nagrywanych płyt.
Plusy z Litka czytało bez problemu o ile prędkośc nagrywania nie przekraczała x 4.
Pozdr.
P.S.
Mój Litek na Verbach DVD-R też palił nieżle, ale na plusach generalnie lepiej.

janulek 20.05.2005 11:19

madmax2, i tu się realizuje prawda, nie dotkniesz sam nie będziesz wiedział. Inaczej mówiąc każdy musi sprawdzić co w jego warunkach daje najlepsze rezultaty. Bo przecież Twój palnik choć taki sam (pach-832) mógł mieć inne strategie zapisu, inny FW, a próby prowadziłeś w innym okresie. W moich warunkach (czytaj -dzis) najlepsze rezultaty daje własnie minus sony (niebieskie opakowanie) wypalane x8, czyli na maksa. Zapewne i Ty mówiąc o swoich doświadczeniach masz rację, ale jak wynika to z Twojego postu było to jakiś czas temu. Dla mnie potwierdzeniem udanego nagrania jest mała ilość błędów, ale również możliwość odtwarzania na wielu modelach stacjonarek. I właśnie z sony minus R mam najlepsze wynik (sonyx8, niebieskie opakowanie) Spróbuj jeszcze raz ale na TYM sony. Pozdrawiam

icemac 20.05.2005 13:42

plytka verba wypalona dobrze, lecz tylko jedno ale ...
zmien wersje kProbe na najnowsza :taktak:

madmax2 20.05.2005 20:12

Cytat:

Napisany przez janulek
madmax2, i tu się realizuje prawda, nie dotkniesz sam nie będziesz wiedział. Inaczej mówiąc każdy musi sprawdzić co w jego warunkach daje najlepsze rezultaty. Bo przecież Twój palnik choć taki sam (pach-832) mógł mieć inne strategie zapisu, inny FW, a próby prowadziłeś w innym okresie. W moich warunkach (czytaj -dzis) najlepsze rezultaty daje własnie minus sony (niebieskie opakowanie) wypalane x8, czyli na maksa. Zapewne i Ty mówiąc o swoich doświadczeniach masz rację, ale jak wynika to z Twojego postu było to jakiś czas temu. Dla mnie potwierdzeniem udanego nagrania jest mała ilość błędów, ale również możliwość odtwarzania na wielu modelach stacjonarek. I właśnie z sony minus R mam najlepsze wynik (sonyx8, niebieskie opakowanie) Spróbuj jeszcze raz ale na TYM sony. Pozdrawiam

Masz rację. Litka sprzedałem w grudniu zeszłego roku i wymieniłem na Toshibę SD-R5372 B.
Generalnie nie żałuję, ale brak mi KProbe, bo Toshiba nie obsługuje testowania PO/PI.
Fakt, ze każdy palnik może nagrywac inaczej.
Skoro Ci dobrze pali na tych Sony to dobrze. Wiesz na czym palić bez problemu.
Narka:piwo:

Donaldzisko 08.09.2005 12:09

Ja mam Toshibe SD-R5372, nagrywałem na espenraznach i przy prędkości 2X bufor mi sie na końcu wypalania nie zmniejszał sie i po płytce. przy wyzszych prędkosciach problem zniknał. Nie wiem czemu ale cos musi byc w tym ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:24.