![]() |
jak zmusić nagrywarkę do nagrywania 4x lub 6x?
Witam, używam nagrywarki LG 48x16x48x zamontowanej w zewnętrznej obudowie USB 1.1. Niestety podczas nagrywania płyt CD-R minimalna prędkość zapisu jaką można wybrać to 8x, dla płyt CD-RW minimalnie można wybrać 4x (więc nagrywarka potrafi nagrywać z tą prędkością). Zależy mi na tym by móc nagrywać z prędkością 4x a najlepiej 6x gdyż przez USB1.1 jest to maksimum jakie da sie uzyskać bez ciągłych błędów buffer-underrun. Czy jest możliwa modyfikacja firmware'u, ew. wgranie softu od jakiejś starej nagrywarki, by uzyskać ww. efekt? Nie planuję przejścia na USB2.0.
|
Niema takiej mozliwosci. Muszisz niestety ale nagrywac na predkosci 8x. Tak jest zaprogramowany bios. Nie mozesz patrzec na cdr i cdrw jednakowo. To sa zupelnie dwie rozne plyty. Wiec i predkosci sa rozne.
|
a gdzie napisałem że traktuję CD-R i CDRW jednakowo? podałem tylko przykład że nagrywarka jest w stanie pracować przy tej prędkości
|
nie jest w stanie pracowac w tej predkosci przy plytach r - rw to rw i dla niej sa odrebne predkosci (inna moc lasera, inna strategia nagrywania...)
zreszta - bylo nie raz... |
Cytat:
Podsumowujac - nie da sie nagrac plytki z cdr z predkoscia mniejsza jak 8x. Przynajmniej w twoim przypadku. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
zresztą moja rada była teoretyczna :) ale chyba prawidłowa ? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:30. |