![]() |
Instalatory 2,3 i więcej systemów na 1 CD-ROM'ie (700MB) - Jak oni to zrobili ?
Witam Wszystkich,
To mój pierwszy post i z góry przepraszam za wszelkie formalne niedociągnięcia... W skrócie: Mam płytki CD-ROM na których jest odpowiednio: 1. Boot'owalny CD z Instalatorami Win 2k3 Server Enterprise PL Win 2k3 Server Standard PL - obraz .ISO = ok .650 MB - po zaznaczeniu wszystkich plików i folderów na CD = powyżej 1,1 GB 2. Boot'owalny CD z Instalatorami Win 2000 Professional EN Win 2000 Server EN Win 2000 Advanced Server EN - obraz .ISO = ok. 660 Mb - po zaznaczeniu wszystkich plików i folderów na CD = powyżej 1,4 GB Mam pytanie, czy ktoś jest w posiadaniu informacji jak można taką płytke spreparować, lub jakiego narzędzia użyć ewentualnie do stworzenia i edycji obrazu aby mógł ponownie się zmieścić na CD, bo zarówno UltraISO i inne temu podobne po otwarciu obrazów powyższych CD wykazują grubo ponad 1GB danych... ??? Jak oni to zrobili ? |
Pytałem ostatnio o to samo http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...=jak+mo%BFliwe
|
Dzięki, byłem tam, przeczytałem, nie przypuszczałem że będzie tyle roboty, no cóż zabawa w nagrywanie to nie tylko same radości... :wow:
|
Cytat:
|
Tu znowu w grę wchodzi DVD, ja jednak uparcie szukam rozwiązania na CD, czyli trzeba jeszcze potrenować... :)
|
Część plikow z instalatorow systemow z serii XP,2003,2000 powtarza sie. Zauwaz ze na kazdej plycie jest jeden rodzaj systemu, tylko rozne jego wersje tj 2003 (standard, enterprise), 2000 (Professional, server, advanced server). Fizycznie na plycie pliki te wystepuja raz, a jak otworzysz obraz kazdy plik widoczny jest 3 razy.
Swoja droga to ciekawe czy da sie polaczyc np. XP i 2003 na jednej CD ... ale chyba jest to niemozliwe bo sa rozne wersje plikow w obydwu tych systemach. |
[QUOTE=rosol]Część plikow z instalatorow systemow z serii XP,2003,2000 powtarza sie. Zauwaz ze na kazdej plycie jest jeden rodzaj systemu, tylko rozne jego wersje tj 2003 (standard, enterprise), 2000 (Professional, server, advanced server). Fizycznie na plycie pliki te wystepuja raz, a jak otworzysz obraz kazdy plik widoczny jest 3 razy....
To Wiem, przyglądnąłem się strukturze takiej płytki, np.: UltraISO czy CDmage itp. progsy podają także dokładną adresację plików (LBA). Tu świetnie widać że plik np.: przyklad.dl_ w różnych katalogach instalatorów systemów ma taki sam adres (LBA) 7177, (już tu można stwierdzić jednoznacznie że jest tylko jedna raz nagrany (fizycznie wypalony) ...ale pytanie gdzie i jaka informacja jest zamieszczona na CD'ku lub w OBRAZIE , która "każe" systemowi/aplikacjom widzieć 3 razy to samo, chociaż fizycznie jest tylko 1 raz ??? i jakim narzędziem można edytować obrazy CD aby nie utracić tej informacji ? Pozdrawiam |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:28. |