![]() |
Łącze radiowe czy satelitarne - co wybrać?
Niestety nie mam dostępu do stałego łącza. ISDN z pakietem godzin się nie opłaca bo wzrosło o 14%(isdn) + jeszcze koszty pakietu. Stałego łącza nie mogę założyć. Czy ktoś z Was korzysta może z radiowego albo satelitarnego? Może moglibyście mi doradzić? Jak jest z cenami, prędkością etc. Takie tam najważniejsze elementy. Bo z TP to raczej zrezygnuję :/ Nie znam się szczerze mówiąc, ale zainteresowała mnie opcja łącza radiowego. Z góry dzięki za pomoc.
|
Ja mam radiowke i nie narzekam. Moze jak jest bardzo brzydka pogoda to czasem sa niespodzianki, ze net chodzi wolniej.
Z szybkich serwerow ciagne nawet do 250kB/s :) |
ja rowniez mam radiowke
czasem sa problemy,ze np.strony nie dzialaja ale ogolnie jest ok jest to jeden z najlepszych netow w legnicy, transfer z www normalny to po 100kb/s z torrenta tez pieknie smiga(nawet do 300kb/s) itd. a to wszystko za 61 zl :) |
Cytat:
Jeden kolega mówił mi, że ma 30 kB/s i płaci 50 zł miesięcznie, do tego ma problemy z p2p :/ A mi właśnie zależy również na ściąganiu pliczków. Znasz jakąś stronę gdzie są opisane walory łącza radiowego, zasady działania itp. żeby troszkę o tym poczytać? Bo może się zdecyduję. THX |
Do satelitarnego musisz miec połączenie zwrotne, a do radiówki nie.
Chyba ze sie myle:| |
Cytat:
|
Panowie, spokojnie spokojnie, radiówka to nazwa ogólna liczy się przepustowość :P, zaraz wmówicie dziewczynie - że to cudo, a ona weźmie radiówkę i okaże się, że ma np. 256kbps więc nie będzie miała takich pięknych transferów o jakich piszecie! :D
Tak jak wspomina Skubi do łącza satelitarnego trzeba mieć połączenie zwrotne, a dla radiówki nie (przynajmniej nie czytałem i nie słyszałem o czymś takim) @Zielona - więc musiz dowiedzieć się o szczegóły dotyczące tego łącza - najważniejsza jest przepustowość i cena :) |
Jak już to ja proponuje rediówke, bo do łącza satelitarnego potrzebny jest niestety kanał zwrotny co jest bez sensu:) Łącze satelitarne jest tez drozsze. Radiówka też ma niestety minusy (jak wszystko) bo w czasie deszczu, śniegu moze net chodzić wolniej, lub nie chodzić wogóle. Tak przynajmniej było u mnie :)
|
Też mam radiówke i jestem zadowolony ale czasami podzczas szperania po necie na chwile sie wyłacza, lecz mi to nie przeszkadza ;)
|
tez mam radiówkę i jeżeli jest dobrze zrobiona (jakość sprzętu, antena i b. ważne - widzące się anteny) to ani deszcz, ani śnieg, ani nawet trzęsienia ziemi jakie zdarzą się w Nowym Targu ne przeszkodzi.
|
obrus, dzielny jestes by tak siedziec na necie przy trzesieniu ziemi...
mnie jak trzepie to jakos mi przechodzi ochota na kompa... hehe |
Cytat:
|
Cytat:
|
No właśnie. Wydawało by się że jak jest ISDN to neo też moąna założyć bez problemów. A tu się okazuje że jest inaczej.
Druga sprawa że żeby założyć neo trzeba zrezygnować z ISDN, co dla niektórych jest niekorzystne, bo nna ISDN mają kilka numerów. A co do radiówki, to różnie bywa, przynajmniej u mnie. Oczywiście mam poblokowane porty, i z p2p raczej dupa, zresztą zależy co sie sciaga. Wogole u mnie niemoga zalozyc neo, wiec admin ceny sobie daje jakie chce bo nie ma konkurencji. Ogolnie @Zielona musisz sprawdzic czy w twoim zasiegu jest jakas firma oferujaca radiowke (jakie parametry oferuje,cene itd.) To samo z laczem satelitarnym, chociaz zasieg na calej Polsce jest, ale ceny moga byc rozne, a poza tym musisz miec kanal zwrotny. Na onecie oferuja kanal zwrotny, ale w sumie za jego instalacje trzeba dac jesli dobrze pamietam chyba cos okolo 500zł (za modem GPRS i karte sim PlusGSM) Bardziej bym chyba polecal radiowke |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:07. |