![]() |
Pozycja napisów na kompie a na stacjonarnym DVD
Siemka!
Przerabiałem DivXa na DVD wg poradnika CobraVerde i mam problem z pozycją napisów tzn... odtwarzając film na kompie (Power DVD) napisy mam na filmie, czyli tak jak chciałem inaczej jest na stacjonarnym DVD (Emperor 2), napisy mam na samym dole, czyli na czarnym pasie jedyna rzecz jaką zrobiłem inaczej to zmiana w linijce '$YOffset =' podczas edycji pliku .stl (plik z napisami), zamiast wartości '16' wpisałem '8' ma ktoś pojęcie czy to wina tej właśnie wartości czy też to coś innego ??? |
PowerDVD ma sobie tylko znany algorytm wyświetlania napisów, więc ja bym się nim wogóle nie sugerował.
Parametr YOffset w pliku .stl - zwiększanie wartości powoduje obniżanie położenia napisów, więc zmniejszając parametr z 16 na 8 przesunąłeś je do góry. Jeśli za mało to zmień na 0, lub spróbuj nawet wartości ujemnych. |
wartość YOffset zmniejszyłem celowo, bo nie pasowała mi ta wysokość
no i Power DVD rzuciłem dla przykładu, bo to on jest u mnie domyślnym odtwarzaczem DVD, a poprawną pozycje napisów mam również w WMP10, MPC i VLC, więc sam już nie wiem o co biega :| jak znajde czas (i miejsce na dysku) to chyba ustawie ten offset jak CobraVerde podaje no i się wtedy okaże, ale coś czuje że to nie tędy droga :\ |
dobra, chyba jednak wychodzi moja lekka niewiedza jeszcze na te tematy :\
ustawiłem w stacjonarnym dvd wyświetlanie na szeroki ekran, tv przestawiłem na tryb 16:9 i już jest ok :P no i teraz mam pytanie... co mam zrobić aby dla wyświetlania normalny koperta napisy były na filmie? a) kodować z użyciem AR 4:3, w DVD Mastreo AR również 4:3 b) czy może wystarczy w DVDMaestro ustawić 4:3 (kodowanie z AR 16:9) c) czy to jak zrobiłem (kodowanie z AR 16:9, DVDMaestro ustawione też na 16:9) jest prawidłowo a stacjonarne dvd ma chodzić w trybie wyświetlania szeroki ekran? |
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:25. |