Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   PartitionMagic - czy da radę ? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/partitionmagic-czy-da-rade-52439/)

baliczek 19.05.2005 17:10

PartitionMagic - czy da radę ?

Ilość załączników: 1
Witam Wszystkch i przechodzę od razu do sedna ;)
mam dwie partycje i chciałbym powiększyć rozmiar jednej o wolne miejsce na drugiej

gallus 19.05.2005 17:23

Na 99% powinno udać się bez wypadków, ale zawsze lepiej skopiuj najważniejsze rzeczy
PS A wie ktoś czy PM zrobi to samo z partycjami na NTFS? :) bo na facie daje radę...

dariusz46 19.05.2005 17:25

Cytat:

Napisany przez gallus
Na 99% powinno udać się bez wypadków, ale zawsze lepiej skopiuj najważniejsze rzeczy
PS A wie ktoś czy PM zrobi to samo z partycjami na NTFS? :) bo na facie daje radę...

TAKKKKKKK

robert_d 19.05.2005 17:29

Wersja 8 nie działa bez problemów na ntfs-ie, ale może wymagać restartu komputera jeśli jest to partycja startowa i/lub systemowa i odmawia wykonania operacji jeśli znajdzie jakiekolwiek błędy na partycji.
edit: ale chlapnąłem, miało oczywiście być: Wersja 8 działa bez problemów na ntfs-ie, no cóż śpieszyłem się do domu, ale skąd to nie mi się tam wzięło "nie" nie mam pojęcia :|

qfir 19.05.2005 17:52

ja robie wszystko w PM8 na NTFS i jeszce nigdy mi sie nic nie schrzanilo, ani nie stacielm zadnego pliku :)

Hinks 19.05.2005 18:56

Ja również robiłem w PM8 na NTFS i bez problemów poszło :)

baliczek 19.05.2005 21:21

nie potrafie ! jak chce zwiekszyc rozmiar C to mogę jedynie o wielkość wolnego miejsca na tej partycji a ja chcialbym C powiekszyć np o 5GB kosztem D - może coś zle robie ?

esem 19.05.2005 21:24

Dla tak małego dysku PM może być...
Powyżej 127GB: zdecydowanie mówimy NIE. W takiej sytuacji zalecany ACRONIS Soft. 8 )

gallus 19.05.2005 21:28

Cytat:

Napisany przez baliczek
nie potrafie ! jak chce zwiekszyc rozmiar C to mogę jedynie o wielkość wolnego miejsca na tej partycji a ja chcialbym C powiekszyć np o 5GB kosztem D - może coś zle robie ?

Pewnie wybrałeś złą opcje, poszukaj resize czy coś w tym stylu- teraz nie pamiętam bo nie mam zainstaowanego PM :)

baliczek 19.05.2005 21:38

Ilość załączników: 1
robie ale tak jak pisalem do dyspozycji mam tylko kilkadziesiat mb

gallus 19.05.2005 21:46

hmm, a spróbuj zaznaczyć obie partycje i wybrać tą opcje :)

Igloo 19.05.2005 22:12

zeby powiększyć C musisz najpierw zmniejszyć D. następnie przesunąć D na koniec dysku a na powstałe w ten sposób wolne miejsce pomiędzy partycjami rozciągnąć C.
Jak nic się nie zesra to po ok 1 lub 2 godzinach w dosie powinienieś mieć zrobione.
W tym czasie możesz modlić się do dowolnie wybranego Boga, bóstwa lub bożka aby nie wetło prądu ponieważ procesu nie da się przerwać. jedynie na początku ma się ok 5 sekund na anulowanie procesu a jak w tzw międyczasie komp się wyłączy, zrestartuje lub w jakikolwiek sposób przerwie reparycjonowanie to masz po danych. jedyne odzyskiwanie a to zawsze ryzyko utraty pewnej częci danych jak nie wszystkiego.
Oczywiście przed tymi wszystkimi zabiegami mocno zalecane jest zrobienie defragmentacji dysków jakimś dobrym narzędziem. Osobiście polecam SpeedDisk z pakietu Norton System Works.
Nastraszony?
To teraz życzę sukcesów i stabilnego zasilania

rembrant 19.05.2005 22:15

pokombinuj napewno sie da nie mam teraz pm zainstlowanego bo bym cos poradzil a tak to moge czytac bo szkode bym wieksza wyrzadzil, ale da sie na 100% pozdrawiam

qfir 19.05.2005 23:03

trzeba tak jak mowi @Igloo. Zmniejszyc partycje D, przesunac ja na maksa w prawo i potem dopiero mozna rozszrzac C. Powodzenia :)

baliczek 20.05.2005 16:40

dzięki za wskazówki moim zdaniem sa na tyle czytelne ze powinienem dać radę - jedna przed tym pozgrywam co nieco ba skrzanic mozna wszystko :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:40.