Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LG 4163B kolejny problem (https://forum.cdrinfo.pl/f15/lg-4163b-kolejny-problem-52542/)

Amaren 22.05.2005 16:00

LG 4163B kolejny problem

Sprawa może się okazać banalna ale spodziewam się Waszej pomocy.
Najpierw co mam w kompie.
Celeron 1000MHz, płyta Asus, SDRam 512MB, HDD IBM 40GB, Zasilacz 300W

Więc w czym problem:
Nagrywarkę LG kupiłem miesiąc temu (prudukcja Chiny Luty 2005), był firmware 102A, pracuję tak że w domu jestem gościem dlatego kontrola i jakiekolwiek kombinacje przy sprzęcie trwają tyle czasu.
Od początku nie chciała nagrywać, i przez to że nie mam czasu na szybką kontorlę sprzętu ponieważ rzadko przebywam w domu to trochę mi zeszło zanim znalazłem Firmware 104A i zainstalowałem go, problem nie zniknął

Objawia się to tym że np. w Nero 6601 jak robie nagrywanie kolejnej sesji to pasek stany dochodzi do 26% a bufor się wogóle nie wypełnia, najpierw pisze bezczynny a potem ścieżka
ale dioda miga ciągle i nie nagrywa się, płyty wyjąć się nie da. Komp się nie wiesza
Próbowałem wielu rzeczy:
Zmieniłem zasilacz z 200W na 300W spodziewając się braku mocy
zamieniałem taśmy i zworki w nagrywarce na każde kombinacje żeby tylko bios i windows widział dysk i nagrywarkę
wrzuciłem firmware ze 102A przez 103A (sprawdziłem, nie nagrywa) no i na 104A i też to samo
Próbowałem nagrać Audio przez WMP i nie da się
Zainstalowałem też na nowo łindołsa XP Pro na nowo z SP2
no i pech dalej to samo

CloneCD nie zaczyna wypalać, inne programy też nie startują nagrywania,
Nie nagrywa ani CD ani DVD ani też nie kontynuuje sesji.

I jak to wytłumaczyć jak tylko wziąłem nagrywarkę do innego kompa (nowszy niż mój bo Duron 1200, DDRAM 256MB, WinXP Pro SP2) i jak podłączyłem to nagrało pierwszą płytę jaką mu ustawiłem !!!
Ehh, nie mam sił już na to

Nie wiem w czym tkwi problem
Proszę o pomoc, albo na maila albo na forum albo też na GG 448322
Amaren vel Czarny Kot^CSPL
Pozdrawiam

legion 22.05.2005 17:15

Cytat:

Napisany przez Amaren
Sprawa może się okazać banalna ale.................

a jak masz podlaczona nagrywarke i czy Dma poprawnie ci dziala czy jest wlaczone i czy aspi masz zainstalowane ? :)

Amaren 22.05.2005 17:48

w biosie DMA mam ustawione na auto, wiec powinno wybierac Ultra
Instalowałem ASPI i wersje mi wyświetla właściwie
ale nie wiem czy to ważne ale nero traktuje ten napęd jako atapi
aha, czy musze odinstalować Virtual Deamona ?
bo to może też robić problemy

Ceki 22.05.2005 21:31

Może Nero daje taki efekt sprubój nagrać nowszym Nero (aktualizacją) lub jakimś innym programem ? to nero co jest do nagrywarki dołączone to tandeta, są z nim problemy, lub złącze IDE masz uszkodzone ?

VIZZARD 22.05.2005 22:04

Tak jest

Aktualizacja Nero do wersji nowszej :taktak:

Może 6.6.0.12 lub 6.6.0.13 ...

A na tym drugim kompie to dokładnie jakim programem było nagrywane? :idea:

csnake 22.05.2005 22:25

No coz.. Mialem dokladnie taki sam problem i pomoglo dopiero oddanie nagrywaki do serwisu.. Moj komp to celeron 2,53 MHz, plyta gigabyte, HDD 160 SATA. Nagrywalem roznymi programami i czasami nagrywala czasami nie. Kombinowalem z ASPI i innymi rzeczami nic nie pomagalo. Na karcie serwisowej napisali przelutowanie.. Byc moze to byl jakis zimny lut bo od tej pory moj LG nagrywa wszystko (nawet najbardziej badziewne plytki). ;) Ale oczywiscie wyprobuj wszystkie mozliwosci przed oddaniem swojej do serwisu. Ja tez przeinstalowalem system, zmienialem kable, programy, sterowniki.. Trzeba wyeliminowac wszystkie mozliwosci. Bylem troche zly, ze trafila mi sie akurat walnieta sztuka tym bardziej, ze na tym forum miala naprawde dobre opinie. Coz widocznie mialem pecha i jak widac nie tylko ja..

pozdawiam.

Amaren 23.05.2005 07:48

Aha. Nagrywałem na Nero 6601 na obu kompach
...

Więc będę musiał albo sprzedać komuś znajomemu u którego będzie działać i tak gwarancje ma serwisową a nie sklepową więc bedzie sam z nią biegał.
Albo rzeczywiście wymienie na sprawny model, napewno nie zrezygnuje z LG, zabardzo sie przyzwyczaiłem do tej firmy.
Dzięki za pomoc, jak tylko będzie możliwość, gdy bedę miał rozwiązany problem to napisze w jaki sposób to zrobiłem
Pozdrawiam
Czarny Kot^CSPL

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:25.