Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   6 nagrywarek w PC (https://forum.cdrinfo.pl/f2/6-nagrywarek-pc-52708/)

seba_god 27.05.2005 17:11

6 nagrywarek w PC

Witam

Proszę o kontakt osobę, której udało się odpalić więcej jak 4 nagrywarki w kompie. Mam 6 Plextorów podpiętych do kontrolerów PATA 133 PCI Sil0680. Obsługuje to program z nielimitowaną liczbą obsługi nagrywarek DiscJuggler. Jak odpale 4 nagrywarki na 2 różnych kanałach to nagra ale jak już 3 kanał ma też nagrywać to lipa (wyskakuje komunikat błąd wewnętrzny SCSI) i nagrywają się tylko dwie płyty. Zaznaczam, że nie jest to wina zbyt szybkiego nagrywania ponieważ 4 nagrywarki nie ruszą również gdy będą z 3 różnych Kanałów. Działają 4 na raz ale tylko na dwóch kanałach po dwie nagrywarki.
Dlatego podejrzewam obraniczenia hardwerowe. Dlatego proszę o pomoc jeśli komuś się udało je pokonać to na jakiej konfiguracji.

HDD podpięty jest do kontrolera na MB wszystkie nagrywarki do dwóch kontrolerów SIL0680. Próbowałem podpinać dwie nagrywarki do MB rezygnując z jednego kontrolera ale to też nic nie dało.

Sprzęt to:
6 plextorów 40/12/40
celek 950MHz
Płyta epox na Via 694 albo 691
128MB ram
HDD Maxtor 20MB
system WinXP

Pozdrawiam. Seba

yahol 27.05.2005 17:46

Q! Skasowalem sobie tekst!
Jeszcze raz.

Mysle, ze moze byc to blad plyty i kontrolera.
Jakies dwa kontrolery wchodza sobie w parade (zajmuja przerwania)
-wpiac kontrolery w inne PCI pomijajac 1 i 5 (najlatwiej sie konfliktuja).
-malo RAMu, 128 to strasznie malo.

Robilem podobnie z LG4881B na plycie Gigabyte. Ale tylko test. 8 nagrywarek na 2 kontrolerach CMD PCI 0649UDMA IDE.
Wykryte prawidlowo, tyle, ze nie nagrywalem na nich, no bo i po co :D
Ustawione byly na UDMA, w BIOSie PIO.

Ps: ogolnie sprzet to takich wyczynow slaby (RAM!), no i niestety wiecej ci nie pomoge.
Nawet jak uzywalem duplikatora to tez mial tylko 4 nagrywarki (LaCie)

seba_god 27.05.2005 20:54

hmm nie sądze, zeby RAM był tak strasznym problemem. Przynajmniej nie w moim przypadku (mimo tego, że sam przyznam, iż nie jest go w nadmiarze). Dlatego że: winde okroiłem z czego się da (wyłączone niepotrzebne usługi oraz wyłączone fajerwerki) oraz w pogdlądzie menagera (ctrl-alt-del) zakładka wydajność->użycie pliku stronicowania nie przekracza 128MB.
Nagrywarki moje też są wykrywane przez program wszystkie jednocześnie. Gdyby nie to, to nie mógłbym włączyć nagrywania. Chodzi o to, że nagrywarki zaczynają nagrywać wszystkie i po wgraniu początku następuje błąd i dalej nagrywają już tylko dwie. Dziwne jest to, że nie zaczynają nagrywać wszystkie na raz tylko po kolei załanczają się parami lub pojedyńczo.

Dlatego pytam, czy komuś udało się uruchomić więcej jak 4. Bo podłączyć to ja mogię i 10 ale co mi z tego?

Pozdrawiam. Seba

Bródka 29.05.2005 20:53

Wedlug mnie to masz za malo ramu na 6 nagrywarek na dwie to jeszcze dasz rade jak sie uprzesz, aby nagrywac na tylu nagrywarkach potrzeba nawet 1gb pamieci, i dobry dysk twardy, najlepiej typu Raptor wiec 10000rpm lub nawet 15000rpm

pool 31.05.2005 20:46

Sprzęt to:
6 plextorów 40/12/40
celek 950MHz
Płyta epox na Via 694 albo 691
128MB ram
HDD Maxtor 20MB
system WinXP

jak na mój gust może to być kłopot z kontrolerem na płycie. Ale także jak na tyle urządzeń to konieczny jest potężny zasialcz. No i oczywiście ram!! ZaMaŁo jak na mój gust chociaż i tak powinien nagrywać!

BD 31.05.2005 20:53

Wydaje mi sie, ze RAM nie jest problemem. Przeciez wszystkie napedy maja nagrywac dokladnie to samo a wiec nie musza wydzielac RAMu na kazdy z procesow.

Problemem bedzie raczej kontroler a dokladniej kontrolery. Sprawdz przerwania i wymus na Windowsie aby uzywal innego przerwania dla kazdego z kontrolerow (najprawdopodobniej bedziesz musial wylaczyc APIC i ponownie postawic system). Jak to nic nie da to zobacz jak zachowa sie system w przypadku gdy wylaczysz kontrolery (przynajmniej ich czesc) na plycie i odpalisz kontroler w postaci karty PCI.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:31.