![]() |
Padłem ofiarą oszustwa... Czy jest na to rada?
Witam wszystkich forumowiczów!
Sprawa wygląda nastepująco: Kupiłem na Allegro nagrywarkę LiteOn 811 i sprawowała sie dobrze... no czasami skopała jakąś płytkę... Po jakimś czasie postanowiłem uaktualnić do niej BIOS... Nagrywarka niestety nie podniosła się po aktualizacji... Nie było by może w tym nic dziwnego (na pewno nie ja pierwszy miałem z tym problem) - ale okazało się że nagrywarka którą kupiłem jako model 811 wcale nią nie była!!! Na obudowie nagrywarki pod naklejką 811S była druga naklejka z oznaczeniem DRW-1S41... Czy jest jeszcze jakaś szansa, aby reanimować ten napęd? Nagrywarka nie jest widziana przez komputer, nie reaguje przycisk eject (zasilanie jest, bo świeci się lampka: przy starcie komputera czerwona, później zielona) Proszę o pomoc!!! |
Bedziesz potrzebował oryginalny bios od DRW-1S41 i program MTK Flash i wgrać firmware pod dosem. Poszukaj na forum już o tym było pisane.
|
Cytat:
http://www.opendrivers.com/categoryc...-download.html ale pod MTK Flash bedziesz potrzebowal .BIN moze sie da wyciagnac ? lub znajdz BIN DRW-1S41 (Wersja OEM napędu LDW-411S) tu OPIS http://www.fr-an.de/test/l02/04.htm I http://www.fr-an.de/test/l02/05.htm |
reanimacja nagrywary
1. Kopiujemy plik z biosem i MTKFLASH na dyskietkę, partycje FAT lub płytę cdrw 2. Restartujemy komputer, jednocześnie trzymając przycisk EJECT (najlepiej go wyłączyć całkowicie i włączyć) tacka w Litku musi być wsunięta 3. Uruchamiamy kompa z dyskietki startowej, lub bierzemy płytkę z windowsem 98/me i wkładamy ją do drugiego napędu (jeśli go nie posiadamy pozostaje dyskietka) 4. Wchodzimy na partycje gdzie mamy program MTKFLASH i bios i wydajemy komendę MTKFLASH x W /B /M bios.bin gdzie x to cyfra od 1-4 odpowiadające: 1 - primary master 2 - primary slave 3 - secondary master 4 - secondary slave A bios.bin to nazwa biosu np.: CSOC.BIN 5. Zatwierdzamy Enterem i czekamy na zakończenie procesu flashowania. Dokładnie sprawdzić, na jakim kanale jest nagrywarka, |
Allegro-to jeden wielki pchli targ- na ktorym brat oszukuje brata !
pytanie kto tu jest zydem ? |
Jedno zasadnicze pytanie:
- czy cała ta procedura przywracania nagrywarki do życia odnosi się nawet do sprzętu nie widzianego przez BIOS kompa? Bo własnie tak u mnie jest, czy tylko do sprzętu nie widzianego przez Windowsa? Czy jest sens zabierać się za próby ratowania sprzętu jeśli komputer jej nie widzi? |
hmm moim zdaniem jesli jej bios niewidzi to juz raczej padła na dobre[ale moze ktos ma jakis pomysl?] ,ktos poprostu pozbyl sie wyżyłowanego sprzetu ||,
Padłem ofiarą oszustwa... Czy jest na to rada? -- tak niekupowac na aukcjach internetowych,polska to wciąz jeszcze kraj pełen wałkarzy :ysz: |
Cytat:
|
Cytat:
ale użyj biosu od 411S! obowiązkowo nie pchaj w nią biosu od 811S jak nagrywara zadziała to wtedy ją przerób na 811 - jeśli widzisz w tym jakiś sens |
Cytat:
Mirek - 500 postów - gratuluję :piwo: Leci zieona kropka :D pozdrawiam :) |
Cytat:
:piwo: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:43. |