Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Problem z nagrywaniem AUDIO (https://forum.cdrinfo.pl/f2/problem-nagrywaniem-audio-52755/)

Wawelski 19.08.2005 08:15

@yuhri

Sprawdź napięcia - może zasilacz przestał wyrabiać.
Nie ma konfliktów w managerze urządzeń?

smykus_likas 18.08.2005 00:51

Zamien seagate'a z samsungiem i ustaw hdd jako master. Powinno pomoc. Mozesz zrobic jeszcze inaczej: na ide1 hdd (M) lg (S) na ide2 dwie nagrywarki dvd

yuhri 17.08.2005 20:20

mam taki proble: dotychczas nagrywałem płytki audio na LG 16x i lite-onie 1673S i chodziły bez problemu- zawsze z max prędkością.nie było buffer underrun czy problemów z odczytem-nawwet na starych odtwqarzaczach stacjonarnych. po tyma jak dołożyłem Samsunga 120 i kontroler FireWire zaczęły się problemy. dotyczą one obu nagrywarek- spadek buforu, kasacja płytek, nie przchodzi weryfikacji - wywala 100000 błędów odczytu, płytek wogóle nie czyta żaden odtwarzacz.
konfig mojego grata:
IDE 1
MASTER - SAMSUNG SP 1213N
SLAVE - SEAGATE ST 3600015A
IDE2
Master LiteOn DVDRW SOHW1673S bios JS07
Slave LG CD-RW GCE 8160 bios 2.01.

LG służy jako cd-rom
nagrywam przy pomocy NERO 6.6.0.5.

bardzo prosze o pomoc, nagrywam głównie audio i ta sytuacja bardzo mnie denerwuje.

lolapaloza 31.07.2005 18:53

Nie widzę nigdzie opcji edycji własnego postu, więc pisze post pod postem, za co przepraszam.
Nagrałem składankę audio na płytce Verbatim z prędkościa 8x i teraz ładnie odtwarza na wieży. Dzięki za podpowiedzi.
Pozdr.

lolapaloza 30.07.2005 20:24

Spróbuje w takim razie na lepszej plycie.
I wcale tych 20 gr nie żałuje, tylko porównuje do poprzedniej mojej nagrywarki, która paliła te płytki bez problemu.
Pozdrawiam :)

Yarozelsky 30.07.2005 16:49

Cytat:

Napisany przez lolapaloza
Podłączś się pod temat.
Nagrałem sobie składankę Audio i stacjonarny odtwarzacz CD nie chce jej odtwarzać. Po włożeniu do niego płyty pokazuje mi ilość utworów, ale w momencie gdy naciskam "Play" nic sie nie dzieje. Na komputerze odtwarza dobrze (na różnych napędach optycznych - CD, DVD).
Nagrywałem tak jak zawsze na innych nagrywarkach - programem Nero > Audio i bezpośrednio z mp3 (program sam konwertuje plik do odpowiedniego formatu). Na innej nagrywarce nie było problemu, a teraz zonk.
Nagrywarka to LG GSA 4163b z biosem 105. Płyta Omega CD-R 700MB.
Macie jakieś sugestie?
Z góry dziekuję.

Cytat:

Tyle, że na poprzedniej nagrywarce wypaliłem wiele Omeg i ani razu nie było problemu.

Kup troche lepsze plyty bo ogolnie wiadomo ze omegi to badziew i nagraj X16 powinno byc ok.
niewiem jak u ciebie w miescie ,ale u mnie full wypas Verbatim pastel z kija kosztuje 90gr zwykly 80gr ,zwykle cdki teraz sa tansze od barszu wiec niema co zalowac 20 groszy :)

lolapaloza 30.07.2005 16:23

Cytat:

Napisany przez grzeniu
Zapewne tanszych i gorszych juz w sklepie nie bylo?
Nie szkoda ci nerwow dla tych raptem moze 20gr roznicy?

Tyle, że na poprzedniej nagrywarce wypaliłem wiele Omeg i ani razu nie było problemu.

grzeniu 30.07.2005 15:39

Cytat:

... Płyta Omega CD-R 700MB.
Macie jakieś sugestie?
Z góry dziekuję.

Zapewne tanszych i gorszych juz w sklepie nie bylo?
Nie szkoda ci nerwow dla tych raptem moze 20gr roznicy?

Maciej 30.07.2005 13:23

zobacz jak będzie na innych płytach.

lolapaloza 30.07.2005 13:01

Podłączś się pod temat.
Nagrałem sobie składankę Audio i stacjonarny odtwarzacz CD nie chce jej odtwarzać. Po włożeniu do niego płyty pokazuje mi ilość utworów, ale w momencie gdy naciskam "Play" nic sie nie dzieje. Na komputerze odtwarza dobrze (na różnych napędach optycznych - CD, DVD).
Nagrywałem tak jak zawsze na innych nagrywarkach - programem Nero > Audio i bezpośrednio z mp3 (program sam konwertuje plik do odpowiedniego formatu). Na innej nagrywarce nie było problemu, a teraz zonk.
Nagrywarka to LG GSA 4163b z biosem 105. Płyta Omega CD-R 700MB.
Macie jakieś sugestie?
Z góry dziekuję.

zick 29.07.2005 16:44

Cytat:

Napisany przez mutik1
??? próbowałem też sciągnąć z netu mp3 i przekonwertować do wav i do piero nagrywałem i na początku jest ok czyli normalnie odtważa a po pewnym czasie zaczynają sie trzaski. ???

na 100% płyty do kitu
egzotyczne marki pozostawiam w sklepie :D

edit:

hehe , pokręciły mi się zakładki w mozilli :)

mutik1 31.05.2005 05:42

Wypalam zreguły na Verbatimah Crystal w programie Nero,a ripuję w Easy CD-DA Extractor i CDex.
Dzięki "AREPO" za rady sprawdzę to o czym napisałeś i dam znaka.

Arepo 30.05.2005 21:12

Na jakiej płycie nagrywałeś ?

Jaki program używasz do zgrywania ścieżki audio z płyty CD, a jaki do wypalenia ?

Rozumiem, że wszystkie pliki *.wav, które nagrywasz są w porządku.

Jak płyta odczytywana jest w kompie ?

Jeśli płytka odtwarza się bezbłędnie w komputerze lub innym odtwarzaczu, to proponuję zmienić nośnik. Możliwe, że Twoja wieża ma problem z danym barwnikiem. Ja miałem kiedyś taki problem z płytami Media Store (dawne dzieje).

W przypadku gdyby na nagrywarce też pojawiły się trzaski, zrób jakieś testy nośnika np.:

- spróbuj zripować nagraną płytę programem EAC w trybie pewnym i zobacz czy nie będzie błędów (płyta powinna się zgrać)
- skanowanie powierzchni w Nero CD-DVD Speed. Menu ***8222;Dodatki***8221;-***8222;ScanDisc...***8221; i Test powierzchni (wszystko musi być OK)
- test ilości błędów C1 i C2 w kProbe lub Nero CD-DVD Speed (płyta audio dobrze nagrana jest wtedy gdy C1<=220 ; C2=0)

możliwe, że trafiłeś po prostu na jakieś trefne płyty.

Daj znać co i jak.

mutik1 30.05.2005 19:49

Cały dowcip polega na tym, że nagrywam z prędkością 8x

Arepo 30.05.2005 00:35

Cytat:

Napisany przez mutik1
??? próbowałem też sciągnąć z netu mp3 i przekonwertować do wav i do piero nagrywałem i na początku jest ok czyli normalnie odtważa a po pewnym czasie zaczynają sie trzaski. ???

typowy objaw zbyt dużej prędkości nagrywania płyty (max. = x16)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:34.