Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   autorun.inf (https://forum.cdrinfo.pl/f5/autorun-inf-528/)

jarecky 10.06.2002 01:58

autorun.inf

Mam pytanie: jakiego wpisu trzeba użyć w autorun.inf aby włączały się dwa programy, jeden po drugim automatycznie po włożeniu płyty.

Taz40 10.06.2002 10:06

Może tak:

[autorun]
open=pierwszy.exe
open=drugi.exe
icon=*.ico

Gdzie:
pierwszy to nazwa pierwszego programu
drugi to nazwa drugiego programu
Open- nazwa pliku który ma być otwarty
Icon - plik ikony która ma być wyświetlona

jarecky 10.06.2002 10:38

niestety, próbowałem w ten sposób i uruchamia się tylko pierwszy program

+++LeWaP+++ 10.06.2002 11:15

zrób BAT plik np. start.bat i wpisz w nim ścieżki do programów które chcesz uruchamiać, tam na pewno da się 2 odpalić. Potem wpisz tego bata w autorun.inf A jak nie można tam uruchamiać batów to przerób bata na coma jakims konwerterem np. bat2com.exe

Zobacz tutaj, program do pisania autorunów, chyba ma funkcję 2-óch programów, ale w wersji zarejestrowanej

http://download.chip.pl/download_3861.html

Taz40 10.06.2002 13:16

To fakt to co napisałem okazało sie że nie działa.
Ale znalazłem złoty środek na to. Masz tu link do stronki producenta programiku o którym pisze LeWaP
Cytat:

http://download.com.com/redir?pid=9164104&merid=76832&mfgid=76832<ype=dl_d lnow&lop=link&edId=3&siteId=4&oId=3000-2344-9164104&ontId=2344&destUrl=%2F3001-2344-9164104.html
Program nazywa sie "AutoRun Assistant version 2.4.1" i za jego pomocą można stworzyć autoruna który będzie uruchamiał do 10 aplikacji z róznymi parametrami

jarecky 11.06.2002 13:37

to teraz lekko skomplikuję temat: chcę odpalić jeden program z dysku drugi z płyty, niestety nie da się wpisać poprostu ścieżki dostępu w tych programach;

mój cel jest taki:
chcę żeby po włożeniu płyty z filmem do cd-romu zmieniło się się wyswietlanie na telewizor i żeby wystartował film; część pierwsza jest łatwa, umieszczam wpis
open=C:\Program Files\TVTool 5.5\tvtool.exe /tv
ale nie startuje film, a używam programu DivxCD jako startera;

i co teraz?

-Sid-The-Rat=> 11.06.2002 14:29

a nie da sie podac temu programowi jako parametru pliku z filmem
np tak:

open=..... tvtool.exe -..\film.avi [aby ruszyl z plyty]
lub
open=... tvtool.exe -d:\film.avi [sadze ze autorun nie potrafi czytac z rejestru jakie sa litery czytnikow, tak samo jak nie potrafi zwrocic katalogu roboczego [to dlatego te '..' ]]

poza tym sprawdz czy nie urzadzi cie Bink Video - film z dolaczonym od razu playerem - zadnych problemow z codecami (bo mozna dolozyc) czy autorunem

jarecky 11.06.2002 14:58

niestety tvtool.exe jest programem sterującym wyświetlaniem obrazu a nie playerem

-Sid-The-Rat=> 11.06.2002 15:30

domyslilem sie tego jak przypomnialem sobie ze pisales cos o innym playerze (pisze to z Opery ktora tak sobie wyswietla to forum (np. nie ma podgladu poprzednich wiadomosci...)

sprawdz Bink'a

ZiP 11.06.2002 16:37

Niestety nie da się uruchamiać programów z innych dysków, więc zamieść TV Tool na płycie razem z filmem i stamtąd uruchamiaj.

-Sid-The-Rat=> 11.06.2002 16:48

dac to sie da - odpalasz bat (przerobiony na .com) w ktorym jest sciezka, np: c:
ero
ero.exe

problem jest kiedy ten problem ma sie uruchomic z parametrem zaleznym od konfiguracji komputera - normalnie sa odwolania typu rejestr [takie dosc inteligente makro] ale autorun ich nie obsluguje

ZiP, prosze nie pisz 'na pewno sie nie da' lub 'na 100%' jesli nie masz pewnosci - obniza to twoja wiarygodnosc kiedy chwile pozniej ktos obala twoja teorie...
nic za to nie stoi na przeszkodzie abys wyglaszal swoie opinie - zreszta czesto trafne :)

jarecky 11.06.2002 17:25

chyba jeszcza raz muszę przyblizyć mój problem:
umieszcam w autorun.inf
[autorun]
open=C:\Program Files\TVTool 5.5\tvtool.exe /tv

taki zapis działa bez problemu - TESTOWAŁEM
ale problem polega na tym, ze chciałbym uruchomić jednocześnie jescze drugi program, który jest na płycie a nazywa się dajmy na to autorun.exe
jakiego wpisu mam dokonać dodatkowo w autorun.inf żeby zadziałało???

-Sid-The-Rat=> 11.06.2002 17:56

rozumiem ze chcesz je uruchomic NA RAZ - bo jeden po drugim to bedzie dzialac albo opisany bat (testowalem) lub wiecej linii open w autorun.inf (domyslam sie) [uruchomic nastepny bez zamykania poprzedniego]

ja nie umiem - nie drazylem tematu autorun - zreszta po co ci taka myslaca plyta - wiekszosc ludzi (przynajmniej w moim srodowiskku) ma powylaczane autorun wiec im i tak to sie nie przyda

jarecky 11.06.2002 17:59

to jak w takim razie wyedytować tego bata???

-Sid-The-Rat=> 11.06.2002 18:13

linia w bat
to cos mniej wiecej tak

c:
ero
ero.exe
c:\dup\dup1.exe

[dup1 uruchomi sie PO zakonczeniu nero - nie wczesniej]

mozna tez uzyc innych metod
cd. - zwraca katalog roboczy (czyli miejsce uruchomienia programu)
cd.. - zejscie jeden poziom nizej

*-*-
c:\tv\tv.exe /tv
c:\dvx\dvx.exe -.\film.avi [jezeli player przyjmuje komendy z lini polecen i jesli sa one poprzedane -, mozna to sprawdzic wpisujac help dvx.exe, lub czytaajc readme]

kiedys napisalbym cos takiego od reki (jesli to mozliwe) teraz zaczynam rozumiec co to znaczy brak wprawy - gubie sie w domyslach
jedno jest pewne - jesli program tv.exe nie ma mozliwosci 'rezydentnych' (jak sterownik) moze byc ciezko
bardzo ciezko

i to do tego pod winda... uh...
zastanow sie jak bardzo tego chcesz - bo jesli bardzo to napisz loader w C - kilkaset linii kodu, przyklady powinienes znalesc na sieci

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:15.