![]() |
autorun.inf
Mam pytanie: jakiego wpisu trzeba użyć w autorun.inf aby włączały się dwa programy, jeden po drugim automatycznie po włożeniu płyty.
|
Może tak:
[autorun] open=pierwszy.exe open=drugi.exe icon=*.ico Gdzie: pierwszy to nazwa pierwszego programu drugi to nazwa drugiego programu Open- nazwa pliku który ma być otwarty Icon - plik ikony która ma być wyświetlona |
niestety, próbowałem w ten sposób i uruchamia się tylko pierwszy program
|
zrób BAT plik np. start.bat i wpisz w nim ścieżki do programów które chcesz uruchamiać, tam na pewno da się 2 odpalić. Potem wpisz tego bata w autorun.inf A jak nie można tam uruchamiać batów to przerób bata na coma jakims konwerterem np. bat2com.exe
Zobacz tutaj, program do pisania autorunów, chyba ma funkcję 2-óch programów, ale w wersji zarejestrowanej http://download.chip.pl/download_3861.html |
To fakt to co napisałem okazało sie że nie działa.
Ale znalazłem złoty środek na to. Masz tu link do stronki producenta programiku o którym pisze LeWaP Cytat:
|
to teraz lekko skomplikuję temat: chcę odpalić jeden program z dysku drugi z płyty, niestety nie da się wpisać poprostu ścieżki dostępu w tych programach;
mój cel jest taki: chcę żeby po włożeniu płyty z filmem do cd-romu zmieniło się się wyswietlanie na telewizor i żeby wystartował film; część pierwsza jest łatwa, umieszczam wpis open=C:\Program Files\TVTool 5.5\tvtool.exe /tv ale nie startuje film, a używam programu DivxCD jako startera; i co teraz? |
a nie da sie podac temu programowi jako parametru pliku z filmem
np tak: open=..... tvtool.exe -..\film.avi [aby ruszyl z plyty] lub open=... tvtool.exe -d:\film.avi [sadze ze autorun nie potrafi czytac z rejestru jakie sa litery czytnikow, tak samo jak nie potrafi zwrocic katalogu roboczego [to dlatego te '..' ]] poza tym sprawdz czy nie urzadzi cie Bink Video - film z dolaczonym od razu playerem - zadnych problemow z codecami (bo mozna dolozyc) czy autorunem |
niestety tvtool.exe jest programem sterującym wyświetlaniem obrazu a nie playerem
|
domyslilem sie tego jak przypomnialem sobie ze pisales cos o innym playerze (pisze to z Opery ktora tak sobie wyswietla to forum (np. nie ma podgladu poprzednich wiadomosci...)
sprawdz Bink'a |
Niestety nie da się uruchamiać programów z innych dysków, więc zamieść TV Tool na płycie razem z filmem i stamtąd uruchamiaj.
|
dac to sie da - odpalasz bat (przerobiony na .com) w ktorym jest sciezka, np: c:
ero ero.exe problem jest kiedy ten problem ma sie uruchomic z parametrem zaleznym od konfiguracji komputera - normalnie sa odwolania typu rejestr [takie dosc inteligente makro] ale autorun ich nie obsluguje ZiP, prosze nie pisz 'na pewno sie nie da' lub 'na 100%' jesli nie masz pewnosci - obniza to twoja wiarygodnosc kiedy chwile pozniej ktos obala twoja teorie... nic za to nie stoi na przeszkodzie abys wyglaszal swoie opinie - zreszta czesto trafne :) |
chyba jeszcza raz muszę przyblizyć mój problem:
umieszcam w autorun.inf [autorun] open=C:\Program Files\TVTool 5.5\tvtool.exe /tv taki zapis działa bez problemu - TESTOWAŁEM ale problem polega na tym, ze chciałbym uruchomić jednocześnie jescze drugi program, który jest na płycie a nazywa się dajmy na to autorun.exe jakiego wpisu mam dokonać dodatkowo w autorun.inf żeby zadziałało??? |
rozumiem ze chcesz je uruchomic NA RAZ - bo jeden po drugim to bedzie dzialac albo opisany bat (testowalem) lub wiecej linii open w autorun.inf (domyslam sie) [uruchomic nastepny bez zamykania poprzedniego]
ja nie umiem - nie drazylem tematu autorun - zreszta po co ci taka myslaca plyta - wiekszosc ludzi (przynajmniej w moim srodowiskku) ma powylaczane autorun wiec im i tak to sie nie przyda |
to jak w takim razie wyedytować tego bata???
|
linia w bat
to cos mniej wiecej tak c: ero ero.exe c:\dup\dup1.exe [dup1 uruchomi sie PO zakonczeniu nero - nie wczesniej] mozna tez uzyc innych metod cd. - zwraca katalog roboczy (czyli miejsce uruchomienia programu) cd.. - zejscie jeden poziom nizej *-*- c:\tv\tv.exe /tv c:\dvx\dvx.exe -.\film.avi [jezeli player przyjmuje komendy z lini polecen i jesli sa one poprzedane -, mozna to sprawdzic wpisujac help dvx.exe, lub czytaajc readme] kiedys napisalbym cos takiego od reki (jesli to mozliwe) teraz zaczynam rozumiec co to znaczy brak wprawy - gubie sie w domyslach jedno jest pewne - jesli program tv.exe nie ma mozliwosci 'rezydentnych' (jak sterownik) moze byc ciezko bardzo ciezko i to do tego pod winda... uh... zastanow sie jak bardzo tego chcesz - bo jesli bardzo to napisz loader w C - kilkaset linii kodu, przyklady powinienes znalesc na sieci |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:15. |