Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   procesor celeron300mhz zmiana na p2 400mhz (https://forum.cdrinfo.pl/f5/procesor-celeron300mhz-zmiana-p2-400mhz-52804/)

Ormianin 31.05.2005 08:16

Cytat:

Napisany przez szukajek
no dziekuje bo mnie toroche zmylia koncowka posta i wywnioskowalme ze teoretycznie bedzie dzialac:)
tak wiec nowe pytanie
celerton to nie jest p2 tak?
oplaca sie wymieniac celertona 310 na p2 333 ?
czy bardziej wzrosie wydajnosc i predkosc?

i dodatkowo moze mi powiecie jak duzy dysk twardy moze dzialac na takiej plycie

jesli nie zrozumiales mojej wypowiedzi, oznacza ze jestes laik

sprobuje odpowiedziec najprosciej: tego procesora (PII 400) nie zalozysz do swojej plyty glownej...

jesli chcesz wymienic swojego celerona na PII 333 - to jest to syzyfowa praca, bo jakiejs specjalnej wydajnosci nie odczujesz,

wymiana nowego dysku twardego laczy sie z kupnem kontrolera... poniewaz twoja plyta glowna nowego nie obsluzy

poprawi prace napewno dolozenie pamieci, jednak musi to byc specjalna dwustronna pamiec sdram, przypuszczam ze pracujaca na 66 MHz - czyli pamiec uzywana

ostatecznie ten komputer to zabytek, ale jesli tobie wystarcza do pracy, to takie drobne wymiany nie maja sensu :)

Mirek-1977 30.05.2005 23:55

Twoja płyta bazuje na Intel 440 EX/LX który obsługuje FSB 66/75/83
nie ma możliwości uzyskania FSB 100 MHz
a więc jest małe prawdopodobieństwo że PII 400 ruszy
a jeśli nawet to w najlepszym przypadku uzyskasz 4x83 czyli 332 MHz

a jeśli o wymianę celerona 300 na PII 333 chodzi to wymień go jeśli tego PII w prezencie dostaniesz
bo jeśli ktoś proponuje Ci zakup takiego procka to parsknij mu śmiechem w twarz

Bródka 30.05.2005 23:04

Celeron to okrojona wersja Pentiuma, znaczacej szybkosci to ty nie bedziesz mial ale zawsze jakas bedzie, ja osobiscie do takiego kompa bym nic nie dodawal bo to mija sie z celem, co do dysku owszem choc to tez zalerzy od BIOSU, ale wydajnosc dysku na takiej plycie glownej bedzie mala i przypuszcam ze to bedzie maks na 80 zylkowiej tasmie IDE 66,6mb/s jersli twpja plyta obsluguje taki transfer, ale mysle ze powinna

szukajek 30.05.2005 18:42

no dziekuje bo mnie toroche zmylia koncowka posta i wywnioskowalme ze teoretycznie bedzie dzialac:)
tak wiec nowe pytanie
celerton to nie jest p2 tak?
oplaca sie wymieniac celertona 310 na p2 333 ?
czy bardziej wzrosie wydajnosc i predkosc?

i dodatkowo moze mi powiecie jak duzy dysk twardy moze dzialac na takiej plycie

ro29 30.05.2005 18:24

Cytat:

Napisany przez szukajek
yyy? aaa ee?... znaczy to ale... e? no
to bedzie dzialal czy nie:)

Witam !
Jeśli jest tak, jak napisał w poprzedniej wypowiedzi kolega, to odpowiedź jest oczywista - nie będzie działać.
Jeśli możesz, to daj link do OPISU twojej płyty w Internecie (jeśli takie coś istnieje) - ja niestety nie mam czasu szukać, a na podanej przez Ciebie stronie nie za bardzo mogę się zorientować.
I jaki masz chipset płyty głównej i wersję BIOS'u ?
Aczkolwiek, jeśli mam być szczery, to jeśli płyta nie obsługuje tego procka (sprawdź w instrukcji, jakie procki obsługuje i czy może pracować z magistalą 100 MHz ) - ale z tego co napisał wspomniany już kolega - to nie może, więc wątpię, aby tu coś dało się zrobić - chyba, że może wymieniając BIOS

Pozdrawiam
ro29

szukajek 30.05.2005 16:48

yyy? aaa ee?... znaczy to ale... e? no
to bedzie dzialal czy nie:)

Ormianin 30.05.2005 15:09

z cipsetu plty glownej wynika ze ona moze pracowac tylko na magistralii 66-75 MHz, wiec jesli chcesz zamontowac wymieniony procesor musisz zmiec plyte glowna... ta plyta obsluguje procesory PII do 333 MHz

ja bym tego twojego celerona puscil na magistrali 100 MHz to da ci wartosc 450 MHz - warunek to musi byc celeron A z cache 128 kb i musisz miec pamieci SDRAM rowniez pracujace na 100 MHz

jesli nie mozesz podkrecic "balerona", teoretycznie nabycie nowego procesora (wymieniony PII 400 MHz) da ci poczucie komfortu,

szukajek 30.05.2005 14:52

procesor celeron300mhz zmiana na p2 400mhz

witam :)
mam dosyc stary komputer (1998) niemodyfikowany
z procesorem intel celeron 310MHz jest on na plycie glownej (ktorej dokladny opis podaje na koncu:))
i chcialbym wymienic ten procek na...
Pentium II 400 Mhz, 512kB cache, FSB 100MHz, slot 1, 2.0V

pytanie czy.. plyta przyjmnie taki procesor czy bedzie on dzialal i co najwazniejsze czy niepoprzepala czegos
a teraz:> ...
Właściwości płyty głównej
ID płyty głównej 07/03/1998-ITE8671-2A69JV3FC-00
Nazwa płyty głównej PCPartner EXB831D/EXB841D/EXB854S/LXB834D/LXB843D/LXB855S / Aristo AM-627EX/LX

Właściwości magistrali FSB
Typ magistrali Intel GTL+
Szerokość magistrali 64-bitowy(a)
Rzeczywista częstotliwość taktowania 69 MHz
Efektywna częstotliwość taktowania 69 MHz
Przepustowość 551 MB/sek

Właściwości magistrali pamięci
Typ magistrali SDR SDRAM
Szerokość magistrali 64-bitowy(a)
Rzeczywista częstotliwość taktowania 69 MHz
Efektywna częstotliwość taktowania 69 MHz
Przepustowość 551 MB/sek

Producent płyty głównej
Nazwa firmy PC Partner Limited
Informacje o produkcie http://www.pcpartner.com/products/motherboards.htm
Uaktualnienie BIOS'u http://www.pcpartner.com/support/bios.htm

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:32.