![]() |
Zdjęcia-jpg-tylko do odczytu
Witam,
sytuacja wygląda następująco: płytka ze zdjęciami --przegrywam to na dysk-odpalam panit shop- robię resize -chcę zapisać, niestety jest to niemożliwe (error). Okazuje się, że zdjęcia mają przypisany atrybut "tylko do odczytu". Nie da się więc tego po prostu zmienić, zostało to zrobione jakimś specjalnym programem, który ten atrybut przypisał i zabezpieczył. Czy można to jako***156;ś w prosty sposób ***156;ściągnąć ? Albo może ktoś zna chociaż soft, który w ten sposób zabezpiecza pliki ? z góry dzięki wszystkim, którzy znajdą czas, żeby tu coś wystukać :) ps.dla zainteresowanych(i administratorów) nie są to zdjęcia z National Geographic, które mógłbym przerobić, wysłać na konkurs "foto 2005" jako własne i zgarnąć główna nagrodę -np. mercedesa s600 ;) Są to zdjęcia z imprezy, które mają wielu autorów (bo pstrykał akurat ten, kto jeszcze stał na nogach) - a aparat jest kumpla, który niestety mi nie odpisuje jak to zmienić, zapewne w obawie, że dorobię mu brodę :) |
to może daj jakieś zdjęcie i zobaczymy - tak szybciej ktoś ci pomoże
|
Kiedy zrzucasz dane z zewnętrznych nośników danych na HDD czy jakoś tak, automatycznie dostają one atrybut "tylko do odczytu".
Klikasz prawym przyciskiem na folderze ze zdjęciami i odznacz kwadracik przy polu "tylko do odczytu" :D PS Chyba że chodzi o coś innego... ale nie słyszałem o zabezpieczaniu zdjęć :) |
pierwsza sprawa, może banalna, ale może komuś się przydać - kopia na dysk i działanie na tym.
drugą sprawę opisał kolega @kodziu - zmiana atrybutu. mówimy o XP no nie??? :P |
@ed, kolega pisze, że działa na dysku, a z jego słów wnioskuję, że atrybutu nie może zmienić.
@feral, daj nam tu jakieś zdjęcie, to pokombinujemy. Jeśli nie zmieścisz na imageshacku, to wrzuć na www.youshareit.com albo na www.rapidshare.de Popatrzymy, pokombinujemy. :D |
dziwne mi sie to wydaje... moze jakis blad painta albo gdzies ma zaznaczone zeby nie ruszac np zdjec z exifem bo to prowadzi do utraty danych...
w kazdym razie zamiast save zobacz save as... (albo save a copy jesli masz taka opcje) skoro tylko resaiz/crop/autolevels itp to wystarczy irfanview - bezplatne i malutkie, wiec szybkie... sprawdz :) edit: jeszcze - jesli zdjecie jest duze lub uszkodzone to moze tez byc blad exploratora - probuje w tle zrobic indexowanie/poglad/miniaturke zdjecia i dlatego program zew. nie ma do niego dostepu w trybie zapisu z tej sytuacji ratuje doraznie zapisywanie jako kopii, a bardziej trwale restart exploratora/wylaczenie miniatur/reinstal sysa w ostatecznosci |
Cytat:
coś padnięte w systemie, innej opcji nie widzę. |
jak widze kolega sie nie odezwal
|
Wrzuciłem jedno zdjęcie na : http://www.megaupload.com/?d=07ANZQ8F
niestety rozmiar jest duży -ok. 5,44 MB (było to robione 8 -megapixelowym aparatem -minolta A2) 1.Kumpel twierdzi, że zabezpieczył to specjalnym programem, którym można w ten sposób zabezpieczyć każdy plik, nie tylko jpg. 2.Kumpel jest fotografem, a nie specem od zabezpieczeń, więc użył jakiegoś popularnego softu, tylko jakiego...?? 3. Plik zmienia folder do którego go przeniesiemy na "tylko-do-odczytu". Standardowe metody zmiany atrybutu nie działają !!! Zdjęcie jak widac jest za ciemne, między innymi dlatego chiałem je przepuścić przez paint shop'a. Dzięki za zainteresowanie, niestety wczoraj nie mogłem napisać (sesja). |
niestety to co udało mi się ściągnąć jest uszkodzone, ale zrobić z tym plikiem można wszystko.
http://s8.yousendit.com/d.aspx?id=0Y...01MCS9G22470LJ |
Dzięki ed hunter i wszystkim pozostałym.
Sprawa prawie wyjaśniona. Niestety okazało się, ze zostałem zrobiony w balona :zawstydz: Całe życie się uczymy. Jak zobaczylem, że możesz edytować to już wiedziałem, że coś u mnie nie gra. Zainstalowałem photoshopa i poszło, mogę edytować i zapisać. Czyli toś nie tegens z paint shopem, inne zdjęcia mogę w nim spokojnie edytować, tylko te z imprezki nie. Albo jak wspominaliście gdzieś jest włączona ta opcja, że zdjęcia z exifem nie edytuje. Jedna rzecz mi nie pasuje i to ona mnie zmyliła (no i kumpel, który to wykorzystał) : folder ze zdjęciami ma atrybut "tylko do odczytu" -zmieniam to, daje zastosuj do wszytskich podfolderów i plików. Potem jak sprawdzam jeszcze raz to znów jest ten atrybut przypisany. Jeszcze raz dzięki za sprawdzenie i pomoc. pozdrawiam, |
@ed może twoje łącze zawiodło ja mam całość i troche rozjaśniłem ;)
http://img283.echo.cx/img283/7396/pict0184a5ct.th.jpg ale zdjęcie nie jest orginalne bo nie mam danych w DimageViewer, a też ma A2 i org. oprogramowanie - czyli zdjęcia są już po przeróbce :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:43. |