![]() |
Co z firmware TU11 ?
Mam Toshibe SD-r5372 firmware TU11 data 04-04-05 i prubowalme zmienić na TU55 ale nie idzie. Może data mu niepasuje.
|
Chyba TU 31. Podaj więcej szczegółów. Jak to nie idzie?
|
Nie TU 11 jak bym mial TU 31 to może nie bylo tak żle, poprostu przycisk Start w programie jest nie aktywny a program pisze coś Not ....... no że uaktualni.
Pisze z innego miejsca więc jeśli to warzne to się przygotuje rzut z ekranu. Nagrywa w nero 6.6.0.13 i nie nagrywa DVD+R a DVD-R nagrywa verbatim X8, mediastoreX4, slabo esprranzax8, platinumx8 |
Ściągnij bios z tego linka:
http://sdd.toshiba.com/main.aspx?Pat...00659c000024b4 To jest strona Toshiby, albo stąd: http://www.cdrinfo.pl/software/bios.php?id=5076163416 To jest link ze cdrinfo. To jest firmware TU 55 i ja do swojej Toshiby wgrałem go bez problemu. O TU 11 nie słyszałem. Ja moją Toshibę kupiłem w grudniu 2004 roku i miała bios fabryczny TU 31, potem był TU 53 i TU 55. O innych nie słyszałem. Przy flashowaniu pamiętaj o tym, żeby nagrwarka była podpięta sama na taśmie, bo inaczej może być big problem. Może najpierw spróbuj wgrać TU 53, a potem TU 55. Co do nośników. Jak chcesz, żeby Ci wszystkie DVD się odtwarzały w każdej stacjonarce używaj przede wszystkim TDK i Verbatima, ewentualnie Platinum i Traxdata i nagrywaj x 4. W przypadku płyt dostosowanych do prędkości x 16, zwłaszcza TDK i Verbatim możesz nagrywać szybciej bez straty jakości. Odradzam Esperanza i Mediastore. Niszczysz naped i odtwarzacz, na którym odtwarzasz płyty. Różnica w cenie niewielka, a zapewniam, że Espy i Media po pół roku będą nie do odczytania. Pozdr. P.S. Podeślij ten zrzut ekranu z Nero Info Tool i komunikatem flashera. Zobaczymy, co z tym biosem. |
Dzieki za odpowiedź ale tymi biosami prubowalem flashować TU53 i TU55 ale wlaśnie one niechcą uaktualnić. Jutro przyniose Nero Info Tool. DVD-RW nagrywa TDKX4, i GIGAMASTERx2. może ten bios to jakaś nioficjalna wersja?
|
Spróbuj się skontaktować z pracownikiem firmy "Alstor" - link poniżej.
Zadzwoń i poproś o rozmowę z gościem, który zajmuje się napędami optycznymi - wewnętrzny chyba 121. To naprawdę równy facio. Pomógł mi, jak miałem problem z moją Toshibą. Pozdr. http://www.alstor.com.pl/ P. S. Podeślij te zrzuty z NIT |
Ilość załączników: 1
Poniżej NIT ale zastanawiam się czy uaktualnić ten firmware na TU55 poza zwiększonymi prendkościami jakie korzyści są z niego? Nagrywalem na Dysanie
DVD+RW więc na plusach nagrywa ino nie na TDK i Platinum. Zastanawiam się czy gość z ALSTORA nie będzie mnie wypytywal o szczególy bo Toshibe kupilem w Acrisie. Jutro zalącze pare wyników z Kprobe mierzonych na Litku apropo czy Toshibe można mierzyć jakimś programem tego typu? |
No to się wyjaśniło. Masz po prostu nowszą wersję napedu SD-R5372 - V, a nie B i dlatego nie możesz wgrać biosu TU 55, bo jest on przeznaczony dla innego modelu.
Twój model zawiera te wszystkie usprawnienia, które daje TU 55 to jest zapis DVD + RW x 8 i - RW x 6, dodatkowo umożliwia odczyt i zapis DVD-DL. Wersja B jeszcze tego nie posiada, nadzieja w nowym biosie. Ponizej masz link do strony Toshiby z info o tym napędzie. Nie znam angielskiego, ale z tego co zdołałem odczytać to chyba nie ma nowych biosów oprócz TU 11 do niego. Toshiba nie obsługuje funkcji mierzenia błędów PI i PO, więc musisz to sprawdzić na innym napędzie. Jak nie chcesz kłopotów z tym napędem to nagrywaj tak, jak pisałem wcześniej na Verbach, TDK i Platinum. Najlepiej x 4 (co do Platinum tylko x 4), a będzie to chodzić na każdej wybrednej stacjonarce. Jak dalej bedziesz miał problemmy z zapisem markowych płyt to sprawdź jesze ASPI, DMA, taśmę od napędu (jak masz na niej podpięte coś oprócz palnika odłącz na próbę) i jak to nie pomoże to serwis. Jak zapodasz screeny z KProbe to wszystko się wyjaśni. Tylko pamiętaj nastaw odczyt x 4. Pozdr. http://www.toshiba-europe.com/storag...model=SDR5372V |
To mnie zaskoczyleś kupilem SD-R5372V jako SD-R5372B i literk nie miala dla mnie znaczenia a tu popatrz i dlatego to cale zamieszanie zrobilem nieświadomie.Zalanczam dwa pomiary na LITEON XJ-HD165H ciekawi mnie jak wyszly by na TOSHIBIE a ustawienia prendkości ignorowal więc jak bylo x2 i tak czytal na maxa a ECC 8/1 albo 8/8. Jeszcze sprubuje na innych plytach to dam znak.A u ciebie jak morze gdzieś zobacze na forum? jak nie ma to zlącz coś.
|
Ilość załączników: 4
Teraz są bo mialem za duże.
|
Wyniki generalnie niezłe, chociaż Dysan nieco zawiódł, ale np. syfiaste Mediastore nieźle się nagrało.
Weż jednak pod uwagę to, że test robiłeś na DVD-ROM, a nie nagrywarce, a z moich doświadczeń wiem, że wyniki nie są wtedy zbyt obiektywne. Ja np. na TDK nagranym na mojej Toshibie, testowanej na combo LiteOna SOHC 5232 miałem 1600 błędów PI, a pomimo to płyta odtwarzała się w kilku stacjonarkach bez trudu. Innym razem zrobiłem test Memorexa nagranego x 4. Na combo wyszło kilkaset błedów PI (około 600), na nagrywarce około 30. Na DVD-ROM, albo combo wynik jest ok. 10 razy wyższy niż na palniku. Poniżej masz linka do obszernej dyskusji o Toshibie. Wrzuciłem też tam kilka screenów z testami PI/PO. Zresztą sam zobaczysz. http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...668#post468668 P.S. A tutaj link do strony z instrukcją KProbe. Może tam znajdziesz odpowiedź na problem z nastawieniem szybkości odczytu. http://www.cdrlab.pl/forum/showthread.php?t=325 Pozdr. |
Nagralem Platyne -R x8 PI miala w jednym miejscu 800 do 1000 a PO też wysoko ( LITEON XJ-HD165H) a na stacjonarnym (KODA) idzie git. Generalnie z tym to nie ma problemu. Martwi mnie ta wybredność niśników przynajmniej mojej TOSHIBY EMTECA +Rx4 ( 3 zl u ździercy)nie nagral za to COPYME Rx8@X12 (1,5zl u ździercy) bez problemu z wynikiem lepszym niż Platyny. Generalnie nie lubi +R mam jeszcze Samsunga +R i -R x4 i SONY -RWx2 ciekawie co wyjdzie jutro zlącze wyniki. A Memorexa -Rx4 wyniki są git PI<50, PO<3 i niewiem czy czekać na nowy firmware czy serwis w Acrisie. Pozatym jest wszysko git kopiuje szybciej (porysowane CD też) i ciszej niż LITEON plyty DVD i nie muli sprzęta jak coś jest nie tak.Dzięki za pomoc jak by coś to też pomogę.
pozdro |
Nagrywaj x 4, a powinna nagrać dobrze każdy nośnik.
Emtec to nie najlepszy wybór. Najlepiej trzymaj sie TDK, Verbatimów i Platinum, z tym, że Platyne najlepiej nagrywać x 4. TDK i Verby możesz szybciej. Pozdr. |
Ilość załączników: 4
Zalonczam pare pomiarów.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:26. |