![]() |
Chemia Pomocy !!!!!!!!!!!
Mam Wielką proźbę niech ktos mi zrobi te dwa zadania bo nie kapuje kompletnie o co w nich chodzi z gory dzieki !!!
1) W reakcji 3g chromu z kwasem otrzymano 1,29 dm3(szesciennych) wodoru (warunki normalne). Obliczyć wartościowość chromu w utworzonej soli. :blee: 2) Siarczan (VI) chromu (III)reaguje w środowisku zasadowym z nadtlenkiem wodoru, przy czym produktami reakcji są: chromian (VI) potasu i woda. Dwuchromian (VI) potasu reaguje w srodowisku kwasnym z nadtlenkiem wodoru, przy czym produktami są: sól chromu (III), gazowy tlen i woda. Ułożyć jonowe i cząsteczkowe równania reakcji. Wskazać w każdej z nich utleniacz i reduktor |
Cytat:
|
no wiesz niby masz racje ale to jest zadanie gatowiec na jutrzejsza klasowe a z chemi jestem zagrozony nie wiem jak te zadania zrobic i bedzie jutro ból. a przez internet to troche ciezko tlumaczyc ;p
|
Cytat:
Ja ci teraz proponuje nie pisac ******* i glupich tematow, tylko wsiasc na rower i jechac do jakiegos kolegi, lub kolezanki dobrej z chemii i niech ci to wytlumaczy. ;) Moze akurat nie dostaniesz 5 z tej kartkowki, tylko 3, ale to bedzie wyuczona 3 ;p BTW Mi sie jakos to zadanie wydaje jakby niekompletne... :| |
Cytat:
ad.2 tego nie wiem |
Zadanie 1.
1.29 dm3 wodoru = 1.29/22.41 = 0.05756 mola wodoru 3 gramy chromu = 3/51.996 = 0.05770 mola chromu. Jak widać ilość moli wodoru i chromu jest identyczna, więc jeden mol chromu wypiera mol wodoru z kwasu Cr + 2H+ = Cr2+ + H2 - sól chromu jest dwuwartościowa Zadanie 2 Reakcja 1: Cr2(SO4)3 + 10 KOH + 3 H2O2 -> 2 K2CrO4 + 8 H2O + 3 K2SO4 2 Cr3+ + 10 OH(-) + 3 H2O2 -> 2 CrO4 (2-) + 8 H2O utleniaczem jest nadtlenek wodoru, reduktorem siarczan (VI) chromu (III) Reakcja 2: K2Cr2O7 + 3 H2O2 + 4 H2SO4 -> 3 O2 + Cr2(SO4)3 + K2SO4 + 7 H2O Cr2O7 (2-) + 3 H2O2 + 8 H+ -> 3 O2 + 2 Cr3+ + 7 H2O Reduktorem jest nadtlenek wodoru, utleniaczem dwuchromian (VI) potasu |
no dzieki ale juz za pozno bo klasowe mialem na pierwszej lekcji :(
zrobilem 1,4 to drugie zrobilem jak Ty para ale to pierwsze zle mam :( |
moze ktos mi wytlumaczyc jak zrobic takie zadanie oblicz procentowa zawartosc wegla w kwasie mrowkowym
|
Strzelam - 20%
|
Cytat:
|
Ty po :kawa: to słaby z tych procentów jesteś...
|
Dam 26% :-P.
|
Dajcie coś mocniejszego. Za dużo sikania
PS Do którego miejsca po przecinku? |
26,1% tak jak powiedział Smartek :P
|
26,087% troszkę dokładniej
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:46. |