Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   NIS 2004 i kłopot z otoczeniem sieciowym (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nis-2004-klopot-otoczeniem-sieciowym-53002/)

Patrix 04.06.2005 23:39

NIS 2004 i kłopot z otoczeniem sieciowym

Mam tego badziewnego NIS'a 2004 8 )
kapnąłem się niedawno, że za jego sprawą nie widze innych kompów po LAN'ie
w necie wyczytałem, że do LAN'u potrzebne są porty (chyba) 137/138/139 tcp i udp
tylko gdzie te pierdoły wpisać bo jak wpisałem (nawet nie wiem czy tam gdzie trzeba :D) to i tak nie działa.
Gdy wyłącze NIS'a LAN powraca...

Co jest przyczyną ??

Lamowa sprawa no ale zdarza sie... :fiu:

nimal 05.06.2005 00:36

hehe, od kiedy NIS dziala (a wlasciwie po co?) pod MDK? :D bo ponoc na tym dzialasz :D
to OT ;)

a w temacie - na pweno to przez NIS? moze ktoras usluga windy nie dziala a powinna, moze cos ot tak sie kopnelo
pod winxp czesto mam problemy z widocznoscia kompow w sieci firmowej (pod 2k nie bylo ich), pomaga podanie ich numerow ip - w ten sposob mozesz je znalesc
a jak znajdziesz to je zmapuj

wiem ze nie podalem rozwiazania, ale ciezko powiedziec na odleglosc gdzie lezy probem, a to co pisalem musi dzialac ;) zmapowane dyski juz nie znikna ;)

robert_d 05.06.2005 02:02

Nis faktycznie blokuje porty windowsów, masz dwa wyjścia odblokować te porty, wiem że nie wiesz jak, ale jest drugie wyjście, twoja sieć to zapewne sieć lokalna i lepiej (jeśli to sieć pewna) jest odblokować ją, a robisz to tak:
odpalasz nis klikasz zapora osobista, po prawej na dole masz konfiguruj, zakładka sieć, na dole zaufana, dodaj, przy użyciu adresu sieciowego, i tam wpisujesz adres sieci i maskę.
Podejrzewam że nie będziesz wiedział co tam wpisać więc, uruchom wiersz poleceń i wpisz ipconfig
jeśli otrzymasz odpowiedź o jednym interfejsie sieciowym np.:
10.0.0.5
255.255.0.0
to to drugie to maska a to pierwsze to adres komputera, adres sieci uzyskujesz z adresu komputera wykorzystując maskę, tam gdzie jest 255 zostawiasz to co było, a tam gdzie 0 wstawiasz 0, więc w tym przypadku adres sieci to 10.0.0.0, jeśli sieci jest więcej to lepiej zapytaj się kogoś która jest lokalna, lub metodą prób i błędów.
Odblokowanie portów jest moim zdaniem mniej bezpiecznie (ale to zależy od konfiguracji sieci) bo umożliwia komunikację na tych portach z dowolnego miejsca, ale jeśli chcesz to:
nis, zapora osobista, konfiguruj, zakładka zaawansowane, ogólne, dodaj i dalej kreator powinien poprowadzić cię za rączkę, tylko czytaj co tam jest napisane.
edit: Ale człowiek z "mądrym pingwinem" nie wie jak coś tak prostego zrobić, wygląda to jakbyś użytkowników wpuszczał w maliny, chyba że Ty tylko pingwina, wtedy wstawka o ip i netmasce jest niepotrzebna, ale może się przyda innym. Ten dodatek to w związku z tym, że najpierw czytam treść, a później i to nie zawsze czytam kto.

Patrix 05.06.2005 11:42

Cytat:

Napisany przez nimal
hehe, od kiedy NIS dziala (a wlasciwie po co?) pod MDK? :D bo ponoc na tym dzialasz :D
to OT ;)

Ponoć źle słyszałeś/czytałeś to nie jest tajemnica, że siedze na dwóch systemach, troche wiecej na windzie.
Nie doczytałeś ostataniej sondy dotyczącej systemów operacyjnych :)
W MDK, używam GuardDog'a i nie ma problemów :P

PS

Tak jestem pewnien, że to NIS.

Cytat:

Napisany przez robert_d
Nis faktycznie blokuje porty windowsów, masz dwa wyjścia odblokować te porty, wiem że nie wiesz jak, ale jest drugie wyjście, twoja sieć to zapewne sieć lokalna i lepiej (jeśli to sieć pewna) jest odblokować ją, a robisz to tak:
odpalasz nis klikasz zapora osobista, po prawej na dole masz konfiguruj, zakładka sieć, na dole zaufana, dodaj, przy użyciu adresu sieciowego, i tam wpisujesz adres sieci i maskę.
Podejrzewam że nie będziesz wiedział co tam wpisać więc, uruchom wiersz poleceń i wpisz ipconfig
jeśli otrzymasz odpowiedź o jednym interfejsie sieciowym np.:
10.0.0.5
255.255.0.0
to to drugie to maska a to pierwsze to adres komputera, adres sieci uzyskujesz z adresu komputera wykorzystując maskę, tam gdzie jest 255 zostawiasz to co było, a tam gdzie 0 wstawiasz 0, więc w tym przypadku adres sieci to 10.0.0.0, jeśli sieci jest więcej to lepiej zapytaj się kogoś która jest lokalna, lub metodą prób i błędów.
Odblokowanie portów jest moim zdaniem mniej bezpiecznie (ale to zależy od konfiguracji sieci) bo umożliwia komunikację na tych portach z dowolnego miejsca, ale jeśli chcesz to:
nis, zapora osobista, konfiguruj, zakładka zaawansowane, ogólne, dodaj i dalej kreator powinien poprowadzić cię za rączkę, tylko czytaj co tam jest napisane.
edit: Ale człowiek z "mądrym pingwinem" nie wie jak coś tak prostego zrobić, wygląda to jakbyś użytkowników wpuszczał w maliny, chyba że Ty tylko pingwina, wtedy wstawka o ip i netmasce jest niepotrzebna, ale może się przyda innym. Ten dodatek to w związku z tym, że najpierw czytam treść, a później i to nie zawsze czytam kto.

Dzięki za wyjaśnienie - aż taka lama nie jestem 5 lat w LANie siedze i znam "podstawy", o których piszesz (a nawet więcej, bo moja sieć jest na DHCP, nie trzeba wszystkiego ręcznie walić) - poprostu niebardzo znam ten program, a jak czegoś sie nie zna to sie pyta.

Co do tego Twojego "Edit" to sądze, że to jest czepianie sie :)
Bo do każdego można sie przyczyczepić.
Zobaczymy jak coś bedzie proste dla mnie a Trudne dla Ciebie wtedy ja Ci pomoge :P

Oczywiście pokombinuje z tym NIS'em.

Pozdrawiam.

robert_d 05.06.2005 12:17

Cytat:

Napisany przez Patrix
Co do tego Twojego "Edit" to sądze, że to jest czepianie sie :)
Bo do każdego można sie przyczyczepić.
Zobaczymy jak coś bedzie proste dla mnie a Trudne dla Ciebie wtedy ja Ci pomoge :P

Oczywiście pokombinuje z tym NIS'em.

Pozdrawiam.

To nie było czepianie się tylko najpierw napisałem a później zobaczyłem komu odpowiadam i trochę głupio mi się zrobiło że próbuje wyjaśnić Ci takie proste rzeczy, poza tym była 2 w nocy a ja po paru :piwko2: i tak jakoś dziwnie wyszło to sprostowanie :\

Patrix 05.06.2005 18:46

Cytat:

Napisany przez robert_d
To nie było czepianie się tylko najpierw napisałem a później zobaczyłem komu odpowiadam i trochę głupio mi się zrobiło że próbuje wyjaśnić Ci takie proste rzeczy, poza tym była 2 w nocy a ja po paru :piwko2: i tak jakoś dziwnie wyszło to sprostowanie :\

nic sie nie stało,
dzieki za pomoc;
wystarczyło: zapora osobista/konfiguruj/sieć/zaufana/kreator
gotowe :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:52.