![]() |
Mam Lite-On 1653 i nie trzyma transferu! Dlaczego? zatrzymuje sie na 3000kb/s
Więc tak kopiowalem już dużo płyt i od niedawna mam ten problem.Mam jeszcze drugą wypalarke ale tylko CD i ona nie ma problemu z kopiowaniem osiąga nawet 5000kb/s. Jeżeli chodzio o wypalarke DVD to nie dość, że nie trzyma transferu na płytach DVD to jeszcze to samo jest na CD. Mam bios CS09.Pamiętam , że zanim miałem ten problem osiągałem ponad 10000 kb/s transfer oczywiście przy zgrywaniu na dysk.już nawet odinstalowywałem ją i nic to nie dało.Mam windowsa XP i dobry w miare komputer. Co mam zrobic? Odać do gwarancji? Nie chce z siebie pajaca zrobić.Byłbym wdzięczny za podpowiedzi. :| :wsciekly:
|
Sprawdź DMA :taktak:
|
Cytat:
kanał 0 port drukarki ECP ok kanał 2 standardowy kontroler stacji dystkietek ok kanał 4 kontroler DMA ok i nadal nic nie wiem zauważyłem ze nie ma tu wypisanych CD-Rom-ów jak włączyć DMA ?? w XP ?? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
To zmień to PIO na DMA :taktak: |
Cytat:
|
A podaj dokładny konfig IDE :czytaj:
Jakie urządzenia na jakich kanałach? Master/Slave Jaka płyta główna? :idea: |
Cytat:
wypalarka cd na master wypalarka dvd slave ale wszystko dzialalo jak powinno do niedawna nie wiem co sie moglo stac.Nic nie grzebalem :/ |
zrob tak
dvd-rw na master cd-rw na slave wywal kontrolery ide w panelu sterowania restart kompa niech wingroza zainstaluje to jeszcze raz i powinno byc juz dobrze jak nie to zmien wtedy ide na DMA i powinno sie dac i powinno smigac |
Cytat:
:mruga: |
:) Wszystko działa!! Zrobiłem jak pisałeś, dziękuje wam za udzieloną pomoc!!Pozdrawiam ;)
|
kolejny radosny uzytkownik na forum
widac niektorzy korzystaja z rad i doswiadczen innych :spoko: masz repute jeszcze na pocieche |
Właśnie! :D
|
A tak z ciekawości to co mogło być powodem pojawienia się tego problemu? Gdybym nie skorzystał z tego forum to miałem tylko jeden pomysł na pozbycie się tego problemu mianowicie: "FORMAT" co okazałoby się tylko stratą czasu!! :):):) Jeszcze raz dzięki ;)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:12. |