![]() |
pomóżcie - LG GCE-8160B - problem z wykryciem
Od paru tygodni mam ta nagryware - wszystko bylo w porzadku ale od paru dni zaczelo sie kwasic. Wczoraj skwasilo sie totalnie. Komp wykrywa mi nagryware jako cos zupelnie innego - raz jako zwykly CD rom raz jao Removable Media Device. W windzie i programach do nagrywania wykrywa mi ja jako ciag cyferek i krzakow, zreszta za kazdym wlaczeniem innych. Oczywiscie nie musze wspominac, ze ani nie czyta ani tym bardziej nie nagrywa. Wczesniej przy wlaczeniu komp twierdzil, ze nagrywara jest "imcompatible" - ale czytala plyty - nie probowalam nagrywac, bo nie mialam czego.
Probowalam odlaczac ja i przylaczac, odlaczylam CDROMa, odinstalowalam ostatnio zainstalowane progsy - wszystko na nic :-((( Jezeli ktos moglby mi pomoc bede bardzo wdzieczna. |
hmm wiecej informacji tzn. system operacyjny jak masz podlaczona.
Mam tesama spaware i dziala spox |
Windows 98
podlaczona mam jako Secondary Master Generalnie wydaje mi sie, ze raczej problem lezy poza nagrywara - ale cholera wie.... |
Wiesz co zrob usun z panelu sterowania/system cd oraz nagryware jesli tam jest. Odinstaluj all progzy zwiazane z rw restartnij kompa zainstaluj progzy od nowa.
i powiedz czy pomoglo |
dzieki - ale niestety nie pomoglo - zmienily sie tylko krzaki, ktore wykrywa system twierdzac, ze to standardowy CDROM :-(
|
Sprawdz tasme IDE!- u mnie byl podobny problem ....
pozdr |
Sprawdz tasme IDE!- u mnie byl podobny problem ....
pozdr |
poza tym co koledzy ci radzili - sprawdź jak tam z wirusikami. Jesli w porzadku- to ja bym odlaczyl nagrywarke,Wywalil z menadzera urzadzen, zrobil autodedekcje dyskow ( z poziomu biosa), zrobil reset systemu, a potem spokojnie ja przypial z powrotem
( rzaczywiscie na innej tasmie). Po autodedekcji powinna sie pojawic jako twoj naped. Jesli to nie pomoze- to ponowna instalacja systemu, ale wczesniej wez nagrywarke pod pache ( sorry - do torebki) i lec na inny komputer i zobacz jak to wyglada. Jesli tak samo- to serwis |
Dla mnie wygląda to na skopany system. Miałem podobną sytuację i tylko świeży system pomógł. To czy nagrywarka padła możesz sprawdzić w DOSie (po wgraniu sterownika *.sys i mscdex.exe) i czy odpowiednio wykrywa ją BIOS (wyświetla przy starcie przy włączonej autodetekcji napędów).
A tak przy okazji, jeżeli używasz Win98 to zaraz po nowej instalacji i własnych stałych ustawieniach systemu zrób sobie kopię katalogu Windows. Potem gdy się coś sypie tylko w trybie DOSa zamieniasz nazwy katalogów i bez instalacji masz czysty sytem. A programy dalej są w katalogu Program Files (niektóere trzeba ponownie instalować ala to nie to co instalacja i ustawianie systemu). Mam gotowy batch do robienia kopii. Mogę posłać mailem. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:28. |