Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Czy znacie stronkę lub sklep w którym można kupić nadajnik FM (https://forum.cdrinfo.pl/f5/czy-znacie-stronke-lub-sklep-ktorym-mozna-kupic-nadajnik-fm-53117/)

Wawelski 15.06.2005 11:10

Cytat:

Napisany przez Eliasz
Troche odświeże temat.
Mam pytanie odnośnie mocy nadajników radiowych. Znalazłem schemat budowy małego nadajnika FM o mocy wyjściowej 2 W. Jaki będzie teoretyczny zasięg tego nadajnika? Jest na to jakiś wzór dotyczący mocy nadajnika i zasięgu wysyłanych fal??

Sporo zależy od anteny - dla przykładu CB ma moc do 4W i zasięg do kilkudziesięciu kilometrów, WiFi ma max 250mw (i to już niezgodne z przepisami) a przy odpowiednich antenach też sięga kilkadziesiąt kilometrów.

joujoujou 15.06.2005 02:27

Cytat:

Napisany przez Eliasz
[...] Jaki będzie teoretyczny zasięg tego nadajnika? Jest na to jakiś wzór dotyczący mocy nadajnika i zasięgu wysyłanych fal??

Na pewno więcej niż kilka - kilkanaście metrów. :taktak:

Porównaj np. do mocy i zasięgu telefonów komórkowych, wprawdzie częstotliwość inna ale daje jako takie pojęcie o rzędzie wielkości. :idea:

Eliasz 14.06.2005 22:54

Cytat:

Napisany przez Patrix
yyyeee hehe z pokoju do pokoju ?? :D może do sąsiada z 12' :D
taki OT bo serio to nie wiem :D

Mimo wszystko dzięki za odpowiedź ^_^^_^^_^
pzdr.

Patrix 14.06.2005 22:17

Cytat:

Napisany przez Eliasz
Znalazłem schemat budowy małego nadajnika FM o mocy wyjściowej 2 W. Jaki będzie teoretyczny zasięg tego nadajnika?

yyyeee hehe z pokoju do pokoju ?? :D może do sąsiada z 12' :D
taki OT bo serio to nie wiem :D

Eliasz 14.06.2005 21:27

Troche odświeże temat.
Mam pytanie odnośnie mocy nadajników radiowych. Znalazłem schemat budowy małego nadajnika FM o mocy wyjściowej 2 W. Jaki będzie teoretyczny zasięg tego nadajnika? Jest na to jakiś wzór dotyczący mocy nadajnika i zasięgu wysyłanych fal??

joujoujou 09.06.2005 22:26

Megafoniczny? :P

olpiter 09.06.2005 22:09

Cytat:

Napisany przez bOObi
Ale jaki to ma być nadajnik? RADIOFONICZNY, STEREOFONICZNY... zdecyduj sie chłopak!

Polifoniczny? :D

bOObi 09.06.2005 21:44

Ale jaki to ma być nadajnik? RADIOFONICZNY, STEREOFONICZNY... zdecyduj sie chłopak!

Patrix 08.06.2005 22:57

Cytat:

Napisany przez retrox
Ludzie ja nie chcę wiedzieć czy moga obczaić gdzie sie taki nadajnik tylko chce wiedzieć gdzie mogę kupić profesjonalny nadajnik z homologacją i atestami a wy teraz zaczynacie o namierzaniu piratów.

Przepraszam już nie bede nic tu pisać :D
A kto mówi, żes pirat ?? tego ja nie wiem nic na Ciebie nie pisze :D

retrox 08.06.2005 22:29

Ludzie ja nie chcę wiedzieć czy moga obczaić gdzie sie taki nadajnik tylko chce wiedzieć gdzie mogę kupić profesjonalny nadajnik z homologacją i atestami a wy teraz zaczynacie o namierzaniu piratów. Chcę znać jakieś sklepy w Polsce bo KRRiTV wysyła do czech po tanie i dobre nadajniki. No bez jaj nadajnik 20 wat kosztuje + - 1200zł 50 wat odpowiednio więcej ale czy można kupić coś takiego w polsce???

joujoujou 08.06.2005 22:24

Cytat:

Napisany przez Patrix
to moga obczaić gdzie sie taki nadajnik znajduje ??

Bez problemu, szybko i sprawnie. :D

Patrix 08.06.2005 22:21

Cytat:

Napisany przez REi
A wiesz ze na nadajnik takiej mocy trzeba miec zezwolenie?

to moga obczaić gdzie sie taki nadajnik znajduje ??

retrox 08.06.2005 19:33

Witam na allegro od miesięcy nic nie ma jedyne co znalazłem to:
http://www.swistak.pl/aukcje/1081616.html
a gostek chce 500zł minimum. Zresztą nie róbmy siary radio ma mieć zasięg do 10 km więc te 20 wat powinno starczyć nim wyżej tym droższa koncesja i utrzymanie.
To powyżej raczej nie ma homologacji :) dlatego chcę coś sklepowego

bOObi 08.06.2005 18:35

Hmmm... Zalezy jaki sprzet chcesz kupic, ale nie radze kupowac w sklepach bo drogo strasznie jets. poszukaj na allegto tam znajdziesz :) A o co Ci chodzi, nadajnik na fonie czy telegrafie?

retrox 08.06.2005 16:34

wiem ,że trzeba mieć zezwolenie. Gdybym chciał nadawać piracko to bym się nie przejmował. A to ma być radio z koncesją.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:43.