Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   LiteOn 1653 + nienajnowszy komputer =problem (https://forum.cdrinfo.pl/f15/liteon-1653-nienajnowszy-komputer-problem-53139/)

pajak 08.06.2005 22:14

LiteOn 1653 + nienajnowszy komputer =problem

Witam moj problem polega na tym ze moge nagrywac płyty dvd tylko przy wyłaczonym DMA nagrywarki wtedy czas nagrywania wydłuza sie do ok 50 min jesli włacze DMA to proces nagrywania konczy sie na ok25-26% nastepuje wtedy albo zwiecha albo restrart :'( i konczy sie to zwaleniem płyty.
Co ciekawe zgrywac na dysk płyte mozna z właczonym DMA ale z predkościa nie przekraczająca 11000kb/s- przy wyzszej takie same objawy jak wyzej
A teraz dane dotyczace kompa
Nagrywarka Liteon1653 ver biosu Cs0P
płyta głowna ESC KV7Ma
procesor duron 800 mzh
pamiec384 sdram
system win 98
wiem ze komp jest juz troche wiekowy ale spełnia minimalne wymagania, zastanawiajace jest to ze odczytac potrafi ( do tych 11000kb/s) natomiast wypalic z predkoscia 4x (5500kb/s) juz rady nie daje. Poza tym próbowałem wielu nosników od Verbatimów i tdk prze platinium a na esperanzach skonczywszy.
Z góry dzieki za pomoc i prosze nie piszcie ze mam kupic nowego kompa bo w tej chwili nie stac mnie na niego

Popielaty 08.06.2005 22:19

Czy nagrywarka jest oddzielnie czy razem na jednej taśmie z Hdd z którego nagrywasz ? Czy sterowniki takie jak ASPI masz zainstalowane ? Czy sterowniki do płyty głównej masz zainstalowane ? I tak dalej .... bo jeśli to wszystko zrobiłeś poprawnie to pomyślimy dalej :)

Bródka 08.06.2005 22:27

Mam podobna konfiguracje kompa tylko 256ramu i nagrywam z predkoscia 16x bez problemu, kiedys mi skakal bufor ale ustawilem wiekszy w nero i dziala bez problemu, mam windowsa XP SP2 no i oczywiscie wszystkie sterowniki do plyty glownej, DMA, aspi zainstalowane i wlaczone, a jakie masz parametry techniczne dysku twardego ?

pajak 08.06.2005 22:41

nagrywarka na osobnej tasmie jako master sterowniki aspi 471a2 informacja ze działaja poprawnie dysk 40 gb tylko nie wim gdzie znalesc jego parametry

Bródka 08.06.2005 22:43

lepiej aby dysk pracowal z predkoscia 7200rpm, pisze to na gornej czesci jego obudowy

Boger 08.06.2005 23:23

Cytat:

Napisany przez Bródka
lepiej aby dysk pracowal z predkoscia 7200rpm, pisze to na gornej czesci jego obudowy

W tym przypadku nie ma to wiekszego znaczenia, poniewaz problemem jest wieszajacy/resetujacy sie komputer, a nie skoki bufora.

Czy przeinstalowywales winde? Bo jesli od dluzszego czasu nie "czysciles" systemu to moga sie dziac jakies chocki-klocki :\
Tym bardziej na tak "leciwym";) sprzecie :)

A jeszcze takie pytanko... jaki masz zasilacz? :>
Moze to wlasnie on stwarza problem???

Rozumiem ze sprawdzales juz nagryware w innym kompie i jest sprawna... :>

pajak 08.06.2005 23:37

tak winde nadładałem 2 dni tem nagrywarka sprawna testowana jutro rozkrece kompa i zobacze jaki jest tam zasilacz. Wyczytałem na jakism dziwnym forum ze ponoc wszystkie 1653 naja problemy ze starszymi kompami i win98 w weekend bede miał pozyczona 1673 moze cos w tym jest
pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:44.