Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Za duży obraz na TV z DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/za-duzy-obraz-tv-dvd-53146/)

wlochu_m 09.06.2005 08:24

Za duży obraz na TV z DVD

Jak w temacie DVD Ronin P9C0 wyświetla za duży obraz, obcina sporo obrazu, zdarza się że i napisy. Da się z tym coś zrobić czy to już urok tego sprzętu ?

icemac 09.06.2005 08:39

jak za duzy ??

moze masz wlaczonego "zooma"
ja tesh mam ronina tylko 908 i nie mam takich problemow
czasami napisy sa za "dlugie" ale to kwestia czcionki jakiej uzyje podczas authoringu :tak!:

wlochu_m 09.06.2005 09:25

za duży obraz ronin P9C0

Niestety to nie kwestia zooma, po authoringu na kompie wszystko jest ok, po prostu odtwarzacz daj za duży obraz, może na innym TV spróbować?

icemac 09.06.2005 10:09

mozna

a nie probowales jeszcze ??

tak na wszystkich filmach, czy tylko niektorych ??

wlochu_m 09.06.2005 10:16

za duży obraz ronin P9C0

W każdym przypadku jest tak samo tj. czy cce, tmpgenc, czy dvd-lab pro czy tmpgencdvdauthor zawsze obraz jest za duży(nie wiem jak vcd czy svcd bo robie tylko dvd), jak puszczam z magnetowidu obraz jest ok. czyli raczej telewizor w porządku. Przy okazji przejadę się do rodziców i u nich puszczę, może Ronin się gryzie z moim TV? (29c Thomsop).

wardz 10.06.2005 20:00

Cytat:

Napisany przez wlochu_m
W każdym przypadku jest tak samo tj. czy cce, tmpgenc, czy dvd-lab pro czy tmpgencdvdauthor zawsze obraz jest za duży(nie wiem jak vcd czy svcd bo robie tylko dvd), jak puszczam z magnetowidu obraz jest ok. czyli raczej telewizor w porządku. Przy okazji przejadę się do rodziców i u nich puszczę, może Ronin się gryzie z moim TV? (29c Thomsop).

Problem dotyczy również płyt tłoczonych?

Reetou 10.06.2005 21:20

Każdy odbiornik TV ma overscaning. Jeden ma mniejszy, drugi większy - ale każdy ma. Stąd też w programach do authoringu pojawia się pojęcie safe margins. To co musi znaleźć się na ekranie TV (jak np. napisy), powinno mieścić się węwnątrz tych marginesów.

wlochu_m 14.06.2005 14:51

za duży obraz na TV

dzisiaj sprawdzę jak jest na oryginalnych płytach, a może po prostu do materiału dodawać marginesy z każdej strony? tylko chyba głupio przerabiać materiał pod jeden odtwarzacz, już sam nie wiem, na razie ograniczę szerokość napisów.

Mirek-1977 14.06.2005 20:07

tak to już jest z formatem NTSC
a pewnie te filmy Ci ucina po bokach
mam to samo w BELLWOODzie
jeśli przerabiam filmy 23.976 z DivX/XviD na DVD zachowując 16/9 to właśnie tak się dzieje
na kompie OK a na stacjonarnym obcięte boki i film wyświetlany na całym ekranie
ale jeśli ustawię 4/3 i Add Borders (używam The Film Machine + CCE) to wszystko jest OK

wlochu_m 15.06.2005 07:30

za duży obraz na TV

u mnie to nie ma znaczenia czy NTSC czy PAL, zawsze jest za duży, wczoraj sprawdziłem na oryginałach i kurde to samo, zrobiłem stopklatkę i patrząc zoomem wyszło, że obcina ze 20-30 pixeli z każdej strony.
A może z innej beczki: może da się rozbebeszyć DVD i w środku jest jakaś regulacja wielkości obrazu ? od czego to zależy ?(wielkości sygnału ?)

Dżii 15.06.2005 07:40

To nie wina DVD tylko TV. Spróbuj podpiąć pod inny TV i sprawdź.

icemac 15.06.2005 08:20

@wlochu_m

odtwarzacz dvd to chyba troche bardziej "zaawansowane" technicznie urzadzenie niz jakis "stary telewizor lub monitor" w ktorym mozna bylo pokrecic p-rkiem i obraz byl taki jak sie chcialo :taktak:

tam za obraz odpowiadaja dekodery a nie potencjometry

zobacz jak pisze przedmowca na innym TV, jak bedzie zle to oddaj na gwarancje AB dawalo 2 latka na Roniny

fonon 15.06.2005 18:01

Cytat:

Napisany przez icemac
@wlochu_m
tam za obraz odpowiadaja dekodery a nie potencjometry

Walnąłeś jak gołąb na parapet.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:08.