![]() |
Jaki odtwarzacz mp3?
Witam. Mam duży problem. Chcę sobie kupić odtwarzacz mp3. Prawdopodobnie kupię Cretive Zen Touch 20GB. Moim zdanie to super odtwarzacz. Znalazłem tylko jeden minus - brak wymiennego akumulatora ale i tak trzyma długo bo ok 24h :] Prosze o wasze opinie i sugestie co do tego playera. Może zaproponujecie mi jakiś inny odtwarzacz ;)
|
Tylko dwaj producenci się liczą - iRiver i iAudio (no, dla zboczeńców jeszcz jest iPod ;)).
Wady ZenTouch 1. Produkt Krealtury 2. Koszmarny wygląd 3. Nie jest widziany jako dysk zewnętrzny przez system (wymaga instalcji dedykowanego softu) 4. Nie można robić podkatalogów z muzyką 5. Brak obsługi ogg 6. Mało "bajerów" w porównaniu do konkurencji. |
Jak zawsze, kazdy bedzie chwalil to co ma.
Sam mam creative, i bardzo polecam ich 4,5,6 gigowe playerki. ALE, 20giga raczej nie moge polecic. Kolega ma tego 20g Creative Touch, jest dosyc ciezki, strasznie kanciasty i duzy. Playery Creative lubia tez co jakis czas bez zadnego powodu i prawie zawsze w jak najbardziej nieodpowiednim momencie, przerabiac cala liste MP3 na twardzielu. Wyglada to tak; wlaczasz Playera i widzisz napis "Checking (czy) creating MP3 list" czy jakos tak. W moim 4gigowym trwa to moze 30 sekund, u niego 20gigowym jakies 3-4 minuty. Dzieje sie to zupelnie przypadkowo, raczej zawsze sie wlaczy i jest na ostatnio granej piosence, no ale czasami wchodzi w ten tryb sprawdzania MP3 i sobie siedzisz czekajac na muzyke. No i jest troche ciezki, kanciasty i duzy. Raczej nie widzialbym siebie z takim pudelkiem w kieszeni. Z 20g mogo polecic jedynie iPoda, nie jestem ich fanem, ale kolezanka ma i sobie go bardzo chwali, przy tym jest lekki i dosyc maly, i najnowsze maja lepsze baterie wiec powinno by OK. |
Kup PSP i Karte pamieci 2GB!! nie tylko MP3 ale i filmy i GRY!!!!
PS. Ten post jest dowcipem przepelnionym ironia nie nalezy traktowac go powaznie chociaz PSP to ja polecam :> |
nie zakladaj nowych tematow ...
poszukaj na forum juz bylo |
zawsze mnie zastanawialo, jaki procent takich tematow na forach zakladaja ludzie oplacani przez producentow/dystrybutorow takich zabawek w celu wybadania rynku/reklamy
to taka mala luzna uwaga a spowodowana jest ona faktem, ze takie cuda pojawiaja sie na forach komputerowych falami ale to pewnie ja przewrazliwiony jestem, prawda? |
Moim zdaniem troche jesteś. Ja poprostu chce sobie jakiegoś "grajka" kupić. A troche lipnie jest wydać kilka ładnych stówek na jakiś bubel :/
|
Każdy chwali co ma ... ja też pochwalę Mpio Hd300 choć go troszenkę w teście zjechali;)
A w linkach po prawej masz odnośniki do innych odtwarzaczy. I od razu wystarczą linki a nie dysputa o tym,że temat był czy też nie. Co komu szkodzi coś poradzić? Udanego zakupu. http://www.benchmark.pl/artykuly/rec...pio_HD300.html |
Ja nie mam ani iRivera ani iAudio - ale ostatnio wgryzam się w temat, bo chcę też kupić taki wynalazek.
Produkty obydwu firm biją iPoda o klasę (a iPod z kolei bije wszystkie proponowane tu playerki przynajmniej o 2 klasy). Najwyższe modele iRivera odtwarzają divxy i mają wyjście TV. A już w średnich pojawia się kontroler USB umożliwiający np. zgrywanie fotek z aparatu cyfrowego bez pośrednictwa kompa. Oczywiście mowa cały czas o playerka z HDD o pojemności przynajmniej 20GB. |
Nie wiem czemu Ipod jest taki rewelacyjny. Nigdy nie brałem go pod uwagę. Do divxów wolałbym już Mantę niż oglądać filmy na 5 calowym ekraniku Iriver'a. Wyjście TV - miały już najstarsze discmany NAPA.Za to kontroler USB - i zgrywanie fotek - o tu się zgodzę,że przydatne .
Wg mnie czy to Creative czy Mpio czy też Irivery lub Ipody mogą sobie tylko pierdzieć bez porządnych słuchawek. Sennheisery dołączane do Iriverów to tylko pierdziawki i to nie ważne czy 350tki czy wyższy model - one po prostu nie grają dobrze - no chyba,że komuś to wystarcza. Ja ze swojej strony polecam Sony MDR-EX71SL. No ,że chyba ktoś ma kasę na Shure E3c - temu to zazdroszczę - cesarz wśród słuchawek do sprzętu przenośnego. |
Dorian masz racje. Nawet najlepszy player bez dobrych słuchawek będzie słabo grał. Już wiem że Zen'a nie kupuje. Ma zbyt dużo minusów :( Co do iPoda to nie był bym tak przekonany że jest tak rewelacyjny. Ostatnio na cdrinfo.pl pojawił się ciekawy news co do iPodów (http://www.ipodlinux.org/). Twój Mpio Hd300 wydaje się pożądnym playerem. W systemie wykrywa go jako HDD, to duży plus. Zen i iRivier nie są widzialne jako dyski zewnętrzne, przynajmniej irivier mojego znajomego :/ a wyjście TV i kolorowy wyświetlacz nie są mi potrzebne ;)
|
Cytat:
Co do kolorowego wyświetlacza - nie wyobrażam sobie przeglądania fotek na innym ;) Wyjście TV - jak już odtwarza divx, to też niezbędne (ale to mają tylko najwyższe modele - a ja raczej na takiego się nie zdecyduję). Co do słuchawek - Sennheisery dołączane do iRivera są bardzo przyzwoite (trudno znaleźć sprzęt przenośny z dołączonymi lepszymi słuchawkami). Ale słuchawki trzeba czymś napędzać - a iR ma wzmacniacz 20mW, a to znacznie więcej, niż większość konkurentów. |
iFP-190TC a system w2k3. Nie wiem na 100% czy go było widać jako HDD, dzisiaj wieczorem to sprawdze. Teraz mam mentlik w głowie i nie wiem co mam kupić :( ale zdecyduje się na Mpio Hd300. Wawelski a Ty co byś kupował??
|
Rozważ swoją decyzję dobrze. Ja jestem zadowolony z Mpio lecz ma też kilka minusów. Wspomniana w teście czułość touch pad'a może rzeczywiście irytować i trzeba się do tego przyzwyczaić, następnym minusem jest to,że od czasu powstania player'a jest tylko jeden firmware i nie wychodzi żaden nowy. Nie wiem co się dzieje z ich stronką ,ale tak jest. Na początku obsługa może być nieco zagmatwana ,ale naprawdę godzinka i już wszystko umiesz. Jakość dźwięku rewelacyjna nawet na "pierdziawkach" co dają z player'em (choć i tak je wymieniłem ). Także reasumując jako właściciel Mpio od ponad 2 mies - bardzo dobry player tylko potrafi przez początkowy czas zapoznawania się z nim wprowadzić mentlik i nieco wkurzyć. Jednak jak już się nauczysz obsługi powinieneś być zadowolony.
Plusy: -Widoczny jako dysk wymienny - fajnie się przegrywa pliki w Total Commanderze -Bardzo dobra jakość dźwięku ( ale tak ma większość więc;) ) -Wspaniały dyktafon - nagrywa czysto z odległości 2, 3 pokoi -Radio naprawdę jest niezłe - nie mieszkam w dużym mieście,ale ściąga mi wszystkie stacje, które nadają w okolicy. - ogólna jakość wykonania - aluminium daje pewność jednak - mnogość ustawień EQ Minusy - obsługa touchpad'a i niemożność regulacji jego czułości - czasem gdy za szybko naciskasz klawisze - umie się zawiesić na kilkanaście sekund - brak nowego firmware choć soft dołączony do player'a daje taką możliwość - kłopotliwa obsługa na początku ( skomplikowanie menu) - brak porządnej instrukcji dołączanej do odtwarzacza ( na szczęście w internecie są stosowne pdf'y z instrukcjami na kilkadziesiąt stron ). Ja po prostu kierowałem się testami w sieci, ceną i pojemnością - a także tym,że widać go jako dysk . Sprawa obsługi była drugorzędna - bo i tak trzeba się jej nauczyć. Żywotność baterii oceniam na ok. 6 - 7 godz ciągłego grania. Tyle ode mnie....na zimno i bez zbędnego chwalenia. Zalety i wady szczerze:) Także decyzję pozostawiam Tobie. Ja jestem zadowolony lecz nie twierdzę,że Mpio jest idealny bo niestety nie jest. |
@Matefusz
iFP to zupełnie inna bajka - nimi nawet się nie interesowałem i nie wiem jak to jest. U mnie proces decyzyjny jeszcze trochę potrwa (podobnie jak zbieranie kasy). AFAIK iRiver ma problemy z wieloma aparatami - więc przed zakupem przetestuję, czy działa z moim aparatem. Byłem w zasadzie zdecydowany na H-340, ale poczytałem pochlebne opinie o iAudio i znowu zacząłem się zastanawiać (bardzo dobre opinie i rewelacyjny wygląd - tylko nie ma gdzie tego posłuchać i pobawić się). @Dorian Czy Mpio umożliwia nagrywanie z radia? Co z wyświetlaniem tekstów (np. słów piosenek)? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:27. |