Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Book type a jakosc palenia? (https://forum.cdrinfo.pl/f15/book-type-jakosc-palenia-53193/)

to-ja 10.06.2005 15:25

Book type a jakosc palenia?

Czy zmiana booktype ma jakikolwiek wplyw na jakosc wypalania plyt?

Nagralem DVD+R w Nero (najnowszym) i pojawilo mi sie info w okienku, ze book type zostal automatycznie zmieniony na DVD-ROM (w ustawieniach Nero nic nie zmienialem co do BT).

Plytka z danymi, wiec nie bedzie odtwarzana w stacjonarnych napedach etc.
Nagrywara - 4163B.

Czyli: zmienic opcje w Nero, zeby nie ruszal BT i zostawial DVD+R czy zostawic tak jak jest (automat. zmienia na DVD-ROM).

ps czy po zmianie BT na DVD-ROM wzrosnie predkosc odczytu plytki w 4163B do poziomu odczytu plytki tloczonej czyli 16x (teraz jest 10x)? W sumie teraz naped powinien chyba widziec plytke jako DVD-ROM czyli tloczona - jak to jest?

to-ja 10.06.2005 18:24

aha ;) - napiszcie jak wy macie to ustawione dla data DVD+R - czy zostawiliscie jak jest fabrycznie (zmiana BT na -ROM) czy przestawiliscie, zeby zostawalo +R?

slawekj 10.06.2005 19:09

A ja tak podpowiem. :>
Prośba o zrobienie samemu testu odczytu (transferu) w Nero CD-DVD Speed.
Test będzie odpowiedzią i doświadczenie ciut większe. :spoko:

:)

to-ja 10.06.2005 19:27

ok, zaraz zrobie tescik i sie przekonam :)

A co z jakoscia? W sumie to mnie (naj)bardziej interesuje - a tu juz sam nic nie zrobie z ta nagrywara. A jak Ty masz ustawione z BT dla +R (data)?

slawekj 10.06.2005 19:34

Wypalenie dodatkowego bitu nie wpływa na jakość zapisu.
Bitsetting u mnie jest włączony na stałe.

to-ja 11.06.2005 21:05

no i zrobilem test (wczesniej nie mialem czasu) - tzn. test odczytu (transferu) w Nero CD-DVD Speed. Wynik? Niestety wciaz max to 10x z groszami a plyta zostala rozpoznana (na dole) jako DVD+R (czemu nie jako DVD-ROM?).

slawekj 11.06.2005 21:22

To maleńkie "oszustwo" jest dla odtwarzaczy i czytników DVD. :spoko:
Płytka jest nadal DVD+R a nie DVD-ROM i nagrywarka rozpoznaje prawidłowo.

bbart 11.06.2005 23:10

Niektóre odtwarzacze DVD (szczególnie te starsze) mają problemy z odtwarzaniem płyt DVD Video nagranych jako DVD+R. Po zmianie Book Type na DVD-ROM odczyt płyt będzie możliwy praktycznie na wszystkim. Do tej pory trzeba było używać zewnętrznego oprogramowania do zmiany BT na DVD-ROM więc dla wygody użytkowników programiści wyposażyli NERO w funkcję automatycznej zmiany BT. Pal filmy z DVD-ROM a problem kompatybilności płyt z odtwarzaczami przestanie prawie wogóle istnieć :)

janulek 12.06.2005 00:07

moje doświadczenia z BT są negatywne. Mam na myśli oczywiście strumień DVD a nie Dvix, bo to to i tak nagrywa się jako dane na byle czym. Z moich eksperymentów wynika że dla strumienia DVD odtwarzanego na stacjonarnych DVD ( przede wszystkim tych starszych) najbardziej odpowiednie są DVDminusR firmy Sony. Bo niestety płyta płycie nie równa.

bart_3d 12.06.2005 00:18

Odczyt w nagrywarce nie zmieni się, ponieważ nagrywarka potrafi odczytać z jakim dyskiem ma na prawdę do czynienia.
Jeżeli byś jednak do odczytu używał DVD-ROMu, uzyskał byś wzrost prędkości odczytu.
Jednak w dużej mierze zależy to od jakości płyty.
Ja nagrywałem Verbatimy z BT na pionku 108 i prawie wszystkie czytały się z 16x na pionku 116. Natomiast czytnik asusa niektóre czytał 16x a niektóre jak DVD+R.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:44.