![]() |
Duze dyski twarde i ich stabilność ?!?
Witam,
rozgladam sie za dyskiem twardym, mianowicie ze Seagate 300gig SATA, i ciekawi mnie czy tak duze dyski sa bezpieczne. Slyszalem tu i tam jak to czym wieksze dyski tym bardziej sie lubia psuc. Czy lepiej, a raczej czy bezpieczniej, jest miec dwa mniejsze niz jeden tak duzy? Dzieki. |
Cytat:
padnie dysk - wymieniasz na nowy ... zero utraty danych |
mam jesli mozna powiedzec duzy dysk <200 GB caviara> od ponad roku smiga bez zadnych problemow !
|
barracuda 200GB SATA - komp włączony 24h, nie ma najmniejszych problemów
|
@AleX69
Jak z 3 dysków zrobić RAID5? |
Cytat:
Dla mnie odpowiedź na takie pytanie jest oczywista - na pewno bezpiecznej mieć dwa mniejsze niż jeden duży ;) A w kwestii ogólnej problemów z dużymi dyskami to się nie wypowiadam - bo nie mam doświadczeń, ani wiedzy w tej materii ! Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
3 dyski + kontroler raid5 :D |
Cytat:
Chyba żajuzji nie poniał... 8 ) |
nie ma reguły.
wszystko zależy od szczęścia. równie dobrze może ci paść nowiutka 40-tka jak i 300-tka. 3 miechy temu padł mi dysk - caviar 160 gb (a z nim 140 gb gier :buu: ) teraz mam w zamian barracudę i chodzi jak narazie bez problemu. tak jak pozostałe 2 (80 i 160 sata). dlatego mój następny dysk też będzie ze stajni seagate. |
duze (gabaretowo) dyski twarde dzialaja bez zarzutu [bawilem sie z jednym: pojemnosc bodajze 8gb wielkosc napedu cdrom] 8)
duze (pojemnosciowo) powinny tez dobrze dzialac, dla wiekszej pewnosci tak jak mowil juz tu ktos 4 dyski i maciez jakas raid0, 1, 0+1 czy jak to tam sie pisze ;) |
Cytat:
ja robie sprzetowo z poziomu kontrolera ... ale to nie znaczy ze mozna zrobic systemowo ... RAID5 zwany inczej >Stripe Set with Parity< do zrobienia wymaga minimum 3 dyskow ... A - dysk1 B - dysk2 C - dysk3 P - kontrolka parzystosci Kod PHP:
pojemność macierzy obliczyc mozna ze wzoru ... pojemnosc dysku * (ilosc dyskow -1) w razie awarii jednego dysku wymieniamy na "zdrowy" macierz zostaje odbudowana ... voila istnieje tez latwe zwiekszenie objetosci naszej macierzy wymieniamy jeden dysk na raz na wiekszy odbudowywujac przy kazdym macierz ... voila wiecej informacji ... Porównanie tanich i pewnych kontrolerów RAID 5 Typy macierzy RAID |
I jak wynika z opisu na tomshardware.pl nie oplacalne. Nawet dla duzych firm.
Nie rzebym sie czepial, ale osobiscie wole miec 3 dyski 120 GB, niz jeden 300 i wcale nie sa w jakikolwiek sposb zraidowane, mimo, ze kontrolery RAID mam w kompie az dwa (2). I jak mam wybor, to wole mirror niz strip, mam pewnosc ze nic nie strace, a awaria dwoch dyskow jednoczesnie, jest naprawde znikoma (szybciej sie chyba wygra na loterii) |
Aluzju paniał.
Tylko nie rozumiem, jak można polecać kupowanie kontrolera za 1000+ PLN do domciu (+ koszt dysków oczywiście)? RAID 0+1 to max co ma sens w domciu. Softwarowy RAID5 to nieporozumienie ze względu na wydajność. Do tego wydajność zapisu dosyć niska. |
Cytat:
Cytat:
a raid5 mozna juz sobie robic na plycie z nforce4 ... |
Cytat:
Z avatara - osiol. Wiec w dalszym ciagu - nic nie rozumiem. I to by bylo, na te chwile. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:18. |