![]() |
Wzory....
Mam probel związany ze szkołą a knkretnie z chemią wychodzi mi 3 na koniec i zeby dostac 4 musze zaliczyc to z czego nie napisałem duzego testu a mianowicie wzory strukturalne i sumaryczne ma ktoś do tego jakies objasnienie albo potrafiłby to jakoś wytłumaczyć?
Chodzi o to od czego zależy ilośc kresek we wzorze sumarycznym bo ja tego za cholere zrozumiec nie mogę... Bardzo bym was wszsytkich prosił o jakąkolwiek pomoc PS A szanownych modów prosze o nie kasowanie tego tematu i nie zbanowanie mnie |
nie sumarycznym tylko strukturalnym.
zależy od ilości wiązań cząsteczkowych. |
2 gim ? czy trzecia ? ;)
nalepsza stronka o chemii - szukajcie a znajdziecie :) |
konic 1 gim jeśłi chodzi o scisłość
@ed hunter a te wiązania cztczkowe to co to jest tak dla jasnosci? |
eee, te kreseczki to nic innego jak wartosciowosci :)
trza sie nauczyc na pamiec.. pozdro ;) |
do postu ed hunter'a
a ilośc wiazan czasteczkowych zalezy od numeru grupy w ukladzie okresowym 1 - 1 2 - 2 3 - 3 4 - 4 5 - 5 6 - 6 7 - 7 8 - 8 9 - 9 10 - 10 ? 11 - 1 12 - 2 13 - 3 14 - 4 15 - 5 16 - 6 17 - 7 18 - 8 --EDIT-- Niektóre pierwiastki mają kilka wartościowości, to niestety trzeba "wykuć" Miałem z tego sprawdzian w piątek, 5 :) |
Nie ma bata, trzeba się wyuczyć ;) Ale w 1 gim są dosyć proste te wzory... W 3 np. są troszke "większe" a w liceum to nawet nie myślę, co mnie czeka... :D
|
Cytat:
P.S. tak dla ścisłości to nie ma już pojęcia "wartościowość" :P teraz wymyślili jakieś stopnie utlenienia :blee: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:44. |