![]() |
Scenarist - 2 pytania
Używam ver 2.7 z powodzeniem, wspaniały program, ale niedziała mi funkcja (jakże przydatna) "Undo". Skopana wersja ???
Pytanie 2: Jeżeli mam gotowy cały projekt, sładający się z 4 odcinów filmów, to czy można jakoś użyć tego gotowego projektu, aby zmontować następne 4 odcinki ? Pozdrawiam...... |
1. Ogólnie chyba coś z wersją, chociaż dla osobliwych rzeczy może nie działać...
2. Tak można - w helpie wstukaj Using Place Holders... Pozdrawiam! |
Dołączę jeszcze jedno pytanie, no dobra dwa.
Muszę zrobić coś czego jeszcze nie robiłem, mianowicie dołączyć kilka plików video, ale w różnej rozdzielczości. Wydawałoby się, że powinno się użyć: "Track streams setting", ale coś mi to nie działa. Za każdym razem ustawia się na 4:3, a ja chciałbym 16:9. Chyba, że to nie tutaj się ustawia. Albo mam jakąś skopaną wersję. Nie działa u mnie Undo (pisałem wcześniej), być może Track Stream Settings. Wersja 2.7.0.241. Skoro już piszę to jeszcze drugie pytanie. Przypomnijcie proszę, która wersja działa stabilnie oprócz 2.7 ? Pozdrawiam serdecznie........... |
Zaczne od końca...
2.7 tylko działa stabilnie. Mozesz spróbować 3.0, ale u mnie nie było okienek do dodawania Pre/Post Commands co czyniło tą wersje bezużyteczną w moim przypadku (i pewnie w Twoim też tak bedzie, gdyż jak pamiętam korzystasz z tej części Scenarista). W każdym bądź razie nie zaszkodzi spróbować. Całkowicie odpuśc wersje 3.01... Mała dygresja jest taka, że korzystając z wersji wiadomo jakich, mozemy napotkac każdorazowo wiadomo lub nie wiadomo jakie problemy.... Next: Kazda taka scieżka musi być w osobnym VTS i w obrębie jednego VTS nie mozna mieszać aspect ratio. Powinieneś miec komunikat o błedzie w oknie info. Jezeli nie ma komunikatu o błędzie i projekt komponujesz wg powyzszej zasady to coś jest nie tak ze Scenaristem. Ode mnie: Jeszcze jedne rzecz nie działa prawidłowo na pewno w tej wersji - mianowicie dla każdego menu można dopiąc język co powinno skutkować kilkoma root menu ale w innym języku. To jest ciekawy bajer, gdyż znakomicie ułatwia manewrowanie w filmie, gdzie menu jest w kilku wersjach językowych (lub można "oszukać" nawigacje robiąc na skróty niektóre rzeczy). Jakkolwiek Scenarist przyjmuje parametryzację tak jak trzeba to kompiluje już zupełnie niepoprawnie. To tez jest zdaje się wina wersji 2.7... Pozdrawiam! |
Dzięki.
Oczywiście mam osobne VTS'y dla każdego strumienia. Tylko nie wiem w którym miejscu można ustawić sposób wyświetlania danego strumienia na ekranie. Oczywiście mogę sobie ręcznie poprawić pliki ifo, ale nie o to przecież chodzi. Jak założyłem w Wizardzie, że projekt będzie 4:3, tak wszędzie mam 4:3. Dużo się jeszcze uczę, ale z projektu na projekt jest coraz lepiej. A może w nagłówku strumienia video jest zapisana informacja o Aspect ratio ? Ale to w sumie bez znaczenia, bo mnie interesuje ustawienie sposobu wyświetlania w efekcie końcowym. Przy VTS nie zauważyłem nigdzie opcji do ustawienia 4:3, lub 16:9 lub...............i.t.d. Spróbuję tak: kilka strumieni video w osobnych VTS. Dwa z nich to 4:3, a reszta 16:9. Przy zgraniu materiału otrzymuję wszędzie 4:3. Chwila zabawy z IfoEdit i jest jak trzeba, ale Scenarist to nie program po którym muszę ręcznie coś poprawiać. Zatem tłumaczę sobie to brakiem wiedzy. Pozdrawiam. P.s. Jestem w trakcie pracy nad ty problemem, szukam sam rozwiązania, a od czasu do czasu zerkam na pocztę czy już zdążyłeś przeczytać i podpowiedzieć :) |
Acha. Sprawdziłem nagłówki tych strumieni. Wszystkie mają Aspect Ratio 4:3.
Dlatego tak je widzę w Track Edytorze. Nie minej na 100 % niektóre będą wyswietlane jako 16:9. Więc kwestia sprowadza sie li tylko do ustawienia wyświetlania poszczególnych VTS. Myslę, że rozwiązanie jest proste, ale ja go nie widzę. :( |
Jeszcze raz. Czuje przez skórę, że trzeba zrobić poprawkę "Aspect Ratio" w nagłówku i będzie dobrze. Nie wiem jeszcze jak to zrobić. Ale się dowiem.
Pozdrawiam... |
A widzisz...
Jeżeli w naglówki MPEG2 masz wpisane 4:3 to nie przestawisz tego w Scenariscie na 16:9... To jest jeden z niewielu programów, który sprawdza rzeczywistość i mozesz ustawić tylko parametry zgodne z tymi które niesie strumien video. Musiałbys spaczować strumień MPEG, np. chyba DVDPatcher to potrafi i wpisać właściwe jak mniemam wartości... Inną metodą jest zmiana tego w IFO, jakims ifoeditem już po wygenerowaniu projektu, lub przerzucenie sie na DVDLaba Pro, który jak wiadomo umozliwia pracę nawet z celuloidowym negatywem :-) pozdrawiam! |
Dzięki. Teraz jestem mądrzejszy. To było to.
Można Patcherem zmodyfikować nagłówek i jest jak trzeba. A poza tym.............. Scenarist - Cudowne narzędzie. :) Pozdrawiam...... |
1stwap ratuj raz jeszcze. Pisałem, że jestem mądrzejszy, ale mogłem przewidzieć, że zdaży się klasyczny problem. Po zmianie na 16:9 (co jest prawidłowe) rozjechały się w pionie subpictures. Wiem normalka. Ale co byś zrobił na moim miejscu, aby podświetlenia też były wyświetlane jako 16:9 ? Trzeba je od początku przygotowywać ? Poradź proszę.
Pozdrawiam... |
Poratuję jak zaczniesz pamiętać o "s" w moim nicku :)
Gdzie Ci się rozjechały?? Jak w menu to dupa zbita - trza robić od nowa do projektu 16:9... Jak w samym filmie to zależy jak masz przygotowane swoje napisy... choć napisy powinny pasować do filmu 16:9 z wersji 4:3, jedynie co to mogą być nienaturalnie rozciągnięte w poziomie, choć o to nikt nie dba nawet w komercyjnych DVD. Zobacz czy Ci się coś nie przestawiło w nagłówkach pliku sst: http://www.cdrinfo.pl/artykuly/subtitles/index.php Pozdrawiam! |
Dziękuję i będę pamiętał o "s".
|
Witaj 1Stwasp - pamietałem o "s" :)
Nie daje mi spokoju Aspect Ratio dla podświetleń w menu. Napiszę co i jak. Strumień video 4:3. Na to nałożona jest klawiszologia z podświetleniami. Generuję voby. Zmieniam w IfoEdit wyświetlanie na 16:9 letterbox (uparłem się). W PowerDvD wszystko ładnie hula, obraz jest 16:9, podświetlenia również. Wkładam do stacjonarnego - obraz 16:9, podświetlenia 4:3. Wiem, że to normalne, choć nie do końca wiem dlaczego. W moim rozumowaniu, gdzieś jest zawarta informacja, którą czytnik stacjonarny nterpretuje jako 4:3 dla podświetleń, a PowerDvd to olewa. Gdybym wiedział gdzie to jest zapisane mógłbym zmodyfikować i byłoby ok. Masz jakiś pomysł ? Albo chociaż podpowiedz jak do gotowego strumienia video 16:9 (mogę spatchować z 4:3, aby nie trzeba było poprawiać w IfoEdit) dołożyć podświetlenia, aby w efekcie końcowym i na kompie i na stacjonarnym było dobrze. Mógłbym to wszystko zostawić w 4:3 i jest wtedy dobrze, ale nie daje mi to spokoju. Muszę poznać rozwiązanie. Pozdrawiam....... |
Zdaje się, że dlatego, że nie może być w stacjonarnym odtwarzaczu DVD Video ustawione menu jako letterboxed.
W takim przypadku rozjadą Ci się napisy zawsze... W trybie tym ściskany jest obraz NIE NAPISY! Stąd na telewizorze 4:3 ustawionym na letterboxed Ci się to rozjeżdża. Mozna od razu przygotować takie zletterboxowane napisy, ale co wtedy kiedy oglądniemy je na rzeczywistym trybie 16:9 - znowu kicha... tylko w drugą stronę... Menu 16:9 powinny być ustawiane jako Pan&Scan wtedy nic się nie dzieje - poprostu na telewizorach 4:3 znika Ci wtedy część obrazu po bokach ale napisy pasują jak ulał :-) Niestety dzieje się to kosztem tego, że wszystkie przyciski musisz mieć rozmieszczone w centrum obrazu, żeby Pan&Scan ich nie wycięło. Zobacz komercyjne produkcje z menu 16:9 na telewizorze 16:9 - tam też te przyciski są jakoś tak dziwnie w środku a nie po bokach - choć jest tam jeszcze duuuuużo miejsca. Jest to właśnie kompromis, aby to działało prawidłowo na telewizorach 4:3. Po prostu oparłeś się o techniczne granice "uniwersalności" specyfikacji DVD Video w odniesieniu do zrobienia czegoś uniwersalnego na różnych aspect ratio. Nie da się zrobić 2 alternatywnych menu. W zasadzie mozna, ale trochę na sztukę i potencjalny użytkownik musiałby postępować ściśle wg założen autora. Nie wiem, np plansza startowa, z pytaniem które menu 4:3 / 16:9 chcesz wybrać i potem juz by szło normalnie. Jakoś na razie nie widzę możliwości zrobienia tego automatycznie, przez jakiś algorytm rozpoznający. Uwzględniając jednak te ograniczenia o których powyżej można sobie z tym poradzić, może nie tak jakbyśmy do końca chcieli, ale na pewno tak, żeby sprawnie działało - czego dowodem są choćby komercyjne produkcje DVD z menu 16:9. Pozdrawiam! |
Dziękuję i przestaję walczyć o niemozliwe. :)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:21. |