Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   czy liteon 1673 moze chodzic na innym biosie (https://forum.cdrinfo.pl/f15/czy-liteon-1673-moze-chodzic-innym-biosie-53331/)

Ser_Visant 20.06.2005 16:10

Zrobiłem małe porówanie liteona na fabrycznym biosie i biosie od sony przy zapisie płytek DVD+R i odczycie DVD+R i DVD-ROM. Dziś albo jutro wrzuce ekrany z kprobe i nero na serwer to będzecie mogli porównać, popatrzeć.

ditomek 20.06.2005 08:14

Witam wszystkich po weekendowej przerwie.
Jak pisałem tak zrobiłem.
W omni dodałem dla każdego niśnika +R (bo tylko z takich korzystam) wszystkie prędkości zapisu ponizęj maxymalnej. Czyli jak TDK certyfikowane x8 mój litek palił co najwolniej x6 to teraz potrafi je nagrac nawet x2,4.
Efekt: chyba pomogło wypałiłem 4 płytki (esperanza, jakis noname MCC, Ritek) i wszystki śmiagają.
Wkresy Kprobe dalej ociekają czerwienia tylko ze max wartość na pionowej osi to 4.
Wygląda na to iz wolniej w moim przypadku oznacza dużo lepiej.
W tym momencie musze (i chcę) wszstkim podziękowac za pomoc. Bez was byłoby to niemożliwe.
Dzięki i Pozdrawiam

karel48 17.06.2005 15:02

Zastanawiam się czy Ty każdemu użytkownikowi Liteona na tym forum zamierzasz polecać jego wymianę (kilka podobnych postów) - a może kilka słów konkretnych porad ???
Wymiana bądź naprawa to oczywiście najprostszy sposób.
Czy nie przyszło Ci do głowy, że nie każdy z tych napędów jest uszkodzony?
A może to po prostu konfig kompa daje po dupie?
Dziwisz się że sprzedawca tak ochoczo przystaje na Twoją propozycję wymiany - przecież po takich radach ( a jest ich dużo więcej) mniej cierpliwi z miejsca zasuwają do sklepu z reklamacją (stąd między innymi te opinie o Litkach) - ktoś kiedyś trafił w dziesiątkę pisząc że to napęd dla cierpliwych.
Co do Twoich rad związanych z prawami konsumenta w Unii - to raczej bym się tak nie cieszył. Ty akurat trafiłeś, ale w większości przypadków jestem pewny że co do wymiany na nowy (nie wspomnę o innej marce) nie będzie tak różowo. Niestety u nas w kraju respektuje się tylko niektóre prawa konsumenta (żeby nie powiedzieć obowiązki) - z reguły te bardziej sprzyjające sprzedawcy.
;)

MagicO 17.06.2005 11:06

Ja testowałem swojego Litka na różne sposoby i różne BIOSY do niego wgrywałem, wszystko na nic.
Postanowiłem więc iść za radą i wymienić na inny napęd.
Podreptałem do sklepu (wcześniej czytając co nieco na temat praw konsumenta w Uni Europejskiej), ładnie panu powiedziałem iż nie działa, pan na to iż do serwisu, ja na to iż w prawach konsumenta jest zobowiązany do natychmiastowej wymany na nowy sprzęt, on na to iż nadal muszę iść do serwisu by stwierdzili czy uszkodzony, jak tak to mi go wymnieni.
No i to mi systarczyło, na dobitkę zapytałem czy zgodzi się na wymianę Litka na Pionka za dopłatą? Niezbyt chętnie na to poszedł, ale się zgodził.

W serwisie:
Powiedziałem ładnie iż mam Litka, pan na to iż co on ma na to poradzić: Wysłać na reklamację do fabryki? Ja iż mam uzgodnioną wymianę na nowy, ale musi stwierdzić iż ten napęd jest uszkodzony. A pan na to: OK, sprawdzony. Ja gały jak 5zł. Nie przetestuje go pan? A on, nie ma potrzeby wierzę pany, bo to jest Litek.

No i chyba to wyjaśnia całą sprawę z LiteOn. Dodam iż po wymianie na Pionka, wszystkie moje zmartwienia zniknęły, płytki nagrywają się jak marzenie.

ditomek 17.06.2005 08:31

Dzięki, chyba z rozpędu dodam sobie do kazdej pozycji (ajest ich sporo) wszytski wolniejsze niz nominalna predkosci zapisu.
moze to pomoże.
Pozdrawiam

legion 16.06.2005 15:48

Cytat:

Napisany przez ditomek
Dzieki.
zassałem omni w wersjii 2.1.0
Zassałem takze zdeskramblowane biosy.
Poprawiam sobie np predkosci zapisu, zapisuje nowy plik exe na dysku i go uruchamiam (tu dalej standardowa procedura wymiany firmware)?
Cos podejrzanie proste...
Pozdrawiam

zgadza sie bo to jest prosta sprawa :)

ditomek 16.06.2005 15:15

Dzieki.
zassałem omni w wersjii 2.1.0
Zassałem takze zdeskramblowane biosy.
Poprawiam sobie np predkosci zapisu, zapisuje nowy plik exe na dysku i go uruchamiam (tu dalej standardowa procedura wymiany firmware)?
Cos podejrzanie proste...
Pozdrawiam

legion 16.06.2005 13:05

to kolego a wiesz z to jeszcze zalezy od dysku twardego :) a nero kontroluje twoj buforek :D wiec zaleca sie defraga zrobic hardowi czasem :D

A tak po za tym na forum juz bylo to opisywane.
Oprogramowanie ma udzialu jakies pi razy oko 20% w caloksztalcie procesu nagrywania :)

Cytat:

Napisany przez ditomek
Legion, pisałem o bitsetingu wcześniej - nie poprawia on jakosci zapisu a tylko booktype nosnika.

Zgadza sie ale masz pewnosc ze praktycznie powinny byc czytane plyty we wszystkich stacjonarkach :) jak wiesz z + powstaje DVD-rom
Cytat:

Napisany przez ditomek
Natomiast nie wiedziałem ze mozna z ręki zmienis strategie zapisu. Jak to zrobić! co to jest omni?

no bardzo prosto musisz sciagnac sobie omni wczytac bios z ich strony albo swoj :) ale wszystko jest na forum tylko trzeba poczytac :) (np.812@832)
Cytat:

Napisany przez ditomek
Nagrywarka nie ma problemu z buforem (cały czas 90kilka %), DMA włączone i w sposobie podłączenia nie widze problemów. Chodzi tylko o samą jakośc palenia zależna w mojej ocenie od firmware'u lub podzespołów (a moze jest po prostu uszkodzona?)

no nie koniecznie z liteonem tak jest ze zanim zacznie dobrze palic trzeba sie nameczyc paczkowaniami i strategiami itp. zeby bylo ok ale jak to nie pomoze to jedynie servis oraz szklana kula :D
Cytat:

Napisany przez ditomek
Gdzie mozna zobaczyć wykresy forumowiczów?

http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=35045
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=39900
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=31780
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=25947
Cytat:

Napisany przez ditomek
Pozdrawiam
PS
Cały czas czekam na wypowiedz ludzi którzy korzystaja w swoich litkach z biosu sony. Jak wygląda jakosc zapisu.

ale po co ci to bios jak bios wystarczy ze po szukasz na forum i znajdziesz wszystko :)

ditomek 16.06.2005 12:52

Nagrywam na markowych plusach.
Jesli znajdzie się smiałek który odpowie za co w procesie wypalania odpowiada soft (np nero) a za co nagrywarka to sprobuje innego.
Na razie uważam ze jakosc nagrywania kontroluje formware w napędzie a nie np nero.
Jesli uwazacie inaczej chetnie o tym poczytam. Jesli sie ze mną zgadzacie to zmiana softu nic nie da.
Legion, pisałem o bitsetingu wcześniej - nie poprawia on jakosci zapisu a tylko booktype nosnika. Jego włączenie nic nie zmienia. Natomiast nie wiedziałem ze mozna z ręki zmienis strategie zapisu. Jak to zrobić! co to jest omni?
Nagrywarka nie ma problemu z buforem (cały czas 90kilka %), DMA włączone i w sposobie podłączenia nie widze problemów. Chodzi tylko o samą jakośc palenia zależna w mojej ocenie od firmware'u lub podzespołów (a moze jest po prostu uszkodzona?)
Gdzie mozna zobaczyć wykresy forumowiczów?
Pozdrawiam
PS
Cały czas czekam na wypowiedz ludzi którzy korzystaja w swoich litkach z biosu sony. Jak wygląda jakosc zapisu.

legion 16.06.2005 10:22

Cytat:

Napisany przez icemac
ja mam tak w podpisie :>

ale to tyczylo sie magicznych predkosci x2 i x1 na niektorych nagrywarkach - i to dopiro byla kaszana, ktora nigdzie nie chodzila

no :) ale jaka szybkosc a jaki czas oczekiwania na wypalenie plyty :D

icemac 16.06.2005 10:12

ja mam tak w podpisie :>

ale to tyczylo sie magicznych predkosci x2 i x1 na niektorych nagrywarkach - i to dopiro byla kaszana, ktora nigdzie nie chodzila

legion 16.06.2005 09:43

Cytat:

Napisany przez ditomek
Niestety litek nie oferuje specjalnie duzego wyboru predkosci nagrywania.
Jesli płyta jest x8 to pale x8 bo do wyboru tylko x6 i x8.
Na tym forum ktos wczesnij napisał mi ze wolniej nie zawsze znaczy lepiej.
Skan odbywa sie z redkoscia x4

heheh no to masz problemo 4x powinienes nagrywac plyty tez :) ale 8x plyty sie dobrze pala zalezy tylko jakie bo litek minusow nie lubi i woli nosniki lepszej jakosci np.Tdk,verby,dysany,itp.
Czyli nagrywasz wszystko na nero(jaka wersia?) moze sproboj innym programem np.clonemCD lub clonemDVD

Cytat:

Napisany przez ditomek

no zgadza sie ale to sie tyczy tez tego ze czym szybciej tym nie lepiej :)

ditomek 16.06.2005 09:31

Niestety litek nie oferuje specjalnie duzego wyboru predkosci nagrywania.
Jesli płyta jest x8 to pale x8 bo do wyboru tylko x6 i x8.
Skan odbywa sie z redkoscia x4

legion 16.06.2005 09:30

Cytat:

Napisany przez Ser_Visant
taaa... zastanawia mnie tylko 1 rzecz. mając biosa w postaci .bin mtkflash powinien go wrzucić do nagrywary... przynajmniej tak działało w poprzednim moim liteonie, a on teraz nawet oryginalnego biosa liteonowskiego nie wrzuca - odrazu zwis.... zobacze na innym kompie jeszcze może wina konfiguroacji albo coś ? jak zadziała (lub nie) - dam znać ;)

nie wrzucisz go jak nie spaczujesz tego bina :) jest programik do wycjagania z exe bin ale i tak musisz go przejechac omni by liteon go zakceptowal :D
Cytat:

Napisany przez ditomek
Wrzucam 3 wykresy k-probe. Głupie błędy na początku sprawiaja ze stacjonarka wogóle nie widzi płyt. I tak niemal kazda płyta. A kilka dni temu koles pokazał pozyczył mi swoje dvd nagrane na LG i i cerwonego 10 x mniej niz u mnie.

A teraz pytanie czy masz aspi i czy dma ci dziala i jak jest podlaczona nagrywarka.
I dlaczego nie dajesz pelnego wykresu w kprobe bo nic nie wynika z tych twoich testow i czy dobrze ustawiles go :) i jezeli nagrywasz na plusach i masz problem ze stacjonarka to nagrywaj z bitsettingiem ktory mozna na stale
wlaczyc w biose przez omni a takze sa tam inne ciekawe funkcje poprawjajce jakosc nagrywania np.zmiana strategi dla danego nosnika :)

icemac 16.06.2005 08:32

Cytat:

Napisany przez guzio85
pozdrawiam (Litki górą!!!! i śmigają najlepiej na biosach Sony:D)

z tym "litki gora" to sie zgodze

a co do tego drugiego to bym polemizowal, bo u mnie lepiej pali na tych od litka :taktak:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:28.