![]() |
Zrobiłem małe porówanie liteona na fabrycznym biosie i biosie od sony przy zapisie płytek DVD+R i odczycie DVD+R i DVD-ROM. Dziś albo jutro wrzuce ekrany z kprobe i nero na serwer to będzecie mogli porównać, popatrzeć.
|
Witam wszystkich po weekendowej przerwie.
Jak pisałem tak zrobiłem. W omni dodałem dla każdego niśnika +R (bo tylko z takich korzystam) wszystkie prędkości zapisu ponizęj maxymalnej. Czyli jak TDK certyfikowane x8 mój litek palił co najwolniej x6 to teraz potrafi je nagrac nawet x2,4. Efekt: chyba pomogło wypałiłem 4 płytki (esperanza, jakis noname MCC, Ritek) i wszystki śmiagają. Wkresy Kprobe dalej ociekają czerwienia tylko ze max wartość na pionowej osi to 4. Wygląda na to iz wolniej w moim przypadku oznacza dużo lepiej. W tym momencie musze (i chcę) wszstkim podziękowac za pomoc. Bez was byłoby to niemożliwe. Dzięki i Pozdrawiam |
Zastanawiam się czy Ty każdemu użytkownikowi Liteona na tym forum zamierzasz polecać jego wymianę (kilka podobnych postów) - a może kilka słów konkretnych porad ???
Wymiana bądź naprawa to oczywiście najprostszy sposób. Czy nie przyszło Ci do głowy, że nie każdy z tych napędów jest uszkodzony? A może to po prostu konfig kompa daje po dupie? Dziwisz się że sprzedawca tak ochoczo przystaje na Twoją propozycję wymiany - przecież po takich radach ( a jest ich dużo więcej) mniej cierpliwi z miejsca zasuwają do sklepu z reklamacją (stąd między innymi te opinie o Litkach) - ktoś kiedyś trafił w dziesiątkę pisząc że to napęd dla cierpliwych. Co do Twoich rad związanych z prawami konsumenta w Unii - to raczej bym się tak nie cieszył. Ty akurat trafiłeś, ale w większości przypadków jestem pewny że co do wymiany na nowy (nie wspomnę o innej marce) nie będzie tak różowo. Niestety u nas w kraju respektuje się tylko niektóre prawa konsumenta (żeby nie powiedzieć obowiązki) - z reguły te bardziej sprzyjające sprzedawcy. ;) |
Ja testowałem swojego Litka na różne sposoby i różne BIOSY do niego wgrywałem, wszystko na nic.
Postanowiłem więc iść za radą i wymienić na inny napęd. Podreptałem do sklepu (wcześniej czytając co nieco na temat praw konsumenta w Uni Europejskiej), ładnie panu powiedziałem iż nie działa, pan na to iż do serwisu, ja na to iż w prawach konsumenta jest zobowiązany do natychmiastowej wymany na nowy sprzęt, on na to iż nadal muszę iść do serwisu by stwierdzili czy uszkodzony, jak tak to mi go wymnieni. No i to mi systarczyło, na dobitkę zapytałem czy zgodzi się na wymianę Litka na Pionka za dopłatą? Niezbyt chętnie na to poszedł, ale się zgodził. W serwisie: Powiedziałem ładnie iż mam Litka, pan na to iż co on ma na to poradzić: Wysłać na reklamację do fabryki? Ja iż mam uzgodnioną wymianę na nowy, ale musi stwierdzić iż ten napęd jest uszkodzony. A pan na to: OK, sprawdzony. Ja gały jak 5zł. Nie przetestuje go pan? A on, nie ma potrzeby wierzę pany, bo to jest Litek. No i chyba to wyjaśnia całą sprawę z LiteOn. Dodam iż po wymianie na Pionka, wszystkie moje zmartwienia zniknęły, płytki nagrywają się jak marzenie. |
Dzięki, chyba z rozpędu dodam sobie do kazdej pozycji (ajest ich sporo) wszytski wolniejsze niz nominalna predkosci zapisu.
moze to pomoże. Pozdrawiam |
Cytat:
|
Dzieki.
zassałem omni w wersjii 2.1.0 Zassałem takze zdeskramblowane biosy. Poprawiam sobie np predkosci zapisu, zapisuje nowy plik exe na dysku i go uruchamiam (tu dalej standardowa procedura wymiany firmware)? Cos podejrzanie proste... Pozdrawiam |
to kolego a wiesz z to jeszcze zalezy od dysku twardego :) a nero kontroluje twoj buforek :D wiec zaleca sie defraga zrobic hardowi czasem :D
A tak po za tym na forum juz bylo to opisywane. Oprogramowanie ma udzialu jakies pi razy oko 20% w caloksztalcie procesu nagrywania :) Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=39900 http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=31780 http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=25947 Cytat:
|
Nagrywam na markowych plusach.
Jesli znajdzie się smiałek który odpowie za co w procesie wypalania odpowiada soft (np nero) a za co nagrywarka to sprobuje innego. Na razie uważam ze jakosc nagrywania kontroluje formware w napędzie a nie np nero. Jesli uwazacie inaczej chetnie o tym poczytam. Jesli sie ze mną zgadzacie to zmiana softu nic nie da. Legion, pisałem o bitsetingu wcześniej - nie poprawia on jakosci zapisu a tylko booktype nosnika. Jego włączenie nic nie zmienia. Natomiast nie wiedziałem ze mozna z ręki zmienis strategie zapisu. Jak to zrobić! co to jest omni? Nagrywarka nie ma problemu z buforem (cały czas 90kilka %), DMA włączone i w sposobie podłączenia nie widze problemów. Chodzi tylko o samą jakośc palenia zależna w mojej ocenie od firmware'u lub podzespołów (a moze jest po prostu uszkodzona?) Gdzie mozna zobaczyć wykresy forumowiczów? Pozdrawiam PS Cały czas czekam na wypowiedz ludzi którzy korzystaja w swoich litkach z biosu sony. Jak wygląda jakosc zapisu. |
Cytat:
|
ja mam tak w podpisie :>
ale to tyczylo sie magicznych predkosci x2 i x1 na niektorych nagrywarkach - i to dopiro byla kaszana, ktora nigdzie nie chodzila |
Cytat:
Czyli nagrywasz wszystko na nero(jaka wersia?) moze sproboj innym programem np.clonemCD lub clonemDVD Cytat:
|
Niestety litek nie oferuje specjalnie duzego wyboru predkosci nagrywania.
Jesli płyta jest x8 to pale x8 bo do wyboru tylko x6 i x8. Na tym forum ktos wczesnij napisał mi ze wolniej nie zawsze znaczy lepiej. Skan odbywa sie z redkoscia x4 |
Cytat:
Cytat:
I dlaczego nie dajesz pelnego wykresu w kprobe bo nic nie wynika z tych twoich testow i czy dobrze ustawiles go :) i jezeli nagrywasz na plusach i masz problem ze stacjonarka to nagrywaj z bitsettingiem ktory mozna na stale wlaczyc w biose przez omni a takze sa tam inne ciekawe funkcje poprawjajce jakosc nagrywania np.zmiana strategi dla danego nosnika :) |
Cytat:
a co do tego drugiego to bym polemizowal, bo u mnie lepiej pali na tych od litka :taktak: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:28. |