![]() |
Problem z białymi napisami na czarnym tle nachodzącymi na film DVD
co zrobić aby białe napisy były bezpośrednio na filmie a nie na czarnym tle..jak zamienić to czarne tło na przeżroczyste..Help
|
sprostowanie: napisy te niesą umieszczone na pasku panoramicznym,tylko besposrednio pod srodkiem obrazu na czarnej grubej kresce..co zrobić zeby zniwelować ten czarny kolor i widziec same białe napisy na filmie
|
Co prawda nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem, ale IMHO jedyna możliwość wyświetlania napisów na czarnym pasie wynika z takiego sposobu przygotowania bitmap i nie ma możliwości prostego ich usunięcia. Trzeba by rozłożyć film na strumienie, przygotować nowe napisy i złożyć ponownie do kupy.
Spróbuj może za pomocą np Vobsuba wyciągnąć napisy z filmu w postaci bitmap. Obejrzyj je później, czy nie występuje na nich efekt paska pod napisami, bo może się mylę. |
Zdaje sie ze Reetou mowi dobrze. Nalezaloby rozlozyc owy film DVD na czesci pierwsze - na takiej samej zasadzie jak w kwestii dodawania polskich napisow do DVD sprowadzonego z innego regionu :) Innego rozwiazania nie widze.
|
Nie wiem po raz kolejny czy mnie dobrze zrozumieliscie zebym mogł to wstawiłbym scrrena z filmu ale nie wiem jak to sie robi wiec napisze jeszcze raz:mam film na DVD Bloodsport...we filmie oprócz pasków panoramicznych(16:9) wyświetlają się powyżej paska panoramicznego napisy polskie które zrobiłem tyle ze zamiast bespośrednio na filmie to są one naczarnym pasku o długości i szerokości tej samej co wyświetlające się napisy i teraz jaką dać palete(a wcześniej jak robiłem napisy nic nie zmieniałem z kolorami)kolorów aby zniknąl czarny pasek i było w tym miejscu widać obraz filmowy i były białe litery na tle filmu i żeby nie był on zakryty czarnym paskiem z napisami tylko samymi napisami .Przeciez nie ma koloru przeźroczystego aby zastąpić ten czarny..Sorry z góry jesli czegoś nie zrozumiałem z waszych wypowiedzi ale napisy do filmu DVD robiłem pierwszy raz i mysle ze i tak osiagnąłem pewien sukces patrząc jak inni się męczą po kilkanaście razy.Pozdro...
|
do vobsuba jak wprowadziłem napisy.*srt to na podglądzie wszystko wygląda dobrze widocznie w pliku *.sup coś jest nie tak ale nie wiem w jakim programie bo w vobsubie nie można sprawdzić a w srt2sup są białe napisy na niebieskim tlewiec nie wiem co mam zrobić.darowałem bym sobie to wszystko ale dla mnie ten film wart jest tego bo w Polsce on w ogóle nie wyszedł na DVD.
|
Hehe... czyli ja dobrze Cie zrozumialem. Nie wiedzialem natomiast ze Ty osobiscie dodawales te napisy :) Bo dziwne mi sie zdawalo ze oryginalny film z odgornie zaimplementowanymi napisami moglby miec taki "bug". Coz moge powiedziec... ze swojej strony, moze nie jest to dobry pomysl - choc wydaje mi sie ze warto sprobowac, ja osobiscie wykorzystalbym do wprowadzenie napisow inna metode. Jest ich przynajmniej kilka (o ile nie kilkanascie) wiec zdaje sie ze dobrym pomyslem bedzie proba jakiejs alternatywnej. Ja osobiscie korzystalem z jednej ze strony http://www.divx.howto.pl/... moze warto tam zajrzec. Na stronie cdrinfo rowniez jest calkiem dobry artykul na ten temat (wykorzystujacy dwie metody - z softem darmowym i platnym) wiec... no coz, zycze cierpliwosci i dalszego poszukiwania wlasciwej drogi :)
Pozdrawiam! |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:52. |