![]() |
Matematyka - basen, napełnianie i opróżnianie
zadanie
Basen jest napełniany w ciągu 5H pierwszą rurą, a opróżniany w ciągu 4H drugą rurą. Kiedy basen zostanie opróżniony przy otwartych obu rurach? moje myślenie (z którego nic nie wynika, na konkretnym przypadku) 5h - 10l 1h - 2l wydajność pierwszej rury 2l/h 4h - 10l 1h - 2,5l wydajność drugiej rury 2,5l/h ? jakies sugestie. Niezbyt wiem jak równanie ułożyć, ale zastanawiam się czy basen kiedykolwiek zostanie opróżniony. |
Wydajnosc pierwszej:
+1/5 pojemnosci basenu (+0.2) na godzine Wydajnosc drugiej: -1/4 pojemnosci basenu (-0.25) na godzine Wydajnosc wzgledna obu: 0.2 - 0.25 = -0.05 basenu na godzine Jezeli na poczatku mielismy caly basen to potrzebujemy 20H na oproznienie przy dzialajacych obu rurach. 1 + T * (-.0.05) = 0 1 = T * 0.05 T = 1/0.05 = 20 |
Teoretycznie basen oprozni sie po 20h.
Wlewamy V/5 na 1 h. Ucieka V/4 na 1 h. Roznica = v/4-v/5=1v/20 -tyle ucieka wody w 1 h. Praktycznie zadanie jest nie do rozwiazania klasycznym sposobem. |
@yahol co masz na myśli "klasyczny sposób"?
|
Cytat:
Faktyczne bowiem, basen jest napelniony i oba zawory zostaja jednoczesnie otwarte. Inaczej zadanie nie ma sensu. Tak wiec nalezy wziasc pod uwage cisnienie hydrostatyczne panujace w basenie. Na poczatku jest wyzsze, woda wyplywa szybciej, w miare opadania slupa wody cisnienie zmniejsza sie i woda wyplywa wolniej. Tak wiec czas oprozniania basenu jest funkcja kilku skladnikow. I to funkcja dosc skomplikowana. |
Można postawić kolejne pytanie czy basen jest kryty czy otwarty, woda jest uzdatniana chlorem czy ozonem a może wogóle nieuzdatniana? Jeżeli basen jest otwarty to w zależności od tego, jakie panują warunki na zewnątrz woda mogła np. zamarznąć i wtedy rurą odpływową nic nie popłynie (ew. niewiele :D), jeżeli na zewnątrz jest gorąco to część wody po prostu odparuje i to też w pewnym stopniu zniekształci wynik. Ech jak by się tak zacząć zagłębiać to można świra dostać.
Banana napisz, że wynik wynosi w przybliżeniu 20h a jak się ktoś zacznie czepiać, dlaczego w przybliżeniu to możesz rzucić kilka teorii spiskowych ;) pozdr. |
@Yahol - a moze do tych obu rur sa podlaczone pompy zapewniajace, tak przyjmijmy, stala wydajnosc naplywu i wyplywu?
W zyciu przewaznie nie do konca jest tak jak w zadaniach, w ktorych przyjmuje sie ze nie maja wplywu inne zewnetrzne zjawiska.....no bo kto by to rozwiazal? ;) |
@all dzięki bardzo za pomoc i objaśnienia. Przyda się mi takie info na przyszłość. Pozostałe zadania zrobiłem sam.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:03. |