![]() |
Windows, hasło.
Witam, mam pytanie, gdzie zapisywane są hasła pod XP. Zalogowałem się na serwer w sieci lokalnej, hasło zostało podane ale nigdzie przeze mnie nie zapisane, teraz mogę bez probemu wchodzić na ten serwer, ale po restarcie juz tak nie bedzie. Gdzie znajdę to hasło, gdzie ono się zapisuje?
Pozdrawiam IF. |
Według mnie, nigdzie tego hasła nie znajdziesz, bo hasła nie są i nie powinny być zapisywane w postaci jawnej, lecz są kodowane.
|
Kodowanie haseł w windowsie jest tak silne że nie wytrzymuje nawet sekundy :D Na szybkim kompie nie zobaczysz nawet że coś wogóle było łamane... a raczej odczytane tak jak z notesu :D Hasełka od systemu sa w C:\WINDOWS\system32\config pliki sam, security i system ale nie wiem czy tam są trzymane hasła sieciowe do czyjegoś kompa.
|
Cytat:
|
Sprawdzałem na sp2 i łamie równie szybko jak na sp1. Widocznie te 256bit trzeba sobie ręcznie włączyć albo jest jakaś luka.
|
Jeżeli chcesz wyciągnąć hashe z innego kompa na którym nie masz uprawnień administracyjnych to przeczytaj to:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...5&postcount=52 Natomiast jeżeli masz uprawnienia administracyjne to praktycznie każdy program[LC4-5, Cain, Proactive Windows Security Explorer itd.] ma możliwość importu hashy z lokalnej maszyny i późniejszego łamania. Albo można się posłużyć aplikacją pwdump v2:> A co do twojego pytania if22 to czy ktoś Ci udostępnił jakiś folder na hasło w otoczeniu sieciowym? Bo jeżeli tak to u niego są te hasełka zapisane[oczywiście w postaci zaszyfrowanej]. Możesz spróbować użyć programu Łamacz 1.1 do złamania takiego hasła. Pozdro P.S. Baza SAM jest zabezpieczona dodatkowo SYSKEYem[128bitków] Więc dawne metody idą w łeb. |
Z tego czego się dowiedziałem to takie hasła nie są zapisywane, są buforowane przez system na czas trwania sesji, nie można ich znaleść.
|
Cytat:
@ @ndy ja testowałem ELCOMSOFT Advanced Windows Password Recovery na xp z sp2 i łamie błyskawicznie. Sprawdzałem na 10 znakowym hasle |
@Ziele też go używałem ;) Ale test robiłeś na swoim kompie z uprawnieniami admina? A metode brałeś słownikową czy siłową [brute force]. I jakie hasełko miałeś [cyfry + literki czy same literki]
|
skopiowałem pliczki sam security i system i łamałem juz u siebie. Hasło było z literkami i cyframi a jaką metode dałem to juz nie pamietam ale raczej brute force bo w słowniku by tego nie było.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:47. |