Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Duplikator - własna konstrukcja! Działa ale... Dziwne błędy zapisu. (https://forum.cdrinfo.pl/f2/duplikator-wlasna-konstrukcja-dziala-ale-dziwne-bledy-zapisu-53439/)

egzek 17.06.2005 14:23

Duplikator - własna konstrukcja! Działa ale... Dziwne błędy zapisu.

Witam serdecznie,

Złożyłem miniduplikator działający pod kontrolą windows xp. W skład zestawu wchodzą następujące podzespoły:

- LiteOn LTR 48246K (SKS7)
- LiteOn LTR 48246K (SK0A)
- LiteOn DWR 3S167 (JSG1)
- LiteOn SOHR 5238S (4S06)

Nagrywarki obługiwane są przez kontrolery IDE na płycie głównej (4x) Giga Byte GA-7VRXP oraz dwa dodatkowe na PCI - chipsety Silicon Image 0680. Do komputera dodatkowo podłączone są trzy dyski twarde (1 x Barracuda, 1 x Maxtor, 1 x WD). Po kilku tygodniach zabawy z różnymi kontrolerami IDE udało mi się uruchomić konfigurację pozwalającą na zapis 6 płyt CD w jednym czasie. Prędkość zapisu jaką można uzyskać bez narażenia na spadek wydajności związany z opróżnieniem bufora to 40x. Maszyna wyposażona jest w procesor Athlon XP 1800+ oraz 256MB ramu. To tyle słowem wstępu.

Wszystko byłoby pięknie gdyby nie fakt, że co jakiś czas dochodzi do spalenia nagrywanego nośnika. Proces zapisu odbywa się pod kontrolą Nero. Niestety ze względu na występujące sporadycznie błędy zapisu zmuszony jestem do weryfikacji każdego nośnika (co jest czasochłonne). Błędy zapisu nie są sygnalizowane przez nero, dopiero weryfikacja wykazuje błąd (zazwyczaj pod koniec nośnika - ok 95-98%). CD Speed określa sektory jako Bad (czerwony kwadracik). Nie mam pojęcia co jest powodem tego typu zachowania. Błędy występują losowo na różnych nagrywarkach, kiedyś zdarzyło się, że na 2 na raz (4cd na 6 nagrało się dobrze).

1. Czy błędy mogą wynikać z faktu podłączenia do kontrolera na PCI? (Choć zdażały się sytuacje, w których spalona została płyta w nagrywarce podpiętej do natywnego kontrolera na płycie głównej).

2. Czy można wyeliminować do zera błędne sytuacje w przypadku wymiany nagrywarek firmy LiteOn na PLEXTORY (np. ekonomiczne wersje px-w5224ta)?

3. Czy błędy mogą wynikać z wysokiej temperatury pracy urządzeń? Nagrywarki ulokowane są w obudowie bigtower - jedna koło drugiej - grzeją się dość mocno. (Choć w duplikatorach "firmowych" ulokowanie jest podobne).

Bardzo proszę o pomoc osoby zaznajomione w temacie. Zmuszony jestem masowo duplikować płyty - chciałbym aby proces ten zachodził bez konieczności sprawdzania, niestety 5 do 10 płyt spalonych na 100 jest nie do przyjęcia. A jest to dziwne, słyszałem, z różnych źródeł, że nagrywarki tej firmy tak zachowywać się nie powinny [-; Nośniki na, których nagrywam nie są markowe. Dokładnie 2 rodzaje:

- Standardowe Benq (wytwór Sony)
- Płyty, które otrzymuję z drukarni - producent Plasmon Data Systems Inc.

Zmiana nośnika nie wchodzi w grę, nagrywane obrazy zawierają tylko dane. Czy zamiana na plextory ma sens? Proszę o informację w razie dodatkowych pytań.

Bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam!

loki7777 17.06.2005 14:58

A jak spytam czym to chlodzisz i czy w ogole??

egzek 17.06.2005 15:46

Nie ma dodatkowego, aktywnego chłodzenia dla napędów. Obudowa jest cały czas otwarta. Do tego zasilacz również robi swoje - wbudowany dodatkowy wentylator (chieftec 410w).

Pozdrawiam!

egzek 17.06.2005 15:53

Dodam jeszcze, że błędy występowały sporadycznie również zaraz po włączeniu systemu, kiedy nagrywarki niezdążyły się jeszcze rozgrzać.

Dziękuję.

MetalSlug 17.06.2005 16:54

Policz sobie dokładnie czy 410W wystarcza na taką konfigurację (6 optyków + 3 HDD to sporo). Może to wywołuje brak stabilności...

egzek 17.06.2005 17:05

Witam,

Płyty "psute" są różnie, nie ma to związku z zasilaniem. Sprawdziłem bez dodatkowego obciążenia w postaci 2 nieużywanych dysków i sytuacja przedstawia się podobnie. W czym tkwi problem? Czy wymiana nagrywarek na inne pomoże? Czy to wina LiteOnów?

Pozdrawiam.

Bartez 17.06.2005 17:25

Wina może leżeć po stronie nośników. Nie ma idealnie takich samych nośników, nawet jak pochodzą z jednej partii. Poza tym, przy takim masowym duplikowaniu laser jest katowany i nie jest to już takie wypalanie, jak pojedyńczej płytki co jakiś czas. Nawet w profesjonalnych duplikatorach występuje ten problem i jeżeli płytki są średniej jakości, to nie ma na to ratunku. Na próbę możesz spróbować wymienić jednego LiteOna na jakiegoś Plextora i sprawdzić, czy płytki wypalane na Plexie ZAWSZE będą bez błędów.

Jest jeszcze kwestia wiarygodności pomiaru błędów. Czy dane z nośników z błędem są odczytywane poprawnie, czy są z tym jakieś problemy?

Kolejna sprawa, to chłodzenie. Czasem nagrywam na 2, 3 nagrywarkach jednocześnie i wiem, ile to ciepła wydziela. Jeżeli chcesz tego używać masowo, to radziłbym zrobić dobre chłodzenie. Na pewno nie zaszkodzi, a przedłużysz tym żywot napędów.

No i dołożyłbym jeszcze 256MB ramu. Też nie zaszkodzi, a może nawet pomoże :) I nie nagrywaj płytek z prędkością x40. Optymalną prędkością dla tych nagrywarek jest x16-x24. Myślę, że te kilkanaście sekund różnicy nie robi , a i tak zaoszczędziłbyś czas na testowaniu płytek, jeżeli to by poprawiło jakość zapisu (a powinno).

Jeszcze tak z ciekawości, mógłbyś podać co to za kontrolery na PCI? Jaka firma i model. Bo z tym jest różnie i jedne działają, a inne nie chcą.

egzek 17.06.2005 18:39

Witam,

A więc tak... Z kontrolerami to jest cyrk [-; Udało mi się zestawić taką konfigurację używając kontrolerów opartych na chipach Silicon Image 0680. Dokładnie kontrolery to Zoltrix Ultra ATA 133 oraz drugi firmy STLAB. Oba posiadają zupgradowane biosy do najnowszego dostępnego na stronie SiI.

Co do błędów zapisu. Są to błędy nie do odtworzenia. Nero przy weryfikacji zwalnia po czym sygnalizuje błędny sektor. CD Speed oznacza na czerwono jako Bad. Zatem płyta nadaje się do kosza. Duplikuję płyty z nadrukami więc nie jest to koszt 40-50gr a kilkukrotnie większy :-[

Sprawa chłodzenia jest bardzo trudna do rozwiązania. Wszystko siedzi w obudowie bigtower. Obudowa jest otwarta. Panuje tam ścisk, nagrywarki "wymieniają się" ciepłem. Na pewno skraca to ich żywotność, ale nie mam pomysłu jak to rozwiązać. Jak to jest w firmowych duplikatorach?

Samą prędkość zapisu gotów jestem zredukować do 24x (to już minimum), jednak i przy tej prędkości doświadczyłem błędów zapisu, niestety. Faktem jest, że nagrywarki się grzeją ale błędne zapisy występują na różnych urządzeniach w różnym czasie, tak jakby nie miało to związku z temperaturą.

Chciałbym w niedługim czasie wymienić ten zestaw na stand-alone wykorzystując kontroler acarda (do nabycia na ebayu za jakieś 150usd + wysyłka), starą szafę-obudowę scsi z własnym chłodzeniem oraz posiadane już napędy. Jednak czy sytuacja nie będzie podobna? Potrzebuję dobrze działającej maszyny duplikującej za niewielkie pieniądze. Czy wymiana napędów tu pomoże? Tracę już pomysły...

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

yahol 17.06.2005 21:52

Prawde mowiac, nigdy nie nagrywalem na wiekszej ilosci nagrywarek niz 3.
To raz.
Uzywalem duplikatora LaCie 1 naped DVD+3 nagrywarki CDRW. Ciezkie i wolne ustrojstwo (nagrywalo cos kolo 16x max) ale skuteczne (na Verbatimach i Supratecach - white-pod nadruk).
Zlozylem 8 nagrywarek LG 52x w kombajn, ale nie nagrywalem (w BIOSie byly wykrywane prawidlowo, na kontrolerach CMD Ultra DMA. (nie bylo powodu nagrywac).
Duplikatory oryginalne maja inne wieze, wolnostojace maja wieze wylacznie z kieszeniami 5 1/2 cala na calej wysokosci, a z tylu sa minimum 4 wentylatory wyciagajace o srednicy 8-12 cm.
Z RAMem 256, to troche malo, nawet przy buforach 8MB.
Losowe bledy beda zawsze wystepowaly przy srednich plytach.
Masz tu kilka linkow:
ABITECH
Plex
same bzdety

egzek 18.06.2005 12:32

Witam,

yahol:

W jaki sposób udało Ci się złożyć 8 nagrywarek? Jak je ulokowałeś i podłączyłeś, że działały w tym samym czasie - rozumiem, że 2 na taśmie? W takim razie taka konstrukcja nie ma prawa dobrze działać jeśli chodzi o zapis. Co do ramu to 256 jest wystarczające, na tyle, że bufory są w miarę stabilne podczas nagrywania nawet przy 40x.

Nawiasem mówiąc co z tego, że z tyłu szafu zamontuję kilka wentylatorów skoro nagrywarki są w ścisku i "dobijają się" wzajemnie? Może zastosowane są jakieś materiały pochłaniające?

Czekam na dalsze Wasze porady - dzisiaj udam się zakupić jednego plextora (na próbę) - zobaczymy.

Pozdrawiam!

yahol 18.06.2005 13:11

Cytat:

Napisany przez egzek
Witam,

yahol:

W jaki sposób udało Ci się złożyć 8 nagrywarek? Jak je ulokowałeś i podłączyłeś, że działały w tym samym czasie - rozumiem, że 2 na taśmie? W takim razie taka konstrukcja nie ma prawa dobrze działać jeśli chodzi o zapis. Co do ramu to 256 jest wystarczające, na tyle, że bufory są w miarę stabilne podczas nagrywania nawet przy 40x.

Jak wspomnialem, one nie dzialaly, byly tylko widoczne w BIOSie kontrolera.
Nie mialem powodu nagrywac na tylu jednoczesnie.
Zrobilem to dla "sportu".
Cytat:

Nawiasem mówiąc co z tego, że z tyłu szafu zamontuję kilka wentylatorów skoro nagrywarki są w ścisku i "dobijają się" wzajemnie? Może zastosowane są jakieś materiały pochłaniające?

Czekam na dalsze Wasze porady - dzisiaj udam się zakupić jednego plextora (na próbę) - zobaczymy.

Pozdrawiam!
Przy nadmuchu i wyciagu temperatura znaczaco spada w zamknietej budzie. Ty masz otwarta, moze nie ma obiegu.
Mam 4 dyski w budzie midi i po podlaczeniu dwoch 8 cm wentylatorow (nawiew+wyciag) temperatura dyskow spadla o 12 do 15 stopni!!!!

CortheZ 24.06.2005 20:39

Witam
Mnie cały czas nie daje spokoju zasilacz, nie podałeś co prawda pełnej konfiguracji ale z moich szacunków wynika iż twój zestaw pochłania w granicach 350-380w energi a twój Chieftec to 410w i zapewne pracuje już skrajnej granicy swoich możliwości. Może warto wziąć pod uwagę jakiś zasilacz 500w np. "TOPOWER TOP-526P6" lub dwa redundandne zasilacze 400w.
No i mimo wszystko uważam że 512Mb ram to minimum. Sam XP potrafi sporo ramu spałaszować :)

Pozdro CortheZ

ro29 24.06.2005 22:54

Witam !
Po przejrzeniu tego tematu, pozwolę sobie na następujące stwierdzenia.
1. Zdecydowanie radziłbym dołożyć RAM'u - jak sugerowano do min. 512, albo najlepiej 2x tyle (ja jak na Win98 z 256RAM nagrywam jedną płytkę, to mam zajętą całą pamięć - a co dopiero więcej nagrywarek i WinXP).
2. Jak ostatnio sugerowano - sprawdź zasilacz - trochę te 410 W to mało, jak na taką ilość napędów ?
3. Płytki - jak napisałeś - ich nie możesz zmienić - a np. Plasmon nie ma zbyt dobrych opinii.
4. I kwestia chłodzenia - po pierwsze radziłbym zamontować jakoś dodatkowe wentylatory - sama otwarta obudowa nie spełni swojej roli.
A kwestia grzania się lasera może mieć także bardzo istotny wpływ na występujące problemy.

To tyle - niewiele chyba pomogłem, ale zawsze coś ;)

Pozdrawiam
ro29

mr_spock 24.06.2005 23:38

Silicon Image 0680 - to nie jest szczesliwy kontroler... u mnie sprawia on problemy podczas odczytu plytek z podlaczonych pod niego napedow, a co dopiero przy zapisie.

Takie pytanko moje apropos... czy Ty tez masz ten kontroler w wersji IDE/RAID - przelaczany zworka, czy sam IDE?

pawelblu 24.06.2005 23:50

No to zeby jeszcze bardziej zamacic (do powyzszych uwag oczywiscie tez sie dopisuje) :)

Czy te bledy zdarzaja sie np. w przewazajacej czesci (np. 97%) na 48246K. Sugerowaloby to zamiane biosu. Choc wogole byl to model troche 'egzotyczny' (chodzi o ten z K).

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:07.